GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άσυλο από τη Στοκχόλμη ζήτησε ο Ασάνζ

Σε αδιέξοδο έχει βρεθεί το σχέδιο των σουηδικών εισαγγελικών αρχών να ανακρίνουν τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία...

Άσυλο από τη Στοκχόλμη ζήτησε ο Ασάνζ
Σε αδιέξοδο έχει βρεθεί το σχέδιο των σουηδικών εισαγγελικών αρχών να ανακρίνουν τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνου, όπου διαμένει τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς ο Ισημερινός ζήτησε από τη Στοκχόλμη να του χορηγήσει άσυλο ως προϋπόθεση για τη συνάντησή του με τους εισαγγελείς.
"Δεν μπορείς να δώσεις άσυλο σε κάποιον στην πρεσβεία μιας άλλης χώρας. Αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο" εξήγησε η Σεσίλια Ρίντσέλιους του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σουηδίας. Αν ο Ασάνζ θέλει άσυλο "θα πρέπει να έρθει στη Σουηδία", πρόσθεσε.
Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 για να μην εκδοθεί από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου είναι καταζητούμενος για σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό δύο γυναικών το 2010. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορείες αυτές και εκφράζει φόβους ότι οι σουηδικές αρχές με τη σειρά τους θα τον εκδόσουν στις ΗΠΑ όπου μπορεί να δικαστεί για τη διαρροή και δημοσιοποίηση απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων πριν από πέντε χρόνια.
Οι Σουηδοί εισαγγελείς επέμεναν αρχικά ότι ο Ασάνζ θα πρέπει να πάει στη Στοκχόλμη για να καταθέσει αλλά τον περασμένο Μάρτιο συμφώνησαν να τον ανακρίνουν στο Λονδίνο ενώ τον Ιούνιο ζήτησαν και άδεια από τις αρχές του Ισημερινού για να προχωρήσουν στο σχέδιο αυτό.
Η Ριντσέλιους είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει ότι μπορούσε ώστε να ληφθεί η κατάθεση και πλέον "το θέμα είναι στα χέρια του Ισημερινού".
Η πρεσβεία του Ισημερινού από την πλευρά της δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση