GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ζωή καταγγέλλει τις "εκτροπές" Τσίπρα - Παυλόπουλου και επιμένει να υπερασπίζεται το Σύνταγμα!

Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για αντιθεσμική λειτουργία εξαπέλυσε η Πρόεδρος ...

Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για αντιθεσμική λειτουργία εξαπέλυσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνάντηση της με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Την ίδια ώρα το γραφείο της Πρόεδρου της Βουλής εξέδωσε και ανακοίνωση με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τη δεύτερη να απαντά δια κύκλων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει την εντολή μέχρι τη Δευτέρα, επέλεξε άλλωστε πριν ξεκινήσει τις επαφές με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, να βάλει στο κάδρο την κ.Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει έλθει σε σφοδρή σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε μάλιστα και στην αλλαγή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Λαϊκής Ενότητας υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, με τον οποίο φέρεται πιθανόν να συνεργαστεί και η ίδια. Αυτή τη φορά η κ.Κωνσταντοπούλου έδωσε λουλούδια στον κ.Μεϊμαράκη, ο οποίος την αποκάλεσε θεματοφύλακα της συνταγματικής διαδικασίας, δίνοντας της το έναυσμα για να επιτεθεί στον κ.Τσίπρα.
Η ΝΔ μπορεί να καταθέσει πρόταση στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να συγκληθεί η ολομέλεια την Τρίτη ή την Τετάρτη για να συζητηθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.
Κύκλοι της ηγεσίας της ΝΔ παίρνουν αποστάσεις απο τις επιθέσεις της Πρόεδρου της Βουλής στον κ.Παυλόπουλο, αλλά συμφωνούν ότι ήταν αντιθεσμική η επιλογή Τσίπρα να παραιτηθεί χωρίς να ενημερώσει καν τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα.
O πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για κρίσιμη και πρωτόγνωρη κατάσταση και είπε στην Πρόεδρο της Βουλής: “Είστε θεματοφύλακας και υπερασπιστής της συνταγματικής διαδικασίας για αυτό ήρθα σε εσάς για να διαπιστώσουμε με ένα ευρύτερο τρόπο αν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Επειδή ξέρω ότι θα προσπαθήσετε να διαφυλάξετε τη συνταγματική τάξη ώστε να μπορούν να εκφραστούν οι βουλευτές με καλύτερο και προσωπικό τρόπο. Ξέρω ότι αυτό δεν προβλέπεται όμως με τα περιθώρια του Συντάγματος και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό μπορεί να βρεθεί λύση”.
Ο κ.Μεϊμαράκης επανάλαβε ότι πρέπει να εξηγηθεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και κάλεσε την κυβέρνηση να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την Πρόεδρο της Βουλής ως τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα.Αναφέρθηκε σε δυσαρμονία μεταξύ Προέδρου της Βουλής και κυβέρνησης και εκεί είπε “να προτρέψω τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων να συνεννοηθούν και μαζί σας για να βρεθεί λύση”
Η κ.Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι ήταν υποχρέωση της να ανταποκριθεί στο αίτημα του κ. Μεϊμαράκη καθώς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο τέταρτος θεσμικός πυλώνας του πολιτεύματος και συνέχισε αιχμηρά:
“Επειδή η πολιτική και πολιτειακή ευθύνη δεν μπορεί να εκφράζεται με διαρροές και non paper θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη ενόχληση μου για τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον τρόπο που δρομολογήθηκε η διαδικασία πριν καν γίνουν τα θεσμικά προαπαιτούμενα που προβλέπει το άρθρο 37 παρ 4 του συντάγματος και το άρθρο 38 παράγραφος 1. Δεν ξέρω προηγούμενο η κυβέρνηση να μην ενημερώνει την πρόεδρο της Βουλής για την πρόθεση της παραιτηθεί και δεν ξέρω προηγούμενο ο ΠτΔ να μην ενημερώνει για την παραίτηση της κυβέρνησης”.Είπε επίσης ότι παρά την απόπειρα της να επικοινωνήσει με τον ΠτΔ σήμερα το πρωί πριν τη συνάντηση με Μεϊμαράκη εκείνος επέλεξε να της απαντήσει μόνο μετά τη συνάντηση τους.
“Αυτές οι πράξεις δεν τιμούν τη θεσμική ευθύνη όλων. Επιμένω στη θεσμική λειτουργία που δεν υπήρξε από τους άλλους δύο πολιτειακούς παράγοντες, αυτές οι διαδικασίες δεν δρομολογούνται ερήμην των βουλευτών” πρόσθεσε και τόνισε ότι μέγιστη προσπάθεια της θα είναι να διαφυλάξει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και τη θωράκιση της Δημοκρατίας. “Τιμούμε τη λαϊκή κυριαρχία αν δειχνουμε σεβασμό στον κοινοβουλευτικό παράγοντα” τόνισε και είπε ότι θα ενημέρωνε τον κ.Μειμαράκη και για τις αλλαγές στην κοινοβουλευτική σύνθεση με τη ΛΑΕ.

Ανακοίνωση του γραφείου της Προέδρου της Βουλής
Την ίδια ώρα το γραφείο της Προέδρου της Βουλής εξέδιδε ανακοίνωση αναφέροντας:
“Στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία είναι αυτονόητη η επιταγή προσήλωσης στο Σύνταγμα, για τη διασφάλιση της πολύπαθης και πολλαπλώς κακοποιημένης δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του πολιτεύματος στην πατρίδα μας.
Θεματοφύλακες των θεσμών είναι πρωτίστως οι πολιτειακοί παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να παρακάμπτουν τις συνταγματικές προβλέψεις χάριν σκοπιμοτήτων, πολιτικών, κομματικών ή άλλων.
Αποτελεί εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρέλειψε παντελώς να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής τόσο για την πρόθεση παραίτησης της Κυβέρνησης η οποία είχε λάβει την εμπιστοσύνη της παρούσας Βουλής όσο και για την συντελεσθείσα παραίτηση.
Αποτελεί ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίσης επέλεξε να παρακάμψει την Πρόεδρο της Βουλής και να δρομολογήσει εσπευσμένα και χωρίς να πληρούνται οι συνταγματικές προϋποθέσεις τη διαδικασία ανάθεσης διερευνητικών εντολών και, μάλιστα, με νυχτερινά ηλεκτρονικά μηνύματα.
Αποτελεί ιδιαιτέρως οχληρό γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Βουλής ακόμη και σήμερα το πρωί, προ της συναντήσεώς του με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., όταν η ίδια η Πρόεδρος τον ζήτησε τηλεφωνικώς.
Αποτελεί, τέλος, θεσμικό ολίσθημα ότι, όταν τελικά επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Βουλής σήμερα στις 11.30, επιχείρησε ερμηνείες του Συντάγματος για να δικαιολογήσει το θεσμικό ατόπημα.
Στο άρθρο 37 § 4 του Συντάγματος, που εφαρμόζεται εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 38 § 1, προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά, με τρόπο που αποκλείει επινοημένες ερμηνείες:
«Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή˙ η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής».
Ωστόσο, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση ή επικοινωνία από την Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τη Βουλή σχετικά με την παραίτηση της Κυβέρνησης και πριν καν γίνει η ανακοίνωση της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ρητά προβλέπεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, υπήρξε ανεπίτρεπτη σπουδή που για άλλη μια φορά δοκιμάζει την συνταγματική νομιμότητα.
Αυτές τις ώρες δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία η επισήμανση πως η τήρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα - εγγυητή της δημοκρατίας. Η τήρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστο θεσμικό καθήκον και επαφίεται στη θεσμική ευσυνειδησία των εκπροσώπων της πολιτειακής εξουσίας, αλλά και στον πατριωτισμό των πολιτών, στους οποίους εντάσσονται και οι πολιτειακοί παράγοντες.
Η ιστορία δεν χαρίζεται και δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
Η χώρα και ο λαός δεν αντέχουν άλλη εκτροπή.
Η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι σύνθημα, αλλά επιταγή που υποχρεώνει τους πάντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.”

Η απάντηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
Ύστερα απο τη νέα παρέμβαση της κ.Κωνσταντοπούλου, ισχύει πολύ περισσότερο τώρα, το ο,τι όπως ήδη διευκρινίσθηκε, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρεί και εφαρμόζει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος. Και δεν σχολιάζει προσωπικές και καινοφανείς απόψεις ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του Συντάγματος, έστω και αν προέρχονται από πολιτειακούς παράγοντες”.
Ως προς την ουσιώδη μεταβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπαινίχθηκε η κ.Κωνσταντοπούλου, απλώς υπενθυμίζεται, ότι κατά το άρθρο 11 παρ. 6 του κανονισμού της Βουλής, εκείνη όφειλε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεταβολή αυτή, πράγμα που δεν έχει πράξει ως τώρα.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση