GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πώς μπορεί να πάρει την τρίτη διερευνητική εντολή ο Λαφαζάνης...

Αν οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσουν άμεσα κοινοβουλευτικό κόμμα μπορούν να λάβουν τη διερευνητική εντολή; Σύμφωνα με το Σύνταγμα...

Αν οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσουν άμεσα κοινοβουλευτικό κόμμα μπορούν να λάβουν τη διερευνητική εντολή;
Σύμφωνα με το Σύνταγμα ναι - κι αυτό λένε και οι συνταγματολόγοι...
Το άρθρο 37 του Συντάγματος ορίζει σχετικά ότι "...ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες."
Υπάρχει και Ερμηνευτική δήλωση που αναφέρει ρητά ότι "Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές. Νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών".  Και "στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα".
Από αυτό προκύπτει ρητά ότι δεν πρέπει υποχρεωτικά το κόμμα να έχει κατέλθει σε εκλογές και ότι αν οι διαφωνούντες σχηματίσουν άμεσα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα έχει τουλάχιστον 18 βουλευτές, θα γίνουν αυτόματα το τρίτο κόμμα στη Βουλή (η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι έχουν από 17) και ο επικεφαλής τους (προφανώς ο Π. Λαφαζάνης) θα δικαιούται να λάβει την εντολή αμέσως μετά τον κ. Μεϊμαράκη. 
Υπάρχει επίσης η διατύπωση που αναφέρει ότι: "H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής".
Αυτό σημαίνει ότι αποκτά ρόλο και η Ζ. Κωνσταντοπούλου- γι αυτό και έκανε ήδη τις σχετικές αιχμηρές δηλώσεις... 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση