GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο ΣτΕ κόμμα για εξαίρεση από την εκλογική χρηματοδότηση

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το πολιτικό κόμμα «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας» και ο εκπρόσωπος του Γεώργιος Κόκκ...

Στο ΣτΕ κόμμα για εξαίρεση από την εκλογική χρηματοδότηση
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το πολιτικό κόμμα «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας» και ο εκπρόσωπος του Γεώργιος Κόκκας, ο οποίος ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία έγινε η κατανομή της εκλογικής χρηματοδότησης του έτους 2015. Και αυτό, διότι το κόμμα «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας», αν και συμμετείχε στο συνδυασμό του Πάνου Καμμένου, αποκλείστηκε από τη χρηματοδότηση.
Αναλυτικότερα, το κόμμα «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας» συμπεριλαμβανόταν στο συνασπισμό κομμάτων «Ανεξάρτητοι Έλληνες, Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο, Πανελλήνιο 'Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάς, Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας, Ανεξάρτητοι Έλληνες-Πάνος Καμμένος». Οπότε, το «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας» έπρεπε να λάβει το 25% της εκλογικής χρηματοδότησης του επίμαχου συνασπισμού κομμάτων.
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών είχε γίνει η κατανομή της χρηματοδότησης του εν λόγω συνασπισμού στα 4 κόμματα που την συγκροτούν, αλλά στη συνέχεια με νεότερη υπουργική απόφαση μεταβλήθηκε η κατανομή της χρηματοδότησης και αντί της αρχικής κατανομής -η οποία είχε γίνει στα 4 κόμματα που τον απαρτίζουν- έγινε (η κατανομή) σε τρία κόμματα και παρέμεινε εκτός το κόμμα του κ. Κόκκα.
Η υπουργική απόφαση μεταβλήθηκε με τον σκεπτικό ότι το «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας», δεν είναι πολιτικό κόμμα, αλλά κίνημα και κατά συνέπεια δεν δικαιούται εκλογικής κρατικής χρηματοδότησης.
Το «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας» επισημαίνει στην προσφυγή του ότι είναι πολιτικό κόμμα και νόμιμα έχει αναγνωριστεί με απόφαση του Αρείου Πάγου, ενώ η αναφορά στον τίτλο του της λέξης κίνημα γίνεται για ιδεολογικούς λόγους προκειμένου να μην ταυτίζεται με την έννοια της κομματοκρατίας.
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι η υπουργική απόφαση που απέκλεισε από τη χρηματοδότηση το «Ελληνικό Κίνημα 'Αμεσης Δημοκρατίας» παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της οικονομικής ενίσχυσής τους.
Τέλος, επισημαίνει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προσκρούει στο νόμο 3023/2002 που ρυθμίζει την κατανομή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση