GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κομισιόν: "Απολύτως εφικτή" η συμφωνία απόψε στο Eurogroup

Θετικό σήμα ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωπος της Ευρω...

Κομισιόν:
Θετικό σήμα ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την υπερψήφισή του μερικές ώρες νωρίτερα από το ελληνικό κοινοβούλιο.
"Θεωρούμε ενθαρρυντική την τελεσίδικη ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου σήμερα το πρωί και έχουμε την πεποίθηση ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι απολύτως εφικτό σήμερα" κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες, δήλωσε η εκπρόσωπος.
«Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να είναι σύντομη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο της Ελλάδας, αναμένεται να ασκηθεί κριτική, ενώ όπως είπε υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους.
Παράλληλα, σε  σημερινή δήλωση για την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη στις 11 Αυγούστου συνάδει με τη δήλωση της Ευρωσυνόδου της 13ης Ιουλίου. Αναφέρεται ότι "η Επιτροπή, η ΕΚΤ, ο ΕΜΣ και το ΔΝΤ αναγνωρίζουν την πολύ καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών κατά τη διάρκεια της αποστολής αξιολόγησης, καθιστώντας δυνατή τη συμφωνία μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων".
Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει η "αξιοπιστία της συμφωνίας ενισχύεται με ένα σημαντικό αριθμό εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προκλήσεων, όπως η συλλογή των εσόδων, το συνταξιοδοτικό και το σύστημα υγείας, ο ανταγωνισμός στην αγορά προϊόντων, επαγγελμάτων και στην αγορά ενέργειας, κάτι το οποίο δείχνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαλοποιήσει άμεσα την κατάσταση της οικονομίας".
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ που μίλησαν στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή, "ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί" με το ελληνικό πρόγραμμα και έτσι - εκτός απροόπτου- οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να πουν ομόφωνο ναι στο σημερινό Eurogroup.
“Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί», τονίζει στην εφημερίδα του Ελσίνκι η ίδια πηγή, που δεν κατονομάζεται. «Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη. Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν το Eurogroup δεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας», σημειώνει η ίδια πηγή και προσθέτει: «Η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται ότι θα αντιταχθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση