GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος είναι ο Άγιος Εφραίμ που γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου

Με αφορμή τη γέννηση του Αγίου Εφραίμ, κατά κόσμον Κωσταντίνου Μόρφη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1384, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα στ...

Ποιος είναι ο Άγιος Εφραίμ που γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου

Με αφορμή τη γέννηση του Αγίου Εφραίμ, κατά κόσμον Κωσταντίνου Μόρφη, στις 14 Σεπτεμβρίου 1384, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα στον Άγιο της Νέας Μάκρης. 

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου 1384 μ.Χ. κοντά στον Ληθαίο ποταμό.

Έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. Έτσι, τα 7 αδέλφια του αλλά και ο ίδιος μεγάλωσαν στα χέρια της μητέρας τους.

Σε ηλικία 14 ετών, για να αποφύγει τον εξισλαμισμό και τα γενιτσαρικά σώματα εντάχθηκε στην ακμάζουσα τότε σταυροπηγιακή Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Άμωμων (Καθαρών) της Αττικής (περιοχή Νέας Μάκρης).

Το 1416 μ.Χ. οι Τούρκοι λεηλάτησαν την Αττική και ανάγκασαν το Δούκα των Αθηνών να δηλώσει υποταγή στο Σουλτάνο. Το 1424 μ.Χ. οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έσφαξαν όλους τους Πατέρες της Μονής. Ο Άγιος απουσίαζε στη σπηλιά του για προσευχή και μόλις επέστρεψε αντίκρισε έντρομος τα πτώματα των Πατέρων, τους οποίους ανέλαβε να θάψει.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 μ.Χ., επανήλθαν οι κατακτητές και βρήκαν τον Άγιο. Τον συνέλαβαν και άρχισαν τα μαρτύρια του, που τελείωσαν στις 5 Μαΐου 1426 μ.Χ. ήμερα Τρίτη και ώρα 9 το πρωί. Τον κρέμασαν ανάποδα σ' ένα δένδρο, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι, και διαπέρασαν το σώμα του με αναμμένο ξύλο, σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές μαρτυρίες.

Ο Άγιος Εφραίμ γιορτάζεται δύο φορές το χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου η εύρεση των τιμίων λειψάνων του, και στις 5 Μαΐου το μαρτυρικό του τέλος.

Το 2011 μ.Χ. το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με την υπ’ αριθμ. 217/2-3-2011 Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη κατέταξε τον Όσιο Εφραίμ στο επίσημο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Δείτε το βίντεο από τη μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση