GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία διατρέχει "θανάσιμο κίνδυνο"

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έθεσε το μέλλον της προαιώνιας ένωσης της Αγγλίας και της Σκωτίας σε θανάσιμο κίνδυνο αν...

Η ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία διατρέχει
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έθεσε το μέλλον της προαιώνιας ένωσης της Αγγλίας και της Σκωτίας σε θανάσιμο κίνδυνο ανακινώντας τον αγγλικό εθνικισμό, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χθες.
Ο Μπράουν, που ηγήθηκε της κυβέρνησης των Εργατικών από το 2007 ως το 2010, δήλωσε σε ομιλία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του Σκωτία πως ο ηγέτης των Συντηρητικών πρέπει να πάψει να εφαρμόζει πολιτικές που χαράσσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Σκοτία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Σκωτσέζοι είχαν ταχθεί με 55% έναντι 45% υπέρ της διατήρησης της ένωσής τους με την Αγγλία, που κρατάει 308 χρόνια, στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί το 2014. Όμως έκτοτε οι ψήφοι του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) αυξήθηκαν ραγδαία και το κόμμα κέρδισε σχεδόν όλες τις κοινοβουλευτικές έδρες που κρίνονταν στη Σκωτία στις εθνικές εκλογές του Μαΐου.
«Η ένωση βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο εκτός εάν οι Τόρις πάψουν να ανακινούν τον αγγλικό εθνικισμό», ανέφερε ο Μπράουν στην ομιλία του στο Εδιμβούργο, σύμφωνα με ένα αντίτυπό της που διένειμε το γραφείο του.
Ο 64χρονος Μπράουν, ο οποίος κατέστη ο λιγότερο δημοφιλής πρωθυπουργός της Βρετανίας επί μισό αιώνα, αναδείχθηκε σε έναν απροσδόκητο πολιτικό αστέρα όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα. Πιστώθηκε την ανάσχεση του κύματος υποστήριξης στους αυτονομιστές χάρη σε μια σειρά ομιλιών υπέρ της ένωσης που είχε εκφωνήσει.
Χθες ωστόσο ο Μπράουν επέκρινε την «ολέθρια» προεκλογική εκστρατεία του Κάμερον, ο οποίος επέμενε να προειδοποιεί τους ψηφοφόρους πως εάν δεν ψήφιζαν τους Συντηρητικούς, θα κατέληγαν να έχουν μια κυβέρνηση των Εργατικών που θα ήταν όμηρος των Σκωτσέζων εθνικιστών. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο Κάμερον ενδέχεται να χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το φιλοευρωπαϊκό SNP έχει προειδοποιήσει ότι θα διεκδικήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας εάν η Βρετανία βγει από την ΕΕ.
Ο Μπράουν κάλεσε ακόμη τον Κάμερον να εφαρμόσει πλήρως τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους Σκωτσέζους πριν από το δημοψήφισμα του 2014, όταν είχε δεσμευθεί να προωθήσει την αποκέντρωση της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση