Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Ένα debate με ελάχιστο πολιτικό περιεχόμενο;

Share it:
Του Νίκου Χρυσόγελου
Συμπροέδρου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων.

Η τηλεόραση επιχαίρει γιατί κατάφερε να οργανώσει το αυτονόητο, ένα πιο διαδραστικό debate. Αυτοθαυμάζεται στον καθρέφτη της μάλλον. Αλλά συζήτηση επί της ουσίας ελάχιστα έγινε. Δεν υπήρξαν πραγματικά συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα μεγάλα θέματα ή νέες ιδέες, ενώ τα βασικά θέματα του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, της υγείας απουσίαζαν πλήρως από το λόγο και των δύο.
Προφανώς δεν αποτελεί πολιτική να λες "καλώ τους νέους να μείνουν για να το παλέψουν εδώ». Πολιτική θα ήταν αν έλεγες ποια είναι η συγκεκριμένη πολιτική σου ώστε να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ και να το παλέψουν, και γιατί αυτό δεν έγινε ή έστω γιατί δεν τέθηκαν οι βάσει τόσα χρόνια (ΝΔ) είτε στους 7 μήνες (ΣΥΡΙΖΑ).
Δεν είναι πολιτικά υπεύθυνο να λες "προετοιμάσαμε το ΕΣΠΑ" αφού και οι δύο ευθύνονται που δεν τελειώνει το ΕΣΠΑ 2007-2013 εγκαίρως (κίνδυνος να χαθούν 2 δις) και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το ΣΕΣ 2014-2020 και δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το 2016 (κι άρα δεν θα μπουν στην οικονομία 3-4 δις που θα ήταν εφικτό να μπουν).
Είναι αστείο να λες ότι «φέραμε 35 δις», αφού αυτά αφορούν στα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά κι Επενδυτικά Ταμεία (πολιτική συνοχής και αγροτικό ταμείο) την περίοδο 2014-2020 ή το Ταμείο για την Ανεργία των Νέων ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Άσυλο, τους Μετανάστες, την ένταξη, εφόσον μπορέσει να ανταποκριθεί σωστά στις απαιτήσεις των Κανονισμών των Ταμείων. Αλλά το βασικό είναι ότι δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η προετοιμασία ώστε να τρέξουν αυτά τα προγράμματα (2 χρόνια καθυστέρηση) που τα περισσότερα έπρεπε να ξεκινήσουν από 1/1/2014.
Προσωπικά το βρήκα, επίσης, πολύ βαρετό. Από την μία, ο Β. Μεϊμαράκης δεν απαντούσε επί συγκεκριμένων θεμάτων (μόνο κατ' εξαίρεση), πέταγε την μπάλα εκτός γηπέδου (πχ πρόσφυγες), δεν ανέλαβε κανένα από τα λάθη του παρελθόντος (να πει συγνώμη εκεί κάναμε λάθος) και επαναλάμβανε εξυπνακίστικα επιχειρήματα για τις αποτυχίες του Α. Τσίπρα. Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός επαναλάμβανε κλισέ και συνθήματα, που μετά από την 7μηνη διακυβέρνηση και την 5ετία αντιμνημονιακής πολιτικής μοιάζουν πολύ κούφια. Μπορεί, ίσως, έτσι να συσπειρώνει την κομματική βάση, αλλά δεν συνιστούν συγκεκριμένες πολιτικές.
Ε, αυτό το «έμαθα από τα λάθη και τώρα απέκτησα εμπειρία» μοιάζει ωραίο αν αφορά εσένα και μόνο, αλλά αν τον λογαριασμό των 14 δις τον πληρώνει η κοινωνία και όχι εσύ, τότε είναι σαδιστικό να μαθαίνεις στην πλάτη των άλλων.
Φυσικά και δεν είναι πολιτική να ...ανακαλύπτεις ότι χρειάζεται «καινοτομία, επένδυση στη γνώση και στην έρευνα». Ακόμα και σε σχολικά βιβλία αναφέρονται αυτά. Εξάλλου αυτά είναι υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020, αλλιώς ένα μεγάλο ποσό από τους ευρωπαϊκούς πόρους δεν θα έρθει στη χώρα και δεν θα επενδυθεί. Τα αυτονόητα, λοιπόν, δεν αποτελούν πολιτική. Το πώς θα προωθηθούν τα αυτονόητα μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις παρέμεινε αναπάντητο. Όπως, επίσης το ποια στρατηγική απαιτείται για έρευνα, τεχνολογία, καινοτομία, το ποια εθνική και περιφερειακή πολιτική θα συμβάλλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση της φτώχειας. Πολύ εύκολο είναι να λες «εμείς θα φέρουμε επενδύσεις», αλλά όπως έχει αποδειχθεί τα εύκολα λόγια δεν φέρνουν και πραγματικό αποτέλεσμα στην πράξη. Πολιτική σημαίνει να λες τι είδους επενδύσεις θέλεις ως χώρα και πώς θα έρθουν αυτές αλλά και πώς θα επωφεληθεί η κοινωνία και το περιβάλλον, όχι απλώς αυτοί που κάνουν τις «επενδύσεις».
Και γι αυτό όλη η συζήτηση επικεντρώνεται μετά το debate στις εντυπώσεις (επικοινωνία) και όχι στην ουσία των προτάσεων (πολιτική). Το μόνιμο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη πολιτικής πρότασης από τα κόμματα με δεδομένο ότι επικεντρώνουν συνεχώς σε "επικοινωνιακού τύπου» κινήσεις και μόνο.
ΥΓ: Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν συμμετέχουν στις εκλογές αυτές όπως και δεν υποστηρίζουν κανένα ψηφοδέλτιο. Εργαζόμαστε για την επόμενη μέρα, προσπαθώντας να συγκροτηθεί ένας νέος πολιτικός χώρος αλλά και ένα κύμα αλλαγών από τα κάτω που θα συμβάλλουν στην οικολογική, κοινωνική και οικονομική-συγκρότηση της χώρας www.prasinoi.grκαιhttps://www.facebook.com/protovoulia10

www.chrysogelos.gr
www.facebook.com/nikos.chrysogelosb
@chrysogelos
Share it:
Reactions:

Γνώμες

Εκλογές

Οικολόγοι

Hotnews

Σχολιάστε το άρθρο:

1 comments:

 1. Αποκάλυψη της Ζούγκλας. Έδωσε ονόματα. Εμπλέκονται όλα τα κυβερνητικά κόμματα ( ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ) εκτός από Σύριζα και ΑΝΕΛ.

  Η κλειδωμένη, επί μήνες, στα συρτάρια των πολιτικών γραφείων λίστα Λαγκάρντ μπορεί να γίνει η λαιμητόμος ενός συστήματος που γέννησε και θέριεψε το τέρας της διαπλοκής σε αυτόν τον τόπο.

  Είναι μια βραδυφλεγής βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ιερή ασυλία επωνύμων που χρόνια τώρα δρουν εγκληματικά κατά της χώρας και των πολιτών, κλέβοντας και στέλνοντας αμύθητα ποσά σε Ελβετία και εξωχώριους παραδείσους.

  Είναι αυτό ακριβώς που τρέμει όσο τίποτα άλλο το σύστημα της διαπλοκής. Επιχειρηματίες που εμπλέκονται αλλά και πολιτικοί -υποχείρια ενός παγιωμένου νοσηρού συστήματος διαφθοράς που δρούσαν υποστηρικτικά- έχουν κινητοποιήσει τους σκοτεινούς μηχανισμούς τους για να παραμείνουν τα στόματα κλειστά.
  Όμως, ο Ερβέ Φαλτσάνι, ο Γαλλοϊταλός που γνωρίζει τους κωδικούς της παρανομίας, μίλησε. Συγκεκριμένα, μίλησε στους τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς που πήγαν στο Παρίσι υπό άκρα μυστικότητα για να του πάρουν κατάθεση. Έδωσε στοιχεία και, κυρίως, έδωσε ονόματα.

  Αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι περισσότερα από 10 πρόσωπα (όχι 8, όπως κάνουν λόγο διάφορα ΜΜΕ) βρίσκονται «εγκλωβισμένα» σε ένα στικάκι που έδωσε το πρώην στέλεχος της HSBC.

  Διερευνάται η εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο και, ενδεχομένως, πολιτικό χρήμα, για ποσά άνω των 5 εκατ. ευρώ.

  Στο ηλεκτρονικό αυτό αρχείο υπάρχουν στοιχεία για κοινά πρόσωπα και εταιρείες που σε πολλές περιπτώσεις έπαιζαν τον ρόλο διαμεσολαβητή-μεταφορέα στη διακίνηση των χρημάτων.

  Όλα αυτά τα στοιχεία, που βρίσκονται πλέον στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης, πρέπει να βγουν στο φως. Λίγες ημέρες πριν από την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών, οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να μάθουν ποιοι βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και ποιοι είναι οι πολιτικοί που, χρησιμοποιώντας την εξουσία που τους έδωσε ο λαός, φρόντιζαν, αντί να επιστρέφονται τα κλεμμένα χρήματα στη χώρα, να τα «εξαφανίζουν» μέσα από δαιδαλώδεις τραπεζικές διαδρομές.

  Τα ονόματα, πολιτικά και επιχειρηματικά, είναι βαριά και αναμένεται να ταράξουν συθέμελα το πολιτικό σκηνικό, καθώς εδώ και αρκετό καιρό έτυχαν... πολιτικής συγκάλυψης.

  Oι εισαγγελείς ήταν φοβισμένοι και ταραγμένοι όταν είδαν τις πληροφορίες που τους έδωσε ο Φαλτσάνι Άλλωστε, ο πληροφοριοδότης της λίστας μιλώντας στο zougla.gr ήταν σαφής: «Ακόμα και οι εισαγγελείς που μου έπαιρναν κατάθεση ήταν εξαιρετικά ταραγμένοι». «Τους είδα πολύ φοβισμένους από αυτά που έβλεπαν και άκουγαν. Φαντάσου πως διακόπταμε την κατάθεση. Τους έπαιρναν τηλέφωνο δικά τους πρόσωπα και τους έδιναν δύναμη για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Δεν ήταν και δεν είναι καθόλου εύκολο για αυτούς τους δικαστικούς να ερευνήσουν και να αγγίξουν αυτά τα πρόσωπα. Χρειάζεται και κάτι παραπάνω από κουράγιο» πρόσθεσε. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ελλάδας και η Δικαιοσύνη δεν έκαναν τίποτα, και κάποια κόμματα εμπόδιζαν να βγουν στο φως τα ονόματα» τόνισε, για να συμπληρώσει χαριτολογώντας ότι: «Στην Ελλάδα κυβερνά το μαύρο χρήμα».

  Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, στη λίστα των φερόμενων ως φοροφυγάδων που προσκόμισε ο Ε. Φαλτσάνι φιγουράρουν μεγάλα ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου, εκτός Αριστεράς, συγγενείς πρωτοκλασάτων στελεχών, μεγάλων και ιστορικών παρατάξεων, αλλά και επιφανείς επιχειρηματίες.

  Ειδικότερα, στη νέα λίστα Φαλτσάνι περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, πρώην υπουργός, συγγενείς πρώην προέδρων κομμάτων, φίλοι και συνεργάτες.

  Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους:

  http://www.zougla.gr/greece/article/i-arxes-ta-gnorizan-ola-ke-ta-sigaliptan

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Όλα τα ονόματα και αρχεία που έδωσε ο Φαλτσιανί στους εισαγγελείς - Η παράλληλη “λίστα Λαγκάρντ”
  http://www.koutipandoras.gr/article/150800/apokalypsi-ola-ta-onomata-kai-arheia-poy-edose-o-faltsiani-stoys-eisaggeleis-i

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση