GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επιτέλους, μπορούμε να τραγουδάμε ελεύθερα το "Happy Birthday"!

Μέχρι σήμερα, όποιος ήθελε να τραγουδήσει δημοσίως το "Happy Birthday", θα έπρεπε να το πληρώσει πολύ ακριβά – για την ακρί...

Επιτέλους, μπορούμε να τραγουδάμε ελεύθερα το
Μέχρι σήμερα, όποιος ήθελε να τραγουδήσει δημοσίως το "Happy Birthday", θα έπρεπε να το πληρώσει πολύ ακριβά – για την ακρίβεια θα έπρεπε να καταβάλει 5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην Warner για τα πνευματικά δικαιώματα. Γιαυτό εξάλλου και στις αμερικανικές ταινίες και σειρές δεν ακούγεται σχεδόν ποτέ, αλλά συνήθως όλοι τραγουδούν το For He's a Jolly Good Fellow, το δεύτερο δημοφιλέστερο για ανάλογες περιπτώσεις.
Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν και, επιτέλους, μπορούμε να τραγουδάμε ελεύθερα το "Happy Birthday" χωρίς την απειλή προστίμου. 
Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται να πληρώνουμε δικαιώματα στην εταιρεία Warner Music για να μουρμουράμε γύρω από μία τούρτα γενεθλίων το διασημότερο τραγούδι στον κόσμο. 
“Η Warner Chappel Music δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα των στίχων του τραγουδιού”, αποφάσισε ο δικαστής Τζορτζ Κινγκ, βάζοντας τέλος σε μία διετή δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην εταιρεία, από τη μία πλευρά, έναν μουσικό και μία σκηνοθέτη, από την άλλη. Η Warner ζήτησε από τον μουσικό και τη σκηνοθέτη, που ετοιμάζουν μία ταινία για το τραγούδι, να της καταβάλουν 1.500 δολάρια για να έχουν το δικαίωμα αναπαραγωγής του τραγουδιού, που γράφτηκε τον 19ο αιώνα και αποτελεί δημόσιο αγαθό. 
Η σημερινή μελωδία τουHappy Birthday (αρχικά "Good Morning to All")  βρίσκεται κάτω από πνευματικά δικαιώματα το 1935 από την Summy Company τα οποία θα εκπνεύσουν το 2030 στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία αγοράστηκε το 1990 για 15 εκ. δολ. ΗΠΑ από την Warner Music Group και η αξία του "Happy Birthday" εκτιμήθηκε στα 5 εκ. δολ. ΗΠΑ.
Το "Happy Birthday" είναι  το γνωστότερο αγγλόφωνο τραγούδι στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες και έχει τραγουδηθεί από εκατομύρια. 
Η πιο... σέξι εκτέλεση πάντως ήταν από την θρυλική Μέριλιν το 1962, όταν το τραγούδησε για τον Αμερικανό πρόεδρο, τον Τζον Κένεντι, κατά τρόπο πολύ προσωπικό...


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση