GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πορείες κατά της αδιαφάνειας στο εμπόριο - ΦΩΤΟ

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε  και στην Αθήνα σήμερα  στην είσοδο της οδού Ερμού (Σύνταγμα) στα πλαίσια του διεθνούς καλέσματος κινημάτων δ...

Πορείες κατά της αδιαφάνειας στο εμπόριο - ΦΩΤΟ
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε  και στην Αθήνα σήμερα  στην είσοδο της οδού Ερμού (Σύνταγμα) στα πλαίσια του διεθνούς καλέσματος κινημάτων δράσης κατά των τεσσάρων εμπορικών συμφωνιών TTIP, CETA, TiSA, TPP.
«Κόκκινο πανί» αποτελούν η μυστικότητα που διέπει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των δύο υπερδυνάμεων, καθώς πολύ λίγες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει σε σχέση με το περιεχόμενο και την ουσία των συνομιλιών και εστιάζουν τις έντονες αντιδράσεις τους στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (Investor State Dispute Settlement - ISDS) και στη ρυθμιστική συνεργασία (regulatory cooperation).
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό το βάρος των έντονων και διαρκών αντιδράσεων, έχει ήδη προτείνει ένα νέο δικαστικό σύστημα για τις επενδύσεις και την TTIP και άλλες εμπορικές και επενδυτικές διαπραγματεύσεις της.
H Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP), πρόκειται για μια διατλαντική συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών, που, αν τελικά επιτευχθεί, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά.
Το θέμα έρχεται στην ελληνική επικαιρότητα αφού συζητήθηκε το Μάιο στη Βουλή.
Η εν λόγω συμφωνία προχωρά με μυστικότητα και απόλυτη έλλειψη διαφάνειας κάτι που προφανώς, αντιβαίνει στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αξίες που επικαλείται με κάθε ευκαιρία η Ε.Ε, λένε αρκετοί επικριτές.
Μεταξύ άλλων, η TTIP ανοίγει τον δρόμο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναλάβουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό κ.λπ. χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό, σχολιάζουν.
«Διοργανώνοντας τις Διεθνείς Ημέρες Δράσεις, θέλουμε να στείλουμε ένα δυνατό και καθαρό μήνυμα κατά των τεσσάρων εμπορικών και επενδυτικών Συμφωνιών που απειλούν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, την επισιτιστική μας δυνατότητα τις θέσεις εργασίας και το περιβάλλον», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Αυτές οι συμφωνίες είναι οι: TTIP (Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέσης, μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ), TPP (Διαηπειρωτική Εταιρική Σχέση, μεταξύ των ΗΠΑ, Καναδά και διαφόρων ασιατικών χωρών), TiSA (Εμπορική Σχέση για την Συμφωνία Υπηρεσιών, μεταξύ πολυάριθμων μερών) και CETA (Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά).
Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, αγρότες και απλοί μαχητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουμε την αντίθεση μας στις TTIP, CETA, TiSA και TPP. Αυτές οι Φριχτές Εμπορικές Συμφωνίες απειλούν την Δημοκρατία μας, τον τομέα των Δημοσίων Υπηρεσιών, τα Κοινωνικά & Περιβαλλοντικά πρότυπα, και θέτουν σε κίνδυνο την μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, και το δικαίωμα και δυνατότητα μας να αναμορφώσουμε την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι δικαιούχοι αυτών των συμφωνιών είναι οι μεγάλες εταιρείες που τις έχουν σχεδιάσει και προωθήσει, δεν είναι οι πολίτες».
Στις 6 Οκτωβρίου περισσότεροι από τρία εκατ. Ευρωπαίοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων με τις ΗΠΑ (TTIP), αλλά και τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία με τον Καναδά (CETA), διά μέσου της αυτοδιαχειριζόμενης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών.
Δείτε επίσης
To tweet Βαρουφάκη για την αδιαφάνεια στην ευρωζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση