GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανησυχία στη Χίο για την αυξημένη ροή των προσφύγων - ΦΩΤΟ

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Χίου από την εικόνα που παρουσιάζει το νησί τους το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αρι...

Ανησυχία στη Χίο για την αυξημένη ροή των προσφύγων - ΦΩΤΟ
Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Χίου από την εικόνα που παρουσιάζει το νησί τους το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια.
Όπως οι κάτοικοι του νησιού αναφέρουν κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα στην Μυτιλήνη. Στην αρχή οι πρόσφυγες έφταναν μόνοι τους στο λιμάνι, αναζητούσαν το λιμεναρχείο, ώστε να καταγραφούν και να πάρουν το χαρτί – «διαβατήριο» για τον Πειραιά. Κάθε μέρα έφταναν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με αποτέλεσμα οι άτυχοι άνθρωποι να στοιβάζονται στην προκυμαία και να προκύπτει τελικά η σημερινή εικόνα στη Λέσβο.
Τις τελευταίες ημέρες, η αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια, δημιουργούν πρωτόγνωρες συνθήκες για τη Χίο, ενώ σήμερα σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων. Οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο  νησί έχουν κατακλύσει τους χώρους του λιμανιού μπροστά και κοντά στο Λιμεναρχείο και περιμένουν να καταγραφούν αρχικά από τους λιμενικούς υπαλλήλους και στη συνεχεία και από τους αστυνομικούς.
Όπως αναφέρει το astraparis.gr, οι λιμενικοί κάνουν περιπολίες από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, ενώ όσοι μένουν στον χώρο του λιμεναρχείου Χίου δεν προλαβαίνουν και δουλεύουν κάθε μέρα μέχρι αργά το βράδυ.
Ο λιμενάρχης Χίου κ. Γιάννης Αργυράκης έχει φτάσει στα όρια της απελπισίας. «Δεν γίνεται με αυτό το προσωπικό να διαχειριστούμε όλο αυτόν τον κόσμο. Πρέπει να μας ενισχύσουν. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 άτομα. Δεν μπορούμε να την βγάλουμε τη δουλειά. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Καθημερινά φτάνουν στο νησί σχεδόν 2.000 άνθρωποι».
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου έχει κατεβάσει στο λιμάνι συνεργεία αστυνομικών για εξακρίβωση των δαχτυλικών αποτυπομάτων, ενώ άλλα συνεργεία της στην κεντρική πλατεία Βουνακίου μοιράζουν στους καταγραφέντες τα χαρτιά τους.
Οι εγκαταστάσεις του Μερσινιδίου είναι ήδη πλήρεις και η οποιαδήποτε επιβάρυνσή τους θα δημιουργήσει ενδεχομένως και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Προβληματισμός και ανησυχία και για την επόμενη μέρα
Στον δημοτικό κήπο οι εθελοντές δίνουν μάχη καθημερινά για να προσφέρουν φαγητό, φάρμακα και ύπνο σε εκατοντάδες ανθρώπους. «Η κατάσταση είναι οριακή και δεν μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο. Πρέπει κατεπειγόντως οι αρμόδιοι της πολιτείας να εξασφαλίσουν έναν χώρο, όπου θα γίνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας», επισημαίνει ένα μέλος από την επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου, «Λάθρα».
Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία μήπως όλη αυτή η εικόνα που δημιουργείται στο λιμάνι και σε ζωτικούς χώρους της πόλης αρχίσει να λειτουργεί αρνητικά, με κίνδυνο να αντιστρέψει το εξαιρετικό κλίμα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης που επικρατεί στη Χίο για τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Τέλος, όπως αναφέρει το το astraparis.gr, την Παρασκευή, στη Χίο, θα βρεθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Δείτε τις φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση