GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΕΚΤ ανακοινώνει τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα, Σάββατο, τα αποτελέσματα των stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, από τα οποία θα κριθού...

Η ΕΚΤ ανακοινώνει τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα, Σάββατο, τα αποτελέσματα των stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, από τα οποία θα κριθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες τους και θα ξεκαθαρίσει το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους. 
Μετά από πολύμηνη διένεξη σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που κλήθηκε να προωθήσει η Αθήνα σε αντάλλαγμα για τον διεθνή δανεισμό της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει στις 11.30 ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιβιώσουν.  
Η εκτίμηση θα δοθεί στη δημοσιότητα έπειτα από χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα—που χρειάστηκε να συνάψει τρεις δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές—που σήμανε ότι περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ τέθηκαν κατά μέρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση χάρη στην πρόσβασή τους στο Ευρωσύστημα, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους θεωρείται επείγουσα. 
Εάν δεν έχει τελειώσει ως τα τέλη της χρονιάς, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να σημάνουν πως οι μεγάλοι καταθέτες, για παράδειγμα διάφορες εταιρείες, θα μπορούσαν να υποστούν πλήγμα καθώς οι αποταμιεύσεις τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποιήσεις «εκ των έσω», ή bail-in. 

Αισιόδοξο το οικονομικό επιτελείο

Στην ομιλία τους χθές στη Βουλή, κατά την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης αντίστοιχα εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις εγώ είμαι πολύ πιο αισιόδοξος από ότι πριν από ένα μήνα. Μόνο το γεγονός ότι η Τράπεζα Ανάπτυξης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στην διαδικασία στέλνει ένα σήμα στην αγορά» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως «αν ισχύει αυτό που λέει η αντιπολίτευση θα μιλάμε για ανάγκες μεγάλες κοντά στα 20 δις ευρώ. Αν είναι χαμηλά θα πρέπει τουλάχιστον αύριο στην ολομέλεια η αντιπολίτευση να έχει πιο εύλογη ερμηνεία για το ύψος των ζημιών που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες».
Παράλληλα, σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπρόβσκις,  ο Ι. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση