GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό είναι το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο στο πιάτο μας...

Mέχρι τώρα είχαμε ακούσει για γενετικά τροποποιημένα φυτά, τα οποία καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Από χθες όμως τα δεδομένα που γνωρ...

Mέχρι τώρα είχαμε ακούσει για γενετικά τροποποιημένα φυτά, τα οποία καταναλώνονται από τους ανθρώπους. Από χθες όμως τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα αλλάζουν, και στο παιχνίδι μπαίνει και το κρέας, καθώς η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε, ότι εγκρίθηκε το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο για κατανάλωση από άνθρωπο, στις ΗΠΑ.

Η αρχική αίτηση για τον «AquAdvantage» σολομό, ο οποίος μπορεί να φτάσει στο ίδιο μέγεθος με τον συνηθισμένο σολομό, στο μισό χρόνο, κατατέθηκε το 1996. Χθες (19 Νοεμβρίου), η FDA ανακοίνωσε, ότι ενέκρινε αυτά τα ψάρια για κατανάλωση στις ΗΠΑ, αν και μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε «χερσαίες δεξαμενές που λειτουργούν ως εκκολαπτήριο σε δύο συγκεκριμένες εγκαταστάσεις στον Καναδά και τον Παναμά.» Τα ψάρια δεν μπορούν να αναπαραχθούν ή να εκτραφούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και αν εκτραφούν σε περιοχές εκτός αυτών των δύο εγκαταστάσεων, δεν μπορούν να πουληθούν στις ΗΠΑ.

“H FDA ανέλυσε διεξοδικά και αξιολόγησε τα στοιχεία και τις πληροφορίες, που υποβλήθηκαν από την AquaBounty Technologies σχετικά με τον «AquAdvantage» σολομό και τελικά αποφάσισε, ότι πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για την έγκριση, συμπεριλαμβανομένου, ότι τα ψάρια είναι ασφαλή για κατανάλωση,» είπε ο διευθυντής του FDA στην ανακοίνωση.

Αν και η FDA προμηθεύει έγγραφα καθοδήγησης, για να βοηθήσει τους παραγωγούς τροφίμων να δημιουργήσουν τη δική τους φίρμα, η κατευθυντήρια γραμμή για οποιοδήποτε προϊόν παράγεται με αυτόν τον γενετικά τροποποιημένο σολομό, είναι εθελοντική. Επίσης, θα ξεκινήσει να δέχεται σχόλια από το κοινό στις 23 Νοεμβρίου σχετικά με απαιτήσεις, που μπορεί να έχουν οι μελλοντικοί παραγωγοί. Η ανακοίνωση δεν περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με το πότε το ψάρι θα είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές των ΗΠΑ.

Ο «AquAdvantage» σολομός προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στους περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι ανησυχούν ότι τα ψάρια ιχθυοτροφείου, θα ξεφύγουν από τα περιφραγμένα αγροκτήματά τους και θα εκτοπίσουν τον φυσιολογικό σολομό στην άγρια φύση. Επομένως, θα οδηγήσουν τα ήδη ελάχιστα ψάρια υπό εξαφάνιση. Η FDA εξετάζει αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας ότι αυτός ο μεγα-σολομός δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, «λόγω των πολλών και υπερβολικών μέτρων που λήφθηκαν για να περιορίσουν τα ψάρια και να αποτρέψουν τη διαφυγή και την εγκατάστασή τους στο περιβάλλον».

Περιβαλλοντικές ομάδες, όμως, δεν πείστηκαν . «Η Food & Water Watch θα εξετάσει όλες τις επιλογές για να σταματήσει αυτό το αμφιλεγόμενο και περιττό σε όλους ψάρι πριν φτάσει στην αγορά . Καλούμε τον Πρόεδρο Obama, να ανατρέψει την έγκριση του FDA και να σταματήσει τον μεγα-σολομό πριν φτάσει στο πιάτο των καταναλωτών», ανέφερε η οργάνωση σε μια δήλωση σήμερα το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση