GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έπεσε η συντηρητική κυβέρνηση του Κουέλιο στην Πορτογαλία...

Η πορτογαλική αριστερά προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσους Κουέλιο, ...

Η πορτογαλική αριστερά προκάλεσε, όπως αναμενόταν, την πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσους Κουέλιο, καταψηφίζοντας το κυβερνητικό της πρόγραμμα στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού θανάτου, αφού ο συντηρητικός συνασπισμός δεν διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ τα κόμματα της αριστεράς είχαν ήδη προαναγγείλει την συνεργασία τους με το σοσιαλιστικό κόμμα προκειμένου να ανέλθουν στην εξουσία.
Μετά το Αριστερό Μπλοκ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για μια χωρίς προηγούμενο συμμαχία της πορτογαλικής αριστεράς που αναμένεται να οδηγήσει στην πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας.
Τα τρία κόμματα και οι Πράσινοι καταλαμβάνουν συνολικά τις 122 από τις 230 έδρες του πορτογαλικού Κοινοβουλίου.

Η αμφιλεγόμενη πολιτική κίνηση του προέδρου
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Καβάκο Σίλβα είχε προβεί νωρίτερα σε μια απόφαση που προκάλεσε αίσθηση, αφού αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον φιλοαριστερό συνασπισμό κομμάτων.
Με μια πρωτοφανή απόφαση του, ξαναδιόρισε στα τέλη Οκτωβρίου τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές που ανέδειξαν το κόμμα του νικητή χωρίς όμως να πάρει την πλειοψηφία. Επί της ουσίας, παρέκαμψε την δεύτερη συμμαχία, αρνούμενος να δώσει τη διερευνητική εντολή.
Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Κοέλιο πήρε 38,6% στις εκλογές, παρά τα τέσσερα χρόνια δύσκολων μέτρων λιτότητας στη χώρα, ακολουθούμενος με απόσταση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (32,3%), του οποίου ο ηγέτης Αντόνιο Κόστα είπε την Τρίτη ότι ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στη βουλή.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Αριστερό Μπλοκ και ο συνασπισμός κομμουνιστών-πρασίνων κέρδισαν συνολικά 122 έδρες από τις 230 που διαθέτει η Βουλή, έναντι 107 για τον συνασπισμό της δεξιάς.
Συμφωνία στα σημεία των αριστερών με τους σοσιαλιστές
"Εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να δοθεί τέλος στη διακυβέρνηση του συνασπισμού και να επιτραπεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης του PS, να παρουσιαστεί το πρόγραμμά της και να αναλάβει τα καθήκοντά της", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Πορτογαλίας.
H Εθνική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας εξέτασε πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποστηρίζεται από μία συμμαχία της Αριστεράς. Στόχος, "να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας", τηρώντας παράλληλα "τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις" της χώρας.
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο Αντόνιο Κόστα, αναφέρθηκε σε ένα κείμενο "που βασίζεται στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενσωματώνοντας ωστόσο τις τροποποιήσεις που πηγάζουν από τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Μπλοκ της Αριστεράς και τους Πράσινους".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση