GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πορτογαλία: Πρόγραμμα ανατροπής της λιτότητας μελετά η Αριστερά

Η Εθνική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας εξετάζει ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποστηρίζεται από μία συμμαχία...


Η Εθνική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας εξετάζει ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης που υποστηρίζεται από μία συμμαχία της αριστεράς "για να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας", τηρώντας παράλληλα "τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις" της χώρας.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, ο Αντόνιο Κόστα, αναφέρθηκε σε ένα κείμενο "που βασίζεται στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενσωματώνοντας ωστόσο τις τροποποιήσεις που πηγάζουν" από τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Μπλοκ της Αριστεράς και τους Πράσινους.

Η αριστερή αυτή ένωση, χωρίς προηγούμενο στα 40 χρόνια της πορτογαλικής δημοκρατίας, είναι αποφασισμένη να προκαλέσει την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, η οποία έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, και να την αντικαταστήσει με μία σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Καρπός εντατικών διαπραγματεύσεων, το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε  στην Εθνική Επιτροπή, ένα είδος εσωτερικού κοινοβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προβλέπει την κατάργηση της λιτότητας με ρυθμό ταχύτερο από εκείνον που αρχικά προέβλεπε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τερματίζοντας, για παράδειγμα, το πάγωμα των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου και αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό από τα 505 στα 530 ευρώ από το 2016.

Στο κείμενο προτείνεται επίσης η κατάργηση της επιπλέον φορολόγησης κατά 3,5% των εισοδημάτων, καθώς και των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το πρώτο έτος της νέας διακυβέρνησης.

"Το πρόγραμμα αυτό είναι σύμφωνο με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις", επέμεινε ο Αντόνιο Κόστα για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους εταίρους της Πορτογαλίας. Το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε προβλέπει άλλωστε για το 2016 δημόσιο έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ, τηρώντας τα κριτήρια της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Ο Αντόνιο Κόστα παραδέχθηκε ότι καταβάλλει ακόμη προσπάθειες για να εξασφαλίσει "συνθήκες σταθερότητας" για την διατήρηση μίας υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα κυβέρνησης καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα συνέλθει αύριο για να αποφασίσει εάν συντρέχουν οι συνθήκες για τον σχηματισμό κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

1 σχόλιο

  1. ''Πορτογαλία: Πρόγραμμα ανατροπής της λιτότητας μελετά η Αριστερά''
    Άμα το μελετά όπως το μελετήσανε εδώ στην Ελλάδα οι ψεύτες, παραμυθατζήδες,και απατεώνες αλλοίμονο στο κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση