GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Σε αδιέξοδο βαδίζει η Τράπεζα Αττικής. Ποια Τράπεζα ετοιμάζεται να την πάρει...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο. ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Η Attica Bank ανακοίνωσε ήδη την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψ...

Από τον Στάθη Παλαιολόγο.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

Η Attica Bank ανακοίνωσε ήδη την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 750 εκατ. ευρώ μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανέρχονται σε 584 εκ. ευρώ υπό το βασικό σενάριο της άσκησης και σε 748 εκ. ευρώ υπό το δυσμενές σενάριο.
Η Τράπεζα σκοπεύει να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν το τέλος του έτους, μέσω άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης από τους υφιστάμενους μετόχους, και διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών σε ενδιαφερομένους επενδυτές.

Κατά την ανακοίνωση, "ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, ο οποίος σήμερα κατέχει το 50,67% των κοινών μετοχών της Τράπεζας, έχει ήδη από το 2014 γνωστοποιήσει στην Τράπεζα την απόφασή του να στηρίξει έμπρακτα την ανακεφαλαιοποίησή της". Και "εφόσον προκύψει μη καλυπτόμενο ποσό θα ζητήσει την κάλυψη του από το ΤΧΣ συμφώνα με τις προβλέψεις του νόμου 3864/2010 ως ισχύει".
Πρακτικά, τα χρήματα που χρειάζονται θα πρέπει να καλυφθούν μόνο από ιδιώτες (που θεωρείται πολύ δύσκολο) δηλαδή αναζητούνται περίπου 292 έως 583 εκατ. νέα κεφάλαια από ιδιώτες πλην του ΤΣΜΕΔΕ, του βασικού μετόχου.
Όμως αυτό που γράφει η ανακοίνωση ότι αν προκύψει ανάγκη θα ζητήσει την κάλυψη του ποσού από το ΤΧΣ -που είναι επίσης κρατικός φορέας- ταυτόχρονα με τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να ισχύσει; Οχι! 

Αν από την άλλη πλευρά δεν επενδύσει κανείς ιδιώτης πλην του ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο θα βρεθεί να ελέγχει πάνω από το 90% της Attica bank, εξέλιξη που θα απορρίψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
Στην πραγματικότητα το μέλλον της τράπεζας είναι αυτή τη στιγμή άδηλο. Και κυρίως είναι πολύ αβέβαιο αν θα μπορέσει να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της.
 Επ' αυτού υπάρχει μάλιστα πολύ παρασκήνιο καθώς ήδη οι πληροφορίες του press-gr αναφέρουν ότι εξετάζονται και σενάρια για την απορρόφησή της από άλλη, συστημική, τράπεζα. Ποια; Την Eurobank!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση