GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα... δώρα της τρόικας το 2016

«Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά χρήματα». Ο απαράβατος αυτός κανόνα που έχουν επιβάλει οι δανειστές στη χώρα μας κατά την εφαρμογή του τρ...


«Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά χρήματα». Ο απαράβατος αυτός κανόνα που έχουν επιβάλει οι δανειστές στη χώρα μας κατά την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, θα καθορίσει τη ζωή μας το και 2016.

Η ατζέντα της τρόικας για το νέο έτος είναι έτοιμη και σε αυτήν έχει μεταφερθεί το μεγάλο ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης . Η κυβέρνηση Τσίπρα υλοποίησε το 100% των προαπαιτουμένων για το 2015 και έφερε μάλιστα μπροστά τις αποκρατικοποιήσεις έχοντας ήδη κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του πρώτου τριμήνου του νέου έτους για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης  Τσακαλώτος θεωρεί ότι «κλειδιά» για την επιτυχία του το 2016 είναι η επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη, η αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και η υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, που θα μειώσουν περαιτέρω τις ανάγκες δανεισμού της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2016, όπως αναφέρει το Βήμα, σε τυχόν αποκλίσεις η λύση είναι οι αυτόματες περικοπές δαπανών τις οποίες αναμένεται να προσδιορίσει το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής και η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου.

Πρώτο στο ημερολόγιο της τρόικας το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την πρώτη αξιολόγηση είναι το Ασφαλιστικό, που έχει πολλές πτυχές:

1. Την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης ή, για την ακρίβεια, την απορρόφησή τους από το ΙΚΑ.

2. Τον περιορισμό των 300.000 δικαιούχων ΕΚΑΣ και τον καθορισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή της σύνταξης των 380 ευρώ.

3. Την ολοκλήρωση του (ηλεκτρονικού) Μητρώου Ασφαλισμένων ώστε να είναι εφικτό να γίνονται ρεαλιστικές αναλογιστικές μελέτες αλλά και να απονέμονται οι συντάξεις εντός μηνός.

4. Την καταβολή οριστικών συντάξεων στους περίπου 350.000  ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για σύνταξη και περιμένουν από έξι μήνες ως και δύο χρόνια.

Για να ισορροπήσει αλλά και να περάσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση από το Κοινοβούλιο η κυβέρνηση θα προτείνει οι περικοπές να εξαντληθούν στις επικουρικές συντάξεις και στις άλλες παροχές των Ταμείων, να προχωρήσει ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, αλλά σε όσες συντάξεις επέρχονται μειώσεις να μη γίνουν, αλλά το επιπλέον ποσό να παραμείνει ως προσωπική διαφορά, όπως έγινε μετά τις περικοπές του 2012 με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Είναι προφανές ότι στις μεγάλες διαφορές μπορεί να μπει «οροφή» και από εκεί και πάνω να κοπούν.
Είναι όμως βέβαιον ότι οι νέοι συνταξιούχοι, ειδικά μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, θα παίρνουν χαμηλότερη σύνταξη.

Παιδεία - Δικαιοσύνη
Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και στη Δικαιοσύνη αποτελούν επίσης σοβαρά ζητήματα που τοποθετούνται χρονικά τον Μάρτιο, μήνας κατά τον οποίο θα ανακοινωθεί σχέδιο δράσης - εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο από τα ευρωπαϊκά ταμεία - για την απασχόληση 150.000 ανέργων.

Επίσης ως τον Μάρτιο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών, ένα λεπτό ζήτημα που αφορά την οικονομική διαχείριση και τη χρηματοδότησή τους.

Τον ίδιο μήνα θα αρχίσει και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών από το ΤΧΣ.

Τα δύσκολα ζητήματα, με πρώτο την επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων καθηγητών, γιατρών, δικαστικών και στρατιωτικών (εκκρεμεί από το 2013), οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα ανοίξουν μετά τον Ιούνιο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι αλλαγές στη φορολογία ακίνητης περιουσίας και στον ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσουν το 2017 θα πρέπει να νομοθετηθούν ως τον Σεπτέμβριο.

«Πακέτο» οι φόροι
Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την ενσωμάτωση των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια και την αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος στους αγρότες θα έρθουν πακέτο στη Βουλή αν κριθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να περάσει το σύνολο των μέτρων.

Διαφορετικά, όπως προβλέπεται στην ατζέντα, τα τελευταία μέτρα για τους αγρότες, μπορούν να αποφασιστούν ως τον Δεκέμβριο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση