GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μείωση επικουρικών συντάξεων και φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στις 8 Ιανουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές την πρότασή της...


Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στις 8 Ιανουαρίου σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές την πρότασή της για το Ασφαλιστικό, η οποία και θα έρθει στα μέσα του μήνα προς ψήφιση στην Βουλή.
Στην πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπεται μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά των επικουρικών, του εφάπαξ και του ΕΚΑΣ.  Θα προβλέπονται επίσης αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές ενώ αναμένονται υπέρ του ασφαλιστικού νέοι έμμεσοι φόροι, όπως π.χ. νέος «φόρος Τόμπιν», στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.
Για τις επικουρικές συντάξεις, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει μειώσεις άνω των 170 ευρώ ενώ στις ψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15-20%.
Όσον αφορά τον ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις και θα αφορά όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει 700 εκατ. ευρώ για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις.
Έτσι εκτός από το φόρο στις συναλλαγές ενδέχεται να διαθέσει τμήμα των προμηθειών που παίρνουν οι τράπεζες για όλες τις συναλλαγές για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Αν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση τότε θα εισπράξει το 10% των προμηθειών των τραπεζών και θα το στείλει στον κουμπαρά του ασφαλιστικού. Πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει πριν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση να υποχρεώσει τις τράπεζες να καταργήσουν ορισμένες προμήθειες στις συναλλαγές.
Το όριο πάνω από το οποίο μελετάται το ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές, φέρεται να προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Ποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου 2016 καθώς έχουν ήδη ψηφιστεί
Μεταξύ αυτών είναι:
- Η αύξηση των ορίων ηλικίας ώστε σταδιακά η καταβολή πλήρους σύνταξης να γίνεται στα 67, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία
- Η μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ
- Η αύξηση κατά 30% των εισφορών,
- Η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών.
Παράλληλα τουλάχιστον 70.000 δικαιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ μέσω της εφαρμογής πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, η κατώτατη σύνταξη θα μειωθεί στα 392 ευρώ και το προνοιακό μέρος θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 67 ετών. Όσοι επιλέξουν πρόωρη συνταξιοδότηση θα δουν επιπλέον μείωση 10% στη σύνταξή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση