GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι τρέμει ο Τσίπρας από Σόϊμπλε και ΔΝΤ;‏

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ. Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται τις απαιτήσ...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται τις απαιτήσεις των δανειστών και την εμπλοκή του ΔΝΤ και κάνει σήμερα δηλώσεις που σίγουρα δείχνουν.... πανικό. Η δήλωση δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη που αναφέρει έχει πολλαπλές ερμηνείες:
«Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζουμε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Αρχικά o Τσίπρας φοβάται ουσιαστικά τα μελλοντικά μέτρα που έρχονται από το ΔΝΤ όταν μπει θέμα κουρέματος του χρέους και που θα είναι επώδυνα για την κοινωνία αλλά και το πολιτικό κόστος των μέτρων αυτών.
Διαφοροποιείται τώρα με τον Σόϊμπλε και το ΔΝΤ διότι πληρώνει τον προηγούμενο υπουργό του Γ. Βαρουφάκη που με την πολιτική του επέμενε σε λύση για το χρέος μαζί με το ΔΝΤ!!
Πρέπει να επισημάνουμε ότι το δημόσιο χρέος στην χώρα μας λόγο των αυξανόμενων συνεχών ελλειμμάτων αυξήθηκε κατά 40-67 δις ευρώ με αποτέλεσμα ο Σόϊμπλε να κάνει ανάλογες σκληρές δηλώσεις, και το ΔΝΤ αν δεχθεί κούρεμα χρέους -που μπορεί να δεχθεί- να το κάνει με πρόσθετα οικονομικά μέτρα που μπορούν να ακουμπήσουν ακόμα περισσότερο την οικονομία της χώρας μας!
Έτσι εξηγείται και η σωστή από όλες τις πλευρές "εμμονική" άποψη του Σαμαρά πριν τις εκλογές για συνεργασία με το ΔΝΤ χωρίς πρόσθετα μέτρα και βοήθειά του αφού θα επιτυγχάναμε μηδενικό έλλειμμα, με το ΔΝΤ μόνο να επιμένει ότι μπορεί να φθάσουμε το 0.5 % έλλειμμα και ίσως χρειαστούμε 600 εκατ. ευρώ ή ένα δις ως προληπτική γραμμή στήριξης!
Η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε καταφέρει να βγει στις αγορές για αναζήτηση κεφαλαίων χωρίς πρόσθετα μέτρα και έτσι ουσιαστικά θα έβρισκε και τα υπόλοιπα χρήματα εάν γινόντουσαν απαιτητά!
Με το σκεπτικό αυτό ο Σαμαράς έκανε λόγο για μηδενική συμμετοχή του ΔΝΤ αφού ή η χώρα θα τα "κατάφερνε" μόνη της αφου θα είχαμε μηδενικό έλλειμα και δεν θα είχε καμία πρόσθετη συμμετοχή το ΔΝΤ!
Σήμερα τα πράγματα επιβεβαιώθηκαν αρνητικά δυστυχώς για την χώρα.
Ο Τσίπρας φοβάται μελλοντικές εξελίξεις από τις δηλώσεις Σόϊμπλε και μάλιστα ευρωπαϊκές αφού ο Ολάντ πήγε να κάνει άνοιγμα δεξιά του και δεν τα κατάφερε τελικά, τα μέτρα που έρχονται θα είναι σκληρότερα για την κοινωνία ενώ ξέρει ότι το ΔΝΤ για να κουρέψει χρέος θα έχει πρόσθετες απαιτήσεις (πχ όπως κούρεμα καταθέσεων ιδιωτών) αρα πληρώνει ακριβά τον κ. Βαρουφάκη και την αγκαλιά του στο ΔΝΤ!
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για τους γνωρίζοντες καλά τα πράγματα στον κόσμο της οικονομίας....

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση