GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας - Νταβούτογλου: Ανάγκη συνεργασίας για το προσφυγικό

Τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών υπογράμμισε ο πρωθυπου...


Τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντησή του στις Βρυξελλες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παρουσία του Τούρκου ομολόγου του, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.

Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μεταναστευτικές. Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις 15:30 και εν συνεχεία θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά στις 16:00.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο η προσφυγική κρίση και η μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή. Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους.

Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε "κοινές επιχειρήσεις", αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες, καθώς η αναφορά σε πιθανή συμμετοχή στις επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και τρίτων χωρών, αφήνει ανοιχτό το παράθυρο στην Τουρκία για μελλοντικές αξιώσεις στην αλλαγή του status quo στο Ανατολικό Αιγαίο. Η πρόταση της Κομισιόν βάζει την κυβέρνηση σε διακεκαυμένη ζώνη, καθώς εγείρεται εθνικό θέμα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις τόσο από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γιούνκερ, σε χθεσινές δηλώσεις του, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και κάλεσε τους «28» να προσυπογράψουν την πρόταση της Κομισιόν για την αναβαθμισμένη Frontex. «Εμείς οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον σύνορα: έχουμε μία μεθόριο και μοιραζόμαστε την ευθύνη για την προστασία της. Ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θα επιτρέψει να επιδιορθωθεί μία αδυναμία στο σύστημα της Σένγκεν. Κάνουμε αυτό που οφείλαμε να έχουμε κάνει από την αρχή» σημείωσε προκαλώντας προβληματισμό στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση