GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ! Επετειακή δημοσκόπηση με τη ΝΔ πρώτη...

George J. Prokopakis Επετειακή δημοσκόπηση Στο ΒΗΜΑ (24/1) δημοσιεύεται δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ που δίνει στην εκτίμηση αποτελέσματος (...

George J. Prokopakis

Επετειακή δημοσκόπηση

Στο ΒΗΜΑ (24/1) δημοσιεύεται δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ που δίνει στην εκτίμηση αποτελέσματος (μετά την αναγωγή) τη ΝΔ στην πρώτη θέση με διαφορά 1.9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (30.9%-29.0%). Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (26/11) πρόκειται (σε πρόθεση ψήφου) για αναστροφή έξι και πλέον μονάδων.

Τα υπόλοιπα κόμματα: ΚΚΕ και ΑΝΕΛ ανεβασμένα, τα υπόλοιπα στα ίδια ή λίγο κάτω. Ποτάμι οριακά στη Βουλή (με την αναγωγή) και ΛΑΕ εκτός.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου και σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, παρατηρώ:
1. Αμφότερα τα μεγάλα κόμματα ανεβαίνουν - η ΝΔ πολύ περισσότερο βέβαια.
2. Η ψήφος "άλλο κόμμα" μειώθηκε.
3. Η "μη ψήφος" (δικό μου - άκυρο/λευκό, αδιευκρίνιστη, ΔΞ/ΔΑ) μείωση κατά σχεδόν οκτώ μονάδες, από 40+ σε 32+)

Στη δημοσκόπηση η παράσταση νίκης είναι υπέρ της ΝΔ.

Παρατηρήσεις:
1. Επιβεβαιώνεται η τάση μείωσης της "μη ψήφου" που είδαμε στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή Μητσοτάκη στη ΝΔ από τη METRON πριν μια βδομάδα. Συγκρίσιμη και ποσοτικά, 40 σε 30 η METRON, 40 σε 32 η ΚΑΠΑ.
2. Η κινητικότητα περί τον Μητσοτάκη, κινητοποιεί και φίλους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - και ΚΚΕ.
3. Οι υπόλοιποι, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων στα ίδια ή παρακάτω - δεν τσιμπάνε με τίποτε!

Η κατά τη γνώμη μου σημαντική παρατήρηση, σε σύγκριση με τα δημοσκοπικά προ δύο μηνών, είναι πως
Κάθε δέκα ψήφοι κινητοποιούμενων ψηφοφόρων (μείωση "άλλο κόμμα" και "μη ψήφος") κατανέμονται περίπου: 6.7 στη ΝΔ, 1 ΣΥΡΙΖΑ, 1 ΚΚΕ, 0.8 ΑΝΕΛ και μισή αλλού.

Αυτό δείχνει - μαζί με την υπεροχή στην παράσταση νίκης 48-34 - τάση πλήρους ανατροπής του σκηνικού.

Το υποτιθέμενο κέντρο φαίνεται να μην είναι καθόλου ελκυστικό στη μεγάλη δεξαμενή της "μη ψήφου".

Όλοι τους μεγάλα παιδιά είναι, ας κάνουν τα κουμάντα τους. Προφανώς εάν δίνουν σημασία στις δημοσκοπήσεις.
------------------------------------------------------

Προβάδισμα 1.3% καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου στη  δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει 20,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5%, η ΧΑ 5,8%, το ΚΚΕ 5,3%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) 4,1%, οι ΑΝΕΛ 2,9%, η ΕΚΕ 2,4%, το Ποτάμι 2,1%, η ΛΑΕ 1,7% (άλλα κόμματα 2,7%).
Η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα στην παράσταση νίκης με 19 μονάδες του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή με 48,9%, έναντι 30%.
Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης, το 62,1% αποδοκιμάζει τις ενέργειες του πρωθυπουργού τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης, ενώ το 64,2% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό το 71,4% εκτιμά ότι θα περάσει τελικά από τη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το προβάδισμά του έναντι του προέδρου της ΝΔ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, καθώς προηγείται με 34.8% έναντι 33.2%
Ένα 23,7% απορρίπτει και τους δύο.

1 σχόλιο

  1. Ανεύθυνες αναλύσεις με μαϊντανό τα νούμερα. Το αληθές είναι ότι τα συστημικά ΜΜΕ θα πληρώσουν τις άδειες που δε πλήρωσαν εδώ και 15 χρόνια κι έτσι έβγαλαν πρωθυπουργό το Μητσοτάκη πριν τις εκλογές. Άστους να ονειρέυονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση