GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Σταματήστε να παίζετε κρυφτό, φέρτε μας προτάσεις

“Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στα κόμμα...

“Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τα να καταθέσουν εποικοδομητικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, αντί να αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, τονίζοντας πως στο αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δε χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό.

Ανέφερε κατηγορηματικά πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο, “και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει”, αποδίδοντας τη μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στη "”λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”, στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις “πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%”.

Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε 30% μείωση στις εισφορές την περίοδο 2010-2014, επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε πως η σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους στο Ίδρυμα είναι 1 προς 1,7, ενώ για να είναι βιώσιμο θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1 προς 2,1. Σημείωσε ακόμα πως για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 το σύστημα θα πρέπει να βρει επιπλέον πόρους 980 εκατομμυρίων ευρώ για τις συντάξεις του ΙΚΑ και 540 εκατομμύρια ευρώ γι' αυτές του ΟΑΕΕ.

“Θα μπορούσαμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αυτή όμως θα ήταν μια στάση πολιτικά και ηθικά ανεύθυνη, όπως ανεύθυνη είναι η στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν τόσα χρόνια”, τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για “τζόγο” με τα αποθεματικά των ταμείων και αναφέροντας το σκάνδαλο με τα “δομημένα ομόλογα” και το “εγκληματικό PSI”, σχολιάζοντας πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις “χρησιμοποιούσαν τα ταμεία ως κουμπαρά για να συντηρούν πελατειακές και συντεχνιακές σχέσεις”.

"Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;", ήταν το ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:

- Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

- Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, "όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή", ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ. Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με Υπουργική Απόφαση.

- Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

"Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σχολίασε ότι κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση και με τον πρωθυπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά με τα προβλήματα των αγροτών, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση