GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ποια υπόγεια ρήγματα απειλούν τον ΣΥΡΙΖΑ...

Συμπαγής δείχνει η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών (υπάρχοντος και του Νίκου Νικολόπουλου που ρίχνει τώρα γέφυρες για να επιστρέ...

Συμπαγής δείχνει η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών (υπάρχοντος και του Νίκου Νικολόπουλου που ρίχνει τώρα γέφυρες για να επιστρέψει) αλλά το ρευστό κοινωνικό τοπίο έρχεται να μεγαλώσει τις ρωγμές στα έγκατα του ΣΥΡΙΖΑ έστω κι αν δεν είναι ακόμη δια γυμνού οφθαλμού ορατές!

Η κυβερνητική ηγεσία έχει σαφή εικόνα της εύθραυστης και πραγματικής κατάστασης που επικρατεί ανά την Ελλάδα κι αυτός είναι ο (πιο ουσιαστικός κι από τις πιέσεις των δανειστών) λόγος που την κάνει να μην εγκαταλείπει τις προσπάθειες ανοιγμάτων για διεύρυνση των στηριγμάτων της στη Βουλή.

Βραχυπρόθεσμος κίνδυνος μπορεί να μην υπάρχει και να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εφόσον ξεπεραστούν οι τωρινοί κοινωνικοί σκόπελοι θα ψηφιστούν τα επώδυνα νομοθετήματα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όμως η απάντηση στο ερώτημα αν θα αντέξει η σημερινή κυβέρνηση επηρεάζεται πλέον από πολλές παραμέτρους.

Κατ' αρχάς αποδίδεται τεράστια σημασία στη μορφή που θα πάρουν από αύριο οι κινητοποιήσεις. Αν το αγροτικό τριήμερο έξω από τη Βουλή δε συνοδευτεί από εκτόνωση αλλά αντιθέτως από κλιμάκωση της έντασης, τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα υποχρεωθεί να προχωρήσει και σε άλλες αναδιπλώσεις στα σχέδια επί των μεταρρυθμίσεων που προτείνει. Η ταχύτητα με την οποία θα μπορέσει να νομοθετήσει, ελπίζοντας ότι έτσι θα τερματιστεί και ο κύκλος της αναταραχής, είναι όμως σε συνάρτηση και με τη στάση της τρόικας που παίζει τα δικά της παιχνίδια. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν οι όποιες παραχωρήσεις γίνουν από την κυβέρνηση θα εγκριθούν από τους δανειστές οι οποίες δεν έχουν πάψει να προωθούν λύσεις (μικρότερων ή μεγαλύτερων) οικουμενικών σχημάτων.

Όπως αποκαλύπτουν πάντως στην «κυριακάτικη δημοκρατία» οι γνωρίζοντες καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του υφίσταται επί της ουσίας μια τριχοτόμηση. Η μια, ευάριθμη, κατηγορία αποτελείται από τους πασοκογενείς, πολλοί εκ των οποίων έχουν καταλάβει και σημαίνοντα κυβερνητικά πόστα. Όσο κι αν ακούγεται εντυπωσιακό, αυτή θεωρείται η πιο πιστή, από κάθε άποψη, πτέρυγα στον κ. Τσίπρα. Κατ' αρχάς διότι δεν έχει λόγω της προϊστορίας της πρόβλημα προσαρμογής στα μνημονιακά καλούπια. Δεύτερον διότι πολιτικά δεν έχει πλέον άλλες διεξόδους και τέλος διότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη των πραγμάτων ελπίζει ότι θα έχει αυτή τον κυρίαρχο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τους ακίνδυνους βουλευτές, δηλαδή πρόσωπα «άχρωμα και άγευστα» από πολιτικής πλευράς που στις περισσότερες περιπτώσεις εξελέγησαν καθαρά για λόγους συγκυρίας ή τοπικών συσχετισμών δίχως να σηματοδοτούν π κάτι ιδιαίτερο. Οι πιο πολλοί ταιριάζουν στη φράση του Γιώργου Κατσιφάρα ο οποίος είχε δηλώσει για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του 1980 ότι «δεν θα τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός τους αν δεν ήταν ο Ανδρέας». Σήμερα είναι αρκετές δεκάδες τέτοιοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που εύλογα θα ψηφίζουν μέχρι τέλους σε όλα «ναι».

Η τρίτη κρίσιμη αν και όχι μεγάλη μάζα όμως απαρτίζεται από παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή του μικρού και αριστερού Συνασπισμού της δεκαετίας του 1990, που στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού μετεωρίστηκαν και τελικά δεν ακολούθησαν σε εκείνη τη φάση τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους άλλους διαφωνούντες της ΛΑΕ. Αρκετοί από αυτούς πήραν ως ανταλλάγματα κυβερνητικές ή άλλες θέσεις αλλά τώρα διαμορφώνεται μια νέα συγκυρία. Ήδη στο παρασκήνιο υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες επαφές και συζητήσεις ενώ την ίδια ώρα επιχειρείται ανά την Ελλάδα να στηθούν διάφορες κινήσεις (ή και «γκρουπούσκουλα» κατά την ορολογία της αριστεράς) από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για το επόμενο διάστημα (έως το καλοκαίρι, όπως εκτιμούν οι συμμετέχοντες) που θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την «μεγάλη επίθεση» εξ αριστερών στον κ. Τσίπρα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς θα συμπεριφερθούν τότε, υπό το βάρος και της αυξανόμενης κοινωνικής πίεσης, στελέχη και βουλευτές αυτής της κατηγορίας εφόσον θα έχουν τη δυνατότητα να πηδήσουν από το καράβι για να μην πνιγούν μαζί με τους άλλους. Φαίνεται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να αντιμετωπίσει από τους πρώην συντρόφους του και όχι μόνο, το γνωστό στους παλαιούς κομμουνιστές δόγμα του Μάο Τσε Τουνγκ για την πορεία από την περιφέρεια προς το κέντρο, όπως περίπου έκαναν και οι αγρότες που το απόγευμα της Παρασκευής μπήκαν, ύστερα από τα πολυήμερα μπλόκα της υπαίθρου, στο κέντρο της πρωτεύουσας...

Για να αντέξει ο κ. Τσίπρας και να εξουδετερώσει εγκαίρως αυτές τις απειλές, χρειάζεται επειγόντως εφεδρείες. Με δεδομένο ότι, όπως έγραψε και την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία», θέμα προσφυγής σε εκλογές δεν υπάρχει για το προσεχές διάστημα παρά τα όσα λέγονται, το τοπίο στη σημερινή Βουλή έχει αποκρυσταλλωθεί. Η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν προτίθεται να δώσει στήριξη στον κ. Τσίπρα και σε κάθε περίπτωση αν ετίθετο θέμα σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, θα είχε άλλον πρωθυπουργό. Επίσης, από τον χώρο των μικρότερων κομμάτων κέντρου έχουν αλλάξει οι διαθέσεις απέναντι στην Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη. Παρά το αρχικό φλέρτ, επικρατεί πλέον η άποψη ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα έπασχε από πολιτική σοβαρότητα σε μια φάση κατά την οποία μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε γενικότερη αδυναμία. Το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και αυτό κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για άλλον λόγο: Οι περισσότεροι από τους βουλευτές του έχουν πάρει ήδη την άγουσα προς τη ΝΔ. Κάπως έτσι, μοναδικός σοβαρός συνομιλητής απομένει η Φώφη Γεννηματά και το τμήμα του ΠΑΣΟΚ που θα τον ακολουθούσε σε έναν τέτοιο διάλογο. Κατά τους γνωρίζοντες πάντως τα εμπόδια παραμένουν πολλά αλλά η λύση στο πολιτικό δράμα μπορεί όπως λέγεται να δοθεί μέσω ενός μεγάλου ανασχηματισμού που θα σηματοδοτούσε έναν ριζικό αναπροσανατολισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κεντροαριστερά, την είσοδο νέων προσώπων ευρύτερης αποδοχής και την τοποθέτηση της ίδιας της κ. Γεννηματά σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ανδρέας Καψαμπέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση