GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκλογές στο Ιράν με φόντο την άρση των κυρώσεων από τη Δύση

Σχεδόν 55 εκατομμύρια Ιρανοί καλούνται να προσέλθουν σήμερα, Παρασκευή, στις κάλπες, για εκλέξουν τα 290 μέλη του Κοινοβουλίου και τα ...


Σχεδόν 55 εκατομμύρια Ιρανοί καλούνται να προσέλθουν σήμερα, Παρασκευή, στις κάλπες, για εκλέξουν τα 290 μέλη του Κοινοβουλίου και τα 88 μέλη της Συνέλευσης των Ειδικών.
Είναι οι πρώτες εκλογές που διενεργούνται στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά τη συμφωνία της με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015. Ο μετριοπαθής πρόεδρος Χασάν Ροχανί θέλει να επενδύσει στη συμφωνία αυτή για να ενισχύσει τη θέση του απέναντι στους συντηρητικούς.
Από την πλευρά του,  ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δηλώνει πεπεισμένος ότι από τις εκλογές της Παρασκευής θα προκύψει ένα κοινοβούλιο που θα μπορεί να αντισταθεί στην ανάμειξη των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.
Υποστηρίζει ότι η προσέγγιση με την δύση εγκυμονεί κινδύνους για την χώρα και πως οι πολίτες στις βουλευτικές εκλογές έχουν την ευκαιρία να προασπίσουν τα συμφέροντα της πατρίδας τους. "Το έθνος θα ψηφίσει για ένα κοινοβούλιο που θα προτάσσει την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του Ιράν και θα υψώνει το ανάστημά του στις ξένες δυνάμεις, η επιρροπή των οποίων στο Ιράν έχει απαλειφθεί", σημειώνει.
Σήμερα, σχεδόν 1.400 ανεξάρτητοι υποψήφιοι απέσυραν τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά τους, προκειμένου να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια των μεγαλύτερων ρευμάτων: του συντηρητικού, του μεταρρυθμιστικού και του μετριοπαθούς, και να αποτραπεί η διασπορά ψήφων.
Οι κάλπες θα ανοίξουν αύριο στις 08.00 τοπική ώρα (06.30' ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00, ωστόσο μπορεί να δοθεί παράταση αν κριθεί αναγκαίο, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση