GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα;;‏

Του Μανώλη Αργυρόπουλου. Η γειτονική μας χώρα Αλβανία, ολοκλήρωσε το κτηματολόγιο μέσα σε δύο(2) χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη της...

Του Μανώλη Αργυρόπουλου.

Η γειτονική μας χώρα Αλβανία, ολοκλήρωσε το κτηματολόγιο μέσα σε δύο(2) χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης,διαθέτουν κτηματολόγιο εδώ και δεκαετίες.Στην χώρα μας,το κτηματολόγιο ξεκίνησε το 1996 και 20 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση ούτε στη μισή χώρα.Βεβαίως γι'αυτή την καθυστέρηση δεν ευθύνονται οι έλληνες φορολογούμενοι. Ποιός φταίει όμως;
Η Ευρώπη ενέκρινε πιστώσεις στην χώρα μας το 1996 και το 2000 για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου στην Ελλάδα. Ποτέ δεν ολοκληρώθηκε όμως το κτηματολόγιο και τα χρήματα της ευρώπης,κατευθύνθηκαν σε άλλους τομείς,αλλά όχι στο κτηματολόγιο.Οπότε η ευρώπη,σταμάτησε να επιχορηγεί το έργο.Αφού η ευρώπη σταμάτησε να επιχορηγεί το έργο λόγω σπατάλης χρημάτων της ευρώπης σε άλλους τομείς και όχι στο κτηματολόγιο όπως είχε προβλεφθεί,το υπουργείο επέβαλε χαράτσι 35 ευρώ στους έλληνες πολίτες για την δήλωση κάθε εμπράγματου δικαιώματος στο κτηματολόγιο.
Συγκεντρώθηκαν πολλά χρήματα από τα 35άευρα,αλλά το υπουργείο πάλι δεν διέθεσε αυτά τα χρήματα για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου,αλλά αντίθετα διέθεσε τα χρήματα για το δημόσιο χρέος της ελλάδος. Άρα,πάλι εξαφανίστηκαν τα χρήματα και το κτηματολόγιο δεν ολοκληρώθηκε.
Το 2010 δημοσιέυτηκε το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το κτηματολόγιο.Το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το κτηματολόγιο,μας μιλά για πλαστογραφίες κάποιων Διευθυντών και συγκεκριμένων υπαλλήλων(δηλαδή για πλαστογράφους διευθυντές και κάποιους πλαστογράφους υπαλλήλους κτηματολογίου),για αποδεδειγμένα παράνομες προσλήψεις που πρέπει να κριθούν άκυρες,για υπαλλήλους χωρίς προσόντα για την θέση που κατέλαβαν,για αστικές ευθύνες της τότε διοίκησης,για παράνομες αξιολογήσεις,για προσλήψεις μετά την προκύρηξη των εθνικών εκλογών στο διάστημα που απαγορέυονται οι προσλήψεις(σύμφωνα και με γνωμοδότηση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλου για την ακυρότητα αντίστοιχων περιπτώσεων) και πολλά άλλα.Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί το πόρισμα Επιθεωρητών έχει δημοσιευθεί από το έτος 2010 και δεν έχει υπάρξει καμμία πρωτοβουλία προς την κατέυθυνση της διαφάνειας και της απόδοσης ευθυνών.Έτσι,δημιουργούνται δικαιολογημένα σκιές και σχόλια ότι σκοπός τους είναι το κουκούλωμα σκανδάλων και όχι η διαφάνεια.Από τη στιγμή που το πόρισμα των Επιθεωρητών για το Κτηματολόγιο έχει δημοσιευθεί παντού(τηλεοπτικά κανάλια,ραδιόφωνα,εφημερίδες,blog),η μοναδική εκτεθειμένη είναι η διοίκηση του κτηματολογίου,που δεν σέβεται τα στοιχεία του πορίσματος,δεν σέβεται τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης,δεν σέβεται την ελληνική νομοθεσία.Άρα,η διοίκηση κτηματολογίου παρανομεί όταν κουκουλώνει αποδεδειγμένα σκάνδαλα.
Η αλήθεια είναι ότι σε οργανισμούs άλλων Υπουργείων, αμέσωs μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι αντίστοιχοι αρμόδιοι Υπουργοί, ανέλαβαν πρωτοβουλίεs και έτσι δεν μπορούν να κατηγορηθούν για συγκάλυψη σκανδάλων - για συγκάλυψη παρανομιών.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω,η εταιρεία του κτηματολογίου έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα.Δεν φταίνε όμως οι εργαζόμενοι,αλλά οι διοικήσεις και το υπουργείο.Επειδή όμως η σκιά καλύπτει άδικα και τους εργαζόμενους του κτηματολογίου: οι ίδιοι οφείλουν να συμβάλουν στην απόδοση ευθυνών και στην διαφάνεια,για να μην μπαίνουν άδικα όλοι στο ίδιο τσουβάλι.
Επίσης,πολλές ήσαν οι έγγραφες ενστάσεις τεχνικών εταιρειών κατά του κτηματολογίου,διότι το κτηματολόγιο επέλεξε αναδόχους με λανθασμένο τρόπο.Μία ακόμα αιτία καθυστέρησης του έργου και αναχρονιστικής νομοθεσίας,που το Υπουργείο δεν έχει εκσυχρονίσει.
Το υπουργείο προχώρησε στην προκήρυξη των μελετών κτηματογράφησης χωρίς να έχει προβλέψει την εκπόνηση μελετών για τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Η περίεργη αυτή επιλογή στην ουσία θέτει εν κινδύνω το έργο, αφού κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες δεν γίνεται, όπως δεν γίνεται κτηματολόγιο και χωρίς οριοθέτηση του αιγιαλού. Τον λόγο έχει πλέον το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, αφού η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σήμερα,είναι μονόδρομος το κτηματολόγιο να ολοκληρωθεί άμεσα(διότι έχουμε εκτεθεί ως χώρα,αφού είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει κτηματολόγιο και 20 χρόνια δεν μπορούμε να το ολοκληρώσουμε),να αποδοθούν ευθύνες για τα χρήματα της Ευρώπης που δεν πήγαν στο κτηματολόγιο,να αποδοθούν ευθύνες για όλα όσα αναφέρει το πόρισμα Ρακιντζή-οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και όχι να κουκουλωθεί,να υπάρξει συνεργασία του κτηματολογίου με όλα τα υποθηκοφυλάκεια της χώρας ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και να κυρηχθεί τώρα υπο κτηματογράφηση ολόκληρη η χώρα,δίδοντας τη δυνατότητα να υποβάλουν οι πολίτες τη δήλωση κτηματογράφησης με πολλούς τρόπους μέσω διαδικτύου,ταχυδρομικά κ.α. Όλα σχεδόν τα ακίνητα έχουν εγγραφεί στα υποθηκοφυλάκεια.Γιατί δεν συνεργάζεται το κτηματολόγιο με τα υποθηκοφυλάκεια,ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες;
Όταν το 1996 το υπουργείο ανακοίνωνε την έναρξη της κατάρτισης του εθνικού κτηματολογίου, το είχε χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα. Με έμφαση, μάλιστα,ο υπουργός είχε τονίσει στις δηλώσεις του ότι από όλες τις χώρες της Ευρώπης μόνον η Ελλάδα και η Αλβανία δεν είχαν κτηματολόγιο… Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κτηματολόγιο, αφού η Αλβανία το ολοκλήρωσε, και μάλιστα μέσα σε τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση