GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

EE: Έκτακτη σύνοδος με Νταβούτογλου για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια έκτακτη συνάντηση με ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, δήλωσε ο πρόεδρ...


Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια έκτακτη συνάντηση με ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επανέλαβαν "ομοφώνως" ότι η αντιμετώπιση της μεγαλύτερης από το 1945 μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να είναι "ευρωπαϊκή" και όχι "μονομερής".

Το ζήτημα είναι η εφαρμογή του "σχεδίου δράσης" που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία προς την Ελλάδα, είτε μέσω της βελτίωσης της επιτήρησης των συνόρων, είτε μέσω της διαχείρισης των προσφύγων. 

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως, προς το παρόν, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένονταν στις Βρυξέλλες χθες αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Άγκυρα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα. 

"Πριν από τη σύνοδο αυτή υπήρχαν εκείνοι που αμφέβαλλαν για την ανάγκη επίλυσης της κρίσης των προσφύγων από κοινού με την Τουρκία... Επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μία καλή, έξυπνη και συνετή συνεργασία με την Τουρκία", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξερχόμενος των συνομιλιών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από το τέλος της πρώτης μέρας της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας λήγουν σήμερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είπε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», είπε, σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.

"Η δυσκολία στο προσεχές διάστημα είναι να διαπιστωθεί εάν η συνεργασία με την Τουρκία θα επιτρέψει να φθάσουμε σε επαρκή αποτελέσματα για να αποφύγουμε ένα σχέδιο Β, δηλαδή περαιτέρω κατακερματισμό της ζώνης Σένγκεν από την καθιέρωση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μέσω ασυντόνιστης πρωτοβουλίας ορισμένων κρατών μελών", δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση