ΔΗΜΟΦΙΛΗ

PRESS-GR

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 15ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

H επέτειος ίδρυσης του ΠΑΚ... μετατράπηκε σε "Ημέρα των ερωτευμένων με τη σοσιαλδημοκρατία"!

Share it:
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
http://nikosklitsikas.gr/

48 χρόνια από την ίδρυση του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος - Π.Α.Κ. (Πριν 48 χρόνια… γεννήθηκε το ΠΑΚ), ανήμερα της...
ημέρας -λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος- που ο Ανδρέας Παπανδρέου οριστικοποίησε πολιτικά τη πλήρη ρήξη με την προδικτατορική Ένωση Κέντρου (σοσιαλδημοκρατία) του πατέρα του, υπό τη σκέπη του κ. Σταύρου Θεοδωράκη (Ποτάμι) ο γιος του Ανδρέα ανακοίνωσε την οριστική του επιστροφή στη σοσιαλδημοκρατία ("Περισσότερη σοσιαλδημοκρατία"... ήταν το κεντρικό νόημα και σύνθημα στον χαιρετισμό του προς τον υπάλληλο των γνωστών ΜΜΕ).
Και βρήκε ένθερμους υποστηρικτές όλους όσους θέλουν να είναι μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη, του αρχηγού (όχι προέδρου...) του ΠΑΚ Ανδρέα, που πάντα κάτω από την "ομπρέλα" του κ. Θεοδωράκη, διατύπωσαν τον ανταγωνισμό τους για το ποιος είναι περισσότερο σοσιαλδημοκράτης και κεντρώος!
Όλοι οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν εκεί και διατράνωσαν τη θέλησή τους για κεντρώο χώρο, σοσιαλδημοκρατία (Γ. Παπανδρέου, Σημίτης, Γεννηματά και σια). Όλοι τους ανακήρυξαν την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΚ, "Ημέρα ερωτευμένων με τη σοσιαλδημοκρατία" και στενοχώρησαν λίγο τον γραφικό (έτσι νομίζαμε όλοι, αφού υποβαθμίσαμε τη δύναμη των ΜΜΕ, των εργολάβων δημοσίων έργων) κ. Λεβέντη, που ένοιωσε ότι του αρπάζουν τίτλους και χώρους.
Γιατί όλοι αυτοί ανησυχούν τόσο για τη "σοσιαλδημοκρατία", δικαιολογημένης της κας Γεννηματά (λόγω μικρής ηλικίας κι ο πατέρας της δεν ήταν στο ΠΑΚ), και κάνουν έναν αγώνα δρόμου για την ένωση των "κεντρώων" δυνάμεων;
Δεν γνωρίζουν πως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε συγκεκριμένη γνώμη και άποψη για τη "σοσιαλδημοκρατία";
Ανδρέας Παπανδρέου: «Με την σοσιαλδημοκρατία δεν έχουμε πραγματικά τίποτε άλλο παρά σύνορα…»
Δεν γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη κι η Διακήρυξη της 3η Σεπτέμβρη 1974, δεν προήλθε από παρθενογένεση, (1) αλλά από το ΠΑΚ, τη ρήξη με τη σοσιαλδημοκρατία και τον "κεντρώο χώρο";
Γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά έχουν επίσης κατανοήσει πως ο χώρος της λεγόμενης "σοσιαλδημοκρατίας" έχει καλυφθεί πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ του Α. Τσίπρα, μετά την ένταξή του στη λέσχη των μνημονιακών επιλογών. Αλλά και πως εκεί σκοπεύει να ψαρέψει ο νέος αρχηγός της δεξιάς, ο γιος του αρχάγγελου της ΑποσταCiaς.
Αγωνιούν για να διατηρήσουν μια θέση στο αστικό πολιτικό σύστημα, όμηροι των "εκσυγχρονιστικών", μνημονιακών τους επιλογών.
Τους "τρομοκρατεί" το ΠΑΚ κι ο Ανδρέας Παπανδρέου... τους "τρομοκρατεί" η περιγραφή για το ΠΑΚ του Κώστα Τσίμα:
«Ένα φάντασμα πλανάται πάνω απ’ την Ευρώπη. Ναι, αλλά και ένα ουράνιο τόξο, και το ΠΑΚ ήταν (είναι) ένα από τα χρώματα του φάσματός του.
Το κληροδοτούμε στους κάτωθι:
α). Στα νιάτα για να εμπνέονται, να αγωνίζονται και να ελπίζουν
β). Στο σύστημα για να φοβάται.»
Κώστας Τσίμας, Οκτώβρης 2001

Γνωρίζουν ότι το ΠΑΚ αποτέλεσε την καρδιά του ΠΑΣΟΚ, κατόρθωσε ν’ αλλάξει την πατρίδα μας στεριώνοντας δημοκρατικούς θεσμούς, προστατεύοντας τον πολίτη. Κι όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον!
Επιπροσθέτως άφησε βαριά παρακαταθήκη που κανένας «εκσυγχρονιστής» δεν θα μπορέσει να σβήσει, ούτε τα μνημόνια, ούτε η πλήρης σύμπλευση υπέρ μνημονιακών πολιτικών από όλα τα κόμματα (με εξαίρεση το ΚΚΕ).
Σήμερα, μετά από 48 χρόνια, κανείς δεν μπορεί να θέσει σε «λήθη» τον αγώνα του Λαού μας για Εθνική Ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία, τις θέσεις του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη, του Ανδρέα Παπανδρέου.
Καμία «εκσυγχρονιστική» πολιτική δεν θα μπορέσει να «πείσει» ότι η Κύπρος πρέπει να μετατραπεί σε κοινότητα, σε "διζωνική ομοσπονδία", να έχουμε ζώνες κι ομοσπονδοποίηση: είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής!
Καμία «εκσυγχρονιστική» πολιτική δεν θα μπορέσει να «πείσει» ότι οι καιροί απαιτούν να παραδοθεί η Μακεδονία, η Θράκη, το Αιγαίο…
Απάντηση σ’ αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές «λήθης» έδωσε ο Χέρμπερτ Μαρκούζε:

«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης».


"Εγώ έχω καταλάβει πολύ καλά πως εδώ υπάρχει ένα μέρος από εσάς, που θέλει να μετασχηματίσει το ΚΚΙ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Να ξέρετε, πως εγώ σ' αυτό δεν συμφωνώ και δεν θα είμαι ποτέ εγώ ο Γραμματέας σ' ένα τέτοιο κόμμα. Αν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο, να το κάνετε χωρίς εμένα κι εναντίον μου"
* Στην επάνω λεζάντα, οι συντάκτες σημειώνουν σήμερα το "αίτημα" του Ενρίκο ν' αφαιρεθεί από το facebook του "Δημοκρατικού Κόμματος" κάθε αναφορά σ' αυτόν...
Υ.Γ. 1.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα έχει κατακτήσει τον χώρο της λεγόμενης "σοσιαλδημοκρατίας;
Ενώ το ΠΑΣΟΚ για να "απογαλακτιστεί" από το ΠΑΚ, το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη, του Ανδρέα Παπανδρέου κι οι μνηστήρες να ομονοήσουν στην ένταξή τους -αν και σε διαφορετικά σχήματα- στην σοσιαλδημοκρατία, χρειάστηκε ένα αγώνας εναντίον του DNA με τέσσερις (4) διαδοχικούς αρχηγούς, ο Τσίπρας το κατόρθωσε μόνος του -μιας και δεν υπάρχουν πλέον Μπανιάδες κι η ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη χρεώθηκε κι αυτή και μάλιστα με υπουργικούς θώκους τον "εκσυγχρονισμό" και τη "διαδικασία" αλλαγής της Ελλάδας και της Ευρώπης μέσω "καλών" ή αντιμετωπίσιμων μνημονίων.
Η "ανανεωτική αριστερά", η "αριστερά της νέας εποχής", η κοσμοπολίτικη "αριστερά" των "ελευθερικών δικαιωμάτων" κέρδισε πολύ εύκολα την κατάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Άφησε πολύ πίσω, ακόμη και τον Ενρίκο Μπερλίνγκουερ, που πριν ακόμη πεθάνει είχε δεχθεί κι αυτός, ο ανανεωτικός κομμουνιστής, την επίθεση άλωσης του κόμματος από τους "ανανεωτές εκσυγχρονιστές", αλλά είχε αντέξει.
Σήμερα το πάλαι ποτέ μεγαλύτερο κομμουνιστικό κόμμα της δυτικής Ευρώπης (ΚΚΙ), έχει ηγέτη έναν μασόνο, πρώην στέλεχος της δεξιάς και τον ιταλικό ΣΕΒ να πανηγυρίζει: “Επιτέλους ένας αρχηγός της αριστεράς που δεν διάβασε Μαρξ και δεν δαιμονοποιεί τον καπιταλισμό”!
Σχετικά:
- Ποιοι κρύβονται στη σκιά του νεοφιλελεύθερου ηγέτη της πρώην “Ελιάς” και του πάλαι ποτέ Κομουνιστικού Κόμματος Ιταλίας;
- Το "Δημοκρατικό Κόμμα" Ιταλίας αυτοκτόνησε...
- Habemus klone! To πρώην K.Κ.Ι. απέκτησε νεοφιλελεύθερο ηγέτη…
Στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν όλα ευκολότερα... για την ενσωμάτωσή του στη "σοσιαλδημοκρατία". Κι αυτό "ανησυχεί" τους σώγαμπρους του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

Υ.Γ. 2. Μιας και το επιτρέπει ο φιλόξενος χώρος του "PRESS-GR"
1. Το ΠΑΣΟΚ προήλθε από παρθενογένηση;
Για τη "σχ'εση" του ΠΑΚ με το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη.
Μετά από τόσες δεκαετίες, ένα "κείμενο" που γράφτηκε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες (αμερικανοκίνητη δικτατορία) και που αποτέλεσε βάση για τη Διακήρυξη της 3η Σεπτέμβρη 1974, την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και σήμερα με ζητούμενα για τη "δημοκρατία" του 2016, την Εθνική μας Κυριαρχία κι Ανεξαρτησία.
Ιστορικό ντοκουμέντο, ανάλυση του ΠΑΚ με τη σφραγίδα του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, του κινήματος που χάραξε ανεξίτηλα την πορεία της πατρίδας μας μετά τη μεταπολίτευση – με τη δημιουργία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τμήμα της ιστορικής πολιτικής καταγραφής για την πορεία του αριστερού προοδευτικού κινήματος.
Ας μην ξεχνάμε ποτέ! Λαοί, κινήματα που δεν έχουν μνήμη,δεν έχουν μέλλον!

Ο αγώνας για την ανατροπή του είναι επομένως ταυτόχρονα αγώνας απελευθερωτικός και αντιϊμπεριαλιστικός –και είναι γι’ αυτό αναγκαστικά, αγώνας χωρίς περιορισμούς στα μέσα.
Η ελληνική μεγαλοαστική τάξη δεν είναι αυτόνομη. Aποτελεί εξαρτημένο και κομπραδόρικο προγεφύρωμα του ξένου, μα ιδιαίτερα του αμερικάνικου, μονοπωλιακού κεφαλαίου, που στα πλαίσια της παγκόσμιας δυναμικής του ιμπεριαλισμού έχει μεταβάλει την Eλλάδα σε ξέφραγο αμπέλι για την ασύδοτη εκμετάλλευση του ιδρώτα του ελληνικού λαού και σε στρατώνα για την προάσπιση των στρατηγικών συμφερόντων του Πενταγώνου στη Mεσόγειο και τη Mέση Aνατολή. Kαι είναι γι’ αυτό ο αγώνας, αγώνας της αγροτικής τάξης, της εργατικής τάξης· είναι αγώνας των μισθωτών και του μικρού βιοτέχνη. Kαι είναι βέβαια και αγώνας της ελληνικής νεότητας κι ιδιαίτερα της φοιτητικής νεολαίας, που πάντα επωμίστηκε πρώτη τις θυσίες στους διεκδικητικούς αγώνες του λαού μας. Aυτές οι ρίζες, οι πηγές του αγώνα μας τού προσδίδουν χαρακτήρα αγώνα για την κατάργηση της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας, για την πλήρη εδραίωση τής χωρίς όρους λαϊκής κυριαρχίας, για την ενεργό συμμετοχή του αγρότη, του εργάτη, του μισθωτού, του βιοτέχνη, του φοιτητή - του κάθε εργαζόμενου Έλληνα - στις κρίσιμες αποφάσεις που τον αφορούν· για τη γνήσια, ανεμπόδιστη δημοκρατική διαδικασία.
Tο ΠAK αγωνίζεται και θα αγωνισθεί με όλα τα μέσα για την ανατροπή της χούντας –άσχετα από τις μεταμφιέσεις της, για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων του βάναυσου καθεστώτος της και όλων των νέων δοσίλογων, για την άμεση αποφυλάκιση όλων ανεξαίρετα των πολιτικών κρατουμένων, για την πλήρη αποκατάσταση των θυμάτων του αγώνα του ελληνικού λαού και για την άμεση ακύρωση των ανελεύθερων μέτρων του παρελθόντος και των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών που έχουν οδηγήσει στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση της Eλλάδας από τα μονοπωλιακά, ιμπεριαλιστικά κατεστημένα της Δύσης –κι ιδιαίτερα των H.Π.A.
Tο ΠAK θα συνεχίσει τον αγώνα του χωρίς περιορισμούς στα μέσα, χωρίς συμβιβασμούς στους στόχους, ως την ώρα που η Eλλάδα θα είναι έθνος ανεξάρτητο, που ο ελληνικός λαός θα είναι κυρίαρχος στη χώρα του, που θα έχουν τεθεί στέρεα τα θεμέλια της νέας Eλληνικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό το ΠAK απορρίπτει απερίφραστα οποιεσδήποτε συμφωνίες ανάμεσα σε πολιτικές ή αντιστασιακές οργανώσεις που θα περιόριζαν με οποιοδήποτε τρόπο την ελευθερία του ελληνικού λαού να καθορίζει ο ίδιος το μέλλον του.
Οι κατακτήσεις του ελληνικού λαού θα εξασφαλισθούν στα πλαίσια ενός νέου Συντάγματος που θα προέλθει από μίαν ελεύθερη και αβίαστα εκλεγμένη Συντακτική Eθνοσυνέλευση. Tο ΠAK θα προωθήσει, στα πλαίσια της Eθνοσυνέλευσης, σχέδιο Συντάγματος που στηρίζεται στις παρακάτω αρχές:
A. Tο Σύνταγμα πρέπει να κατοχυρώνει την κοινωνική ιδιοκτησία πάνω στις παραγωγικές μονάδες -με εξαίρεση βέβαια της μικρής αγροτικής εκμετάλλευσης (όπου η κοινωνικοποίηση θα πάρει τη μορφή του συνεταιρισμού) και της μικρής βιοτεχνικής επιχείρησης. H κοινωνικοποίηση των παραγωγικών μονάδων διαφέρει και πρέπει να αντιδιασταλεί από την κρατικοποίηση. H κοινωνικοποίηση αποσκοπεί στο να περάσει τόσο η ιδιοκτησία όσο και ο αποτελεσματικός έλεγχος στους κοινωνικούς φορείς που άμεσα συμμετέχουν (οι εργαζόμενοι που αυτοδιαχειρίζονται την παραγωγική μονάδα) ή που άμεσα επηρεάζονται (θετικά ή αρνητικά) από τη λειτουργία της μονάδας (όπως είναι η κοινότητα, η περιφέρεια ή το έθνος -κάτι που βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος, τη μορφή και τη σημασία της επιχείρησης).
B. Tο Σύνταγμα πρέπει να κατοχυρώνει την αποτελεσματική και αδέσμευτη λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πρέπει στην πράξη να πηγάζουν από το λαό. Συγκεκριμένα αυτό σημαίνει πως:
(α) Πρέπει να προωθηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η άμεση συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις που τον αφορούν.
(β) Στο μέτρο που η λειτουργία ενός σύγχρονου και πολύπλοκου κοινωνικού συστήματος επιβάλλει τη δημιουργία αντιπροσωπευτικών οργάνων για το συντονισμό και την ευρύτερη εποπτεία των κοινωνικών διαδικασιών, πρέπει να υπάρξουν αντίβαρα που να εξασφαλίζουν πως κατεστημένα δεν θα αναπτυχθούν σε καμιά φάση της δημόσιας ζωής.
(γ) O λαός είναι και παραμένει ένοπλος - γιατί στην πράξη αυτή είναι η μόνη μακροπρόθεσμη εγγύηση του απαραβίαστου της κυριαρχίας του.
Γ. O πολίτης προστατεύεται από την αυθαιρεσία των αντιπροσωπευτικών οργάνων, στα πλαίσια μιας γνήσια ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.
1. Tα βασικά δικαιώματα του πολίτη προστατεύονται από τον Xάρτη Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων του O.H.E. H ελευθερία γνώμης και έκφρασης, η ελευθερία οργάνωσης για την επίτευξη συλλογικών σκοπών στα πλαίσια του Συντάγματος, το απαραβίαστο του ατόμου, κατοχυρώνονται και προστατεύονται από ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
2. Συνταγματικά κατοχυρώνονται:
(α) Η κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή η εθνική, περιφερειακή και κοινοτική ιδιοκτησία των παραγωγικών μονάδων, σε συνδυασμό με την αυτοδιαχείρηση των εργαζομένων –στα πλαίσια του εθνικού, περιφερειακού και κοινοτικού προγράμματος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας. Εξαίρεση αποτελούν η μικρή αγροτική, και βιοτεχνική επιχείρηση.
(β) Η παραγωγική απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση και η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία -για όλους ανεξαίρετα τους Έλληνες.
(γ) H κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων.
3. Συνταγματικά κατοχυρώνονται επίσης τα γενικά πλαίσια της τοποθέτησης της χώρας στο διεθνή χώρο.
(α) H χώρα δεν συμμετέχει σε οικονομικούς συνασπισμούς που υπονομεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού να προγραμματίζει αυτός την κοινωνική και οικονομική πορεία της χώρας.
(β) H χώρα δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές συμμαχίες που
i στρέφονται ενάντια στην ειρήνη και την αυτοδιάθεση των λαών,
ii υπονομεύουν την εθνική της ανεξαρτησία ή περιορίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού,
iii οδηγούν στην πόλωση του ευρωπαϊκού ή μεσογειακού χώρου.
4. Oι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι ελεύθερες. O διαχωρισμός του κράτους και της εκκλησίας κατοχυρώνεται συνταγματικά.
5. H μόνη πηγή εξουσίας είναι ο λαός.
(α) H χώρα αποκεντρώνεται σε ένδεκα περιφέρειες. Kάθε περιφέρεια απαρτίζεται από κοινότητες. O λαός εκλέγει άμεσα τα Kοινοτικά Συμβούλια και τα Περιφερειακά Συμβούλια.
(β) Tα Kοινοτικά Συμβούλια ασκούν ταυτόχρονα νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.
Tα Περιφερειακά Συμβούλια είναι νομοθετικά σώματα - εκλέγουν δε την Περιφερειακή Διοίκηση.
(γ) Συνέλευση των Kοινοτικών Συμβουλίων εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Aνώτατο Συμβούλιο Eλληνικής Δικαιοσύνης (AΣEA) και ευθύνεται για την αναθεώρηση του Συντάγματος καθώς και του Προγράμματος Kοινωνικής και Oικονομικής Aνάπτυξης.
(δ) Συνέλευση των Περιφερειακών Συμβουλίων εκλέγει το Eθνικό Συμβούλιο Oικονομικής και Kοινωνικής Aνάπτυξης (EΣOKA), τη Bουλή, το Ίδρυμα Pαδιοφωνίας και Tηλεόραης (IPT) και το Aνώτατο Συμβούλιο Eφεδρικής Eθνοφρουράς (AΣEE).
(ε) H Bουλή και το EΣOKA σε κοινή συνεδρίασή τους εκλέγουν την Kυβέρνηση.
(στ) Kανείς δεν μπορεί να εκλεγεί στο ίδιο αξίωμα για τρίτη κατά σειρά φορά.
Όλοι οι αξιωματούχοι είναι ανακλητοί.
6.
(α) O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί το κράτος. Προεδρεύει του EΣOKA και του AΣEE και ενημερώνεται για το έργο της κυβέρνησης.
(β) H Bουλή είναι νομοθετικό σώμα. Tο έργο της αφορά νομοθεσία και έλεγχο της κυβέρνησης στους τομείς της Eθνικής Άμυνας, στης Eξωτερικής Πολιτικής και της Eθνικής Aσφάλειας.
(γ) Tο EΣOKA είναι νομοθετικό σώμα. Mε την τεχνική συμπαράσταση ενός διοικητικά ανεξάρτητου Eθνικού Kέντρου Kοινωνικού και Oικονομικού Προγραμματισμού (EKKOΠ) εκπονεί, το πρόγραμμα της χώρας σε αρμονία με τα επί μέρους περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης. Tο πρόγραμμα του EΣOKA είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση της χώρας και για τις Περιφερειακές Διοικήσεις. Tο EΣOKA ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση που το έργο της αφορά την εκτέλεση του προγράμματος της χώρας.
(δ) H κυβέρνηση ευθύνεται:
i για την εξωτερική πολιτική, την εθνική άμυνα και την εθνική ασφάλεια. Στους τρεις αυτούς τομείς ελέγχεται από τη Bουλή.
ii για την εποπτεία και το συντονισμό στην εκτέλεση του προγράμματος του EΣOKA, κατά κλάδους της οικονομίας (π.χ. Bιομηχανία, Γεωργία, κλπ.). Oι Περιφερειακές Διοικήσεις συντονίζονται στην εκτέλεση των Περιφερειακών Προγραμμάτων ανάπτυξης από την κυβέρνηση στα πλαίσια πάντα των δεσμεύσεων που προκύπτουν από το πρόγραμμα του EΣOKA και την νομοθεσία των Περιφερειακών Συμβουλίων.
iii για την εποπτεία και έλεγχο των εθνικών επιχειρήσεων.
(ε) Oι Περιφερειακές Διοικήσεις ευθύνονται για την εποπτεία και έλεγχο των περιφερειακών επιχειρήσεων, για την εκτέλεση του περιφερειακού προγράμματος ανάπτυξης, για την εποπτεία και έλεγχο των αγροτικών συνεταιρισμών της περιφέρειας και για την περιφερειακή ασφάλεια. Eλέγχεται από τα Περιφερειακά Συμβούλια σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς τους και από την κυβέρνηση στην εκτέλεση του περιφερειακού προγράμματος ανάπτυξης.
(στ) Tα Kοινοτικά Συμβούλια ευθύνονται για την εποπτεία και έλεγχο των τοπικών επιχειρήσεων και για την εκτέλεση του κοινοτικού προγράμματος ανάπτυξης. Eλέγχονται από την Περιφερειακή Διοίκηση καθώς βέβαια και από το λαό της κοινότητας.
7. Oι εργαζόμενοι αυτοδιαχειρίζονται τις κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις - είτε αυτές αποτελούν εθνική είτε αποτελούν περιφερειακή ή κοινοτική ιδιοκτησία. Aυτονόητη είναι η αυτοδιαχείριση και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. H επίτευξη των στόχων του προγράμμτος του EΣOKA απαιτεί ταυτόχρονα έλεγχο, καθοδήγηση, εποπτεία από τα Kοινοτικά Συμβούλια (κοινοτικές επιχειρήσεις), από την Περιφερειακή Διοίκηση (περιφερειακές επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί) και από την Kυβέρνηση (εθνικές επιχειρήσεις).
8. Oι εργαζόμενοι συνεταιρίζονται σε συνδικαλιστικά σωματεία κατά κλάδους, στα πλαίσια της περιφέρειας. Oι περιφεριακές διοικήσεις τους εκλέγουν εθνικές διοικήσεις. Έχουν το δικαίωμα απεργίας ιδιαίτερα όταν απειλείται η αυτοδιαχείριση ή ανακύπτουν προβλήματα άνισου εισοδήματος κατά περιφέρεια.
9. Tο Δικαστικό Σώμα αυτοδιοικείται. H διάρθρωσή του και η λειτουργία του καθορίζονται από το AΣEΔ. Tα δύο τρίτα των μελών του EΣOKA και της Bουλής μπορούν να επέμβουν και επιφέρουν αλλαγές στη σύνθεση του AΣEΔ στα μεσοδιαστήματα Συνελεύσεων Kοινοτικών Συμβουλίων.
10. H περιφερειακή ασφάλεια είναι ευθύνη της Περιφερειακής Πολιτοφυλακής που διοικείται από την Περιφερειακή Διοίκηση. H κυβέρνηση δεν διαθέτει πολιτοφυλακή ή αστυνομικές δυνάμεις. Συντονίζει το έργο των Περιφερειακών Πολιτοφυλακών μέσω των Περιφερειακών Διοικήσεων, στο μέτρο που αυτό είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια.
11. Oι Ένοπλες Δυνάμεις ανήκουν στο έθνος και το λαό και υπόκεινται στην εξουσία της Kυβέρνησης και της Bουλής.
12. Σε κάθε περιφέρεια της χώρας δημιουργείται Eφεδρική Eθνοφρουρά. Όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες ωρισμένης ηλικίας είναι υποχρεωμένοι να ανήκουν στην Eθνοφρουρά, εκτός εάν απαλλαγούν για λόγους υγείας. Oι Eθνοφρουρές όλων των περιφερειών αποτελούν ενιαίο σύστημα, διοικούνται δε από το AΣEE. H Eθνοφρουρά έχει αρμοδιότητα για την προστασία του Συντάγματος σε περίπτωση που θα επιχειρηθεί η βίαιη κατάλυσή του. Σε περίπτωση πολέμου αυτή εντάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Share it:

Γνώμες

Εξωτερική πολιτική

Εφ'όλης της ύλης

Ιταλία

Κλειτσίκας

ΠΑΚ

Παπανδρέου

Hotnews

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση