GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βουλιάζει η Ειδομένη! Απέραντος καταυλισμός και άθλιες συνθήκες διαβίωσης...

Το "μαρτύριο της σταγόνας" εξακολουθούν να ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέ...


Το "μαρτύριο της σταγόνας" εξακολουθούν να ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ εκατοντάδες γυναικόπεδα προσπαθούν αν επιβιώσουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.
Οι άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα μέσα σε σκηνές προσπαθώντας να ζεσταθούν με φωτιές ενώ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε νερό, φαγητό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Χθες το βράδυ (από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα) οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η "στρόφιγγα", πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη "βουλιάζει". Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Μανάδες με τα παιδιά τους και ηλικιωμένοι αρνούνται να φύγουν από τον σιδερένιο φράχτη με την ελπίδα πως θα καταφέρουν να τον περάσουν, με την πρώτη ευκαιρία. Ωστόσο, η ΠΔΓΜ έχει παρατάξει κατα μήκος ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, με εντολή ακόμα και να χτυπούν όσους πάνε να παραβιάσουν τα σύνορα.
Διαβάστε σχετικά: Γυναίκα πρόσφυγας προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί στην Ειδομένη 


Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκπέμπει sos και καταγγέλλει τη συσσώρευση 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο.
Οι συνθήκες συνωστισμού των προσφύγων στην Ελλάδα - και ειδικά ο εγκλωβισμός τους στην Ειδομένη - έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία.

Αεροφωτογραφία από τον καταυλισμό και τις σκηνές μέσα στα χωράφια. Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ειδομένη, ακόμα και με τα πόδια, από διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση