GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανάμικτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις

Ανάμικτα είναι τα μηνύματα που έρχονται σήμερα από τις Βρυξέλλες όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ...


Ανάμικτα είναι τα μηνύματα που έρχονται σήμερα από τις Βρυξέλλες όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς από τη μία πηγές της Κομισιόν αναφέρουν πως τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι επαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ως το 2018, όμως από την άλλη εξακολουθεί να υπάρχει η εκκρεμότητα του επιπλέον “προληπτικού” πακέτου των 3,6 δισ. ευρώ και του πώς αυτό θα νομοθετηθεί.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε το πρωί ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018. Άφησε δε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί πως ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες παρά την αποχώρηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από την Αθηνά.

Παράγοντας της ευρωζώνης άφησε, εξάλλου, σήμερα να εννοηθεί ότι επί της ουσίας οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών έχουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ολοκληρωθεί και ότι το ζήτημα των ενδεχομένων εφεδρικών μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως το ζήτημα του πακέτου των εφεδρικών μέτρων αναμένεται να τεθεί σε επίπεδο Eurogroup, επισημαίνοντας πως το εν λόγω ζήτημα, όπως και το ζήτημα του χρέους, "ξεπερνάει" το επίπεδο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία όπως αφήνει να εννοηθεί ο παράγοντας της ευρωζώνης, ολοκληρώνεται επιτυχώς με συμφωνία στο πακέτο των αναγκαίων μέτρων.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει “σημαντική πρόοδο” πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα στις Βρυξέλλες “σε πλήρη συνεννόηση” με τις ελληνικές αρχές και όλους τους θεσμούς.

“Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό”, υπογράμμισε η Μίνα Αντρέεβα.

Ανέφερε, επίσης, πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς και τα άλλα κράτη-μέλη πάνω στα “τελευταία στοιχεία” ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο “πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου”.

Τέλος, η Μ. Αντρέεβα, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι ένα πακέτο “αξιόπιστων” μέτρων είναι αρκετό για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Ωστόσο, συνέχισε, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ζ.Κ.Γιούνκερ, “εφόσον οι υπόλοιποι θεσμοί θεωρούν πως τα προληπτικά μέτρα είναι αναγκαία και εφόσον προταθούν, η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα αξιολογήσει σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση”.

“Αυτά έχουν τώρα συμφωνηθεί και η Επιτροπή συνεργάζεται με αφοσίωση, ενώ επεξεργάζεται ένα αποτελεσματικό μηχανισμό που δεν θα εμποδίσει άσκοπα τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”, κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.

Δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν στη Ρώμη.

“Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ξέρουμε ότι υπάρχει μία συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε. Θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό σενάριο και θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Τουτέστιν, οριστικοποιούμε το συγκεκριμένο πακέτο και βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο”, σημείωσε ο Β. Ντομπρόφσκις, και πρόσθεσε: “Υπάρχει και μία συζήτηση σχετικά με μέτρα εκτάκτου ανάγκης, τα οποία πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρει, ενδεχομένως, επιβεβαίωση. Όπως ξέρετε, έγιναν κάποιες συζητήσεις σχετικά με συνεδρίαση του Eurogroup την εβδομάδα αυτή, και πιο συγκεκριμένα σήμερα, ώστε να γίνουν συζητήσεις με στόχο κι άλλη πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν τούτα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση