GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρήγας: Η λήψη προληπτικών μέτρων δεν έχει δημοκρατικά χαρακτηριστικά

«Η λήψη προληπτικών μέτρων δεν είναι στα πλαίσια του Συντάγματος και δεν έχει δημοκρατικά χαρακτηριστικά», επισημαίνει ο γραμματέας της Κ...


«Η λήψη προληπτικών μέτρων δεν είναι στα πλαίσια του Συντάγματος και δεν έχει δημοκρατικά χαρακτηριστικά», επισημαίνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και κάνει λόγο για «προσπάθεια από το ΔΝΤ και άλλους κύκλους να δημιουργηθεί κλίμα αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, τη χρονική στιγμή που η οικονομία μπορεί να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά».

Αναφέρει επίσης ότι επιδιώκουν «να επαναληφθεί το σχέδιο της "αριστερής παρένθεσης" το οποίο δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν την προηγούμενη περίοδο», υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν κανένα πολιτικό επιχείρημα, καθώς, όπως σημειώνει, «ότι προέβλεπε η συμφωνία τα έχουμε τηρήσει όλα».

Επισημαίνει επιπλέον ότι «το ΔΝΤ πάλι έπεσε έξω, έχουμε 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα, είναι πάνω από τη συμφωνία άρα δεν έχουν κανένα δικαίωμα να δημιουργούν προβλήματα». Σημειώνει ότι «πρέπει την επόμενη περίοδο να υπάρξουν νηφάλιες φωνές και να επικρατήσει στην Ευρώπη μια διαφορετική στάση», συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη είναι σε οριακό σημείο αυτή την περίοδο».

Ο γραμματέας της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί κριτική και προς τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της. Ειδικότερα, την κατηγορεί ότι «στηρίζει μια προσπάθεια η οποία αποβλέπει στο να πέσει η κυβέρνηση και η οικονομία της χώρας να οδηγηθεί σε άλλα μονοπάτια». Αναφέρει ότι «υπάρχει πολιτική πρόθεση πίσω από τη στάση του ΔΝΤ και το δυστύχημα είναι ότι το στηρίζει και η ΝΔ, αδιαφορώντας για το τι περνάει η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία». Προσθέτει ότι «το ΔΝΤ δε θέλει να συνεχίσει μία κυβέρνηση η οποία αμφισβητεί τον σκληρό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, και μάλιστα ανοίγει και δρόμους και για άλλες χώρες».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές» και ότι «υπάρχει εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση η οποία έχει κάνει πάρα πολλά ώστε να μπορέσει η οικονομία και η κοινωνία να αναπνεύσουν».

Αναφορικά με το θέμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός έχει έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Τούσκ ώστε πριν γίνει η Σύνοδος Κορυφής να γίνει Eurogroup. «Εκεί πρέπει να γίνει η συζήτηση για τα μέτρα που έχουμε πάρει και την τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά μας», αναφέρει και επισημαίνει τις θέσεις που εκφράζουν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Τζάνι Πιτέλα, με τη σημείωση ότι αυτές οι σκέψεις άλλες εποχές δεν ακούγονταν. «Δεν έχει λογική να παίρνονται προληπτικά μέτρα», τονίζει.

Σχετικά με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, ο κ. Ρήγας τονίζει ότι η κυβέρνηση μέσα στις δυνατότητες που είχε, έκανε μια αναμόρφωση και στο θέμα του φορολογικού και στο θέμα του ασφαλιστικού: «Θα επισημάνω ότι με τρόπο κοινωνικά δίκαιο προσπαθήσαμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα. Να υπάρχει ανακατανομή των βαρών από κάτω προς τα πάνω και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις. Καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί. Γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος και το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται υπέρ των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων». «Αυτή τη στιγμή ξεπλένουμε ότι είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις δυνατότητες που είχαμε από τη συμφωνία», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση