GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αβέβαιο το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Απριλίου 2016, οπότε και θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της...


Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Απριλίου 2016, οπότε και θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, βρίσκονται τόσο οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, όσο και οι τευτλοπαραγωγοί, με τους τελευταίους να κρατούν υπό κατάληψη, για έκτη ημέρα σήμερα, τα εργοστάσια της βιομηχανίας σε Πλατύ Ημαθίας, Ορεστιάδα, Σέρρες και Λάρισα.

"Μετά τη συγκρότηση σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου θα έχουμε συνάντηση με τους επικεφαλής της βιομηχανίας και ανάλογα με αυτά που θα μας πουν θα δράσουμε και εμείς», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος των τευτλοπαραγωγών για την Κεντρική Μακεδονία, Σάκης Πίππας, ξεκαθαρίζοντάς ότι «εάν δεν μας πληρώσουν τα 8 εκατ. ευρώ που μας χρωστούν από την περσινή καμπάνια και δεν εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΕΒΖ, όπως και τους κοινοτικούς πόρους που μας οφείλουν από το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013 θα κινηθούμε νομικά». Μάλιστα, ο ίδιος μας διευκρίνισε, ότι εάν τελικά επιλεγεί η νομική οδός «θα ζητήσουμε και αποζημίωση για την φετινή σπορά που ξεπερνά τα 53.000 στρέμματα".

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει "αυτό που μας αφορά κυρίως είναι η βιωσιμότητα της βιομηχανίας- και πουλώντας τα εργοστάσια στη Σερβία μοιάζει ακόμα πιο αβέβαιο το μέλλον για την ΕΒΖ", και προσέθεσε «αν δεν μπορούν να τη διοικήσουν τη βιομηχανία, ας μας την δώσουν εμάς να την απογειώσουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί ανέρχονται σε 4.000 σε όλη τη χώρα όταν προ πενταετίας, ξεπερνούσαν τις 6.000 και καλλιεργούνταν περισσότερα και από 200.000 στρέμματα.

Μακάρι να επιλεγεί η καλύτερη λύση για το μέλλον της ΕΒΖ

Την ευχή, η κυβέρνηση να επιλέξει την πιο συμφέρουσα πρόταση από τις τρεις που εξετάζει και αφορούν την βιωσιμότητα, αλλά και το μέλλον της βιομηχανίας, διατύπωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται τρεις προτάσεις, και "η πιο συμφέρουσα για τη βιομηχανία, με βάση την πορεία της θυγατρικής στη Σερβία που ακολουθεί ανοδική πορεία, είναι αυτή που αφορά στις συζητήσεις που γίνονταν προ μηνών για τη ρύθμιση των δανείων της ΕΒΖ, που σήμερα διαμορφώνονται στα 150 εκατ. ευρώ". Όπως εξήγησε ο κ. Βαρκάκης, στο πλαίσιο της ρύθμισης που εξετάζεται να γίνει, "έπεσε η πρόταση να πωληθούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία και να μείνει ένα τελικό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη μητρική, με χρονικό περιθώριο αποπληρωμής τα 10 έτη. Αυτό που λέμε εμείς είναι, ας διαμορφωθεί στα 70-80 εκατ. ευρώ το δάνειο και να παραμείνουν τα εργοστάσια της Σερβίας σε ελληνικά χέρια".

Σύμφωνα με τον κ. Βαρκάκη άλλη πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση αφορά στη δανειοδότηση με το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ της μητρικής ΕΒΖ από τη θυγατρική της στη Σερβία, πρόταση που όμως κολλάει σε τεχνικές δυσκολίες. Επιπλέον, ο ίδιος μας είπε ότι "εάν τελικά η κυβέρνηση αποδεχτεί το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς, πρέπει να φροντίσει άμεσα, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, να βρει στρατηγικό επενδυτή για την εταιρεία, αφού τα ταμειακά της είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή ούτε για ένα μήνα".

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ο κ. Βαρκάκης επισήμανε πως "το γεγονός ότι η βιομηχανία έμεινε ακέφαλη για μια εβδομάδα, αποτέλεσε άλλη μια μικρή καταστροφή για την ίδια".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση