GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φίλης: Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο

Την ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις και συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλη...


Την ανάγκη να υπάρξουν συγκλίσεις και συναινέσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σε χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ. Παράλληλα, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση είπε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνήσει.

"Αυτές τις μέρες διεξάγεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με τη συμφωνία του Ιουλίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο" ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Όπως είπε ο κ. Φίλης, "είναι αναγκαίο να ξεφύγει η πολιτική ζωή της χώρας από τον καταστροφικό αντιπολιτευτισμό και να αναζητηθούν δυνατότητες συμπτώσεων ή και συναινέσεων που θα ευνοήσουν την αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών της χώρας μας στην Ευρώπη".

"Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, αλλά δεν είναι της ίδιας βαρύτητας και ποιότητας. Η κοινωνία διαθέτει το πολιτικό κριτήριο να τις επιμερίσει και να δώσει δυνατότητες. Όποια πολιτική δύναμη με ρεβανσιστική διάθεση αναζητεί την πολιτική επιβεβαίωσή της στο παρελθόν, για το οποίο η κοινωνία έχει καταλογίσει τις ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα ούτε τη χώρα αλλά ούτε και τη συγκεκριμένη παράταξη βοηθά. Ακόμη περισσότερο, η υιοθέτηση ακραίων κοινωνικά και πολιτικά θέσεων, όπως είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η κατασυκοφάντηση της λαϊκότητας ως λαϊκισμού, η υποκατάσταση του Συνταγματικού πατριωτισμού από την πατριδοκαπηλεία, η πολιτική κερδοσκοπία πάνω στη θρησκευτική ευσέβεια των πολιτών, η πριμοδότηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος των δημόσιων αγαθών ιδιαίτερα στην Παιδεία και την Υγεία, κι όλα αυτά, υπό το ιδεολογικό επίχρισμα του αντικρατισμού, υπονομεύουν τη δημοκρατία και ενισχύουν την ακροδεξιά παλαιάς και νέας κοπής.

Όσο κι αν έχει ξεχαστεί, η Νέα Δημοκρατία κατά την ίδρυση της και κατά τα πρώτα χρόνια της πολιτικής προσφοράς της στον τόπο, στην εποχή του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε στόχος τέτοιων ακραίων προκαταλήψεων και αναχρονισμών. Οι παλαιότεροι θυμούνται τις επιθέσεις που είχε δεχτεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για «σοσιαλμανία», επειδή υποστήριξε, με τον δικό του τρόπο, την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα. Δεν πρόκειται για ιστορική αναδρομή, αλλά για προσπάθεια να ξαναβρούμε ένα νήμα που έχει κοπεί. Σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, σαν αυτές που ζούμε με τα μνημόνια, μόνο ένα ανασυγκροτημένο δημόσιο, χωρίς την αγχόνη των πελατειακών σχέσεων και των ρουσφετιών υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, μόνο ένα ανανεωμένο δημόσιο φιλικό στον πολίτη, μπορεί να σχεδιάσει την ανάπτυξη, δίνοντας, βεβαίως, χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την κοινωνική οικονομία" υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

 

"Η αντιπαράθεση με τα μεγάλα συμφέροντα της διαφθοράς όπως αυτά που λυμαίνονται τον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας και για να σπάσει το κλειστό σύστημα εξουσίας που οδήγησε την Ελλάδα στη σημερινή βαθιά κρίση. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, να ρυθμίσει δημοκρατικά το καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος και η πορεία προς μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη αποτελούν τους πυλώνες της πολιτικής διαδικασίας που σχηματικά έχει ονομαστεί νέα Μεταπολίτευση. Αναμφίβολα, η πρώτη Μεταπολίτευση είχε στοιχεία όπως η αυταρχική διακυβέρνηση και η κομματική νομή του κράτους, που συνετέλεσαν στην κρίση. Δεν πρέπει όμως να πετάξουμε μαζί με τα νερά και το μωρό. Η λαϊκή δημοκρατική διαίσθηση έχει δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τη διαμόρφωση των όρων της νέας δημοκρατικής Μεταπολίτευσης.

 

Αυτό, σημείωσε, "δεν μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου έργο ενός μόνο κόμματος, αλλά ούτε μπορεί να χαθεί σε προγραμματικές απροσδιοριστίες και σε οικουμενικά σχήματα που επικαλύπτουν τις διακρίσεις". "Η σύγχρονη Αριστερά, κορμός της ευρύτερης δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης, παρά τις δυσκολίες της πορείας, έχει αναδειχθεί ως ο ένας πόλος της πολιτικής ζωής της χώρας, ανοικτός σε πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες, πολιτικά αντίπαλος προς τη δεξιά οιασδήποτε μορφής. Ταυτόχρονα, όμως, πολιτικά έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου, προκειμένου, να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο.

Και με αυτή τη συνείδηση, της αντιπαλότητας προγραμμάτων και αξιών, χωρίς να αμφισβητούμε τη διαφορετικότητα των άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει με μεγαλύτερη επιτυχία και συνέπεια  στη δύσκολη πορεία για την ανόρθωση της χώρας. Για να αποκτήσει και πάλι ο λαός μας την κλεμμένη περηφάνια του, κάτι που πάνω από όλα προϋποθέτει συνείδηση δικαιοσύνης και καταλογισμού ευθυνών για όσα έχει υποστεί"  κατέληξε ο κ. Φίλης. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση