GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεν θα έχουμε συμφωνία στις 9 Μαΐου! Τι θα κάνει ο Τσίπρας;‏

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ. Ένα δημοσίευμα του Reuters φέρνει τα πάνω κάτω αφού τονίζει ότι δεν...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Ένα δημοσίευμα του Reuters φέρνει τα πάνω κάτω αφού τονίζει ότι δεν πρόκειται να έχουμε συμφωνία στις 9 Μαΐου θεωρώντας ότι το προληπτικό 4ο μνημόνιο είναι ακόμα στον αέρα...Ούτε λίγο ούτε πολύ το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου που αναφέρουν:
«Έχουμε αργή πρόοδο»
«Δεν θα περίμενα μία τελική συμφωνία στη συνάντηση της 9ης Μαΐου.
Είναι πολύ νωρίς.
Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες έπειτα από αυτήν».

Η δεύτερη πηγή είπε επίσης στο Reuters ότι χρειάζεται.... περισσότερος χρόνος για να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας σχετικά με μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη Γερμανία, το μεγαλύτερο δανειστή από την πλευρά της Ευρώπης, να αντιδρά δημόσια, λέγοντας ότι η Αθήνα δε χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

Εμείς όμως έχουμε "αναλύσει" όλα τα σενάρια για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τι πρόκειται πιθανά να κάνει ο Τσίπρας. Αρχικά είχαμε γράψει ότι θα κάνει ανασχηματισμό ή οικουμενική ή εκλογές ενώ υπήρξαν και διαρροές κατευθυνόμενες για παραίτησή του.Σήμερα συζητείται ανασχηματισμός - συμφωνία κοκ...
Το σίγουρο όμως είναι ότι.... μόνο ο ίδιος ξέρει τι θα κάνει!
Το δεδομένο είναι ότι το 4ο μνημόνιο θέλει να το αποφύγει αφού περιλαμβάνει αύξηση φόρων και νέα μέτρα ύψους 3.6 δις.
Είναι πράγματι μια δύσκολη απόφαση που καλείται να να δώσει λύση "ρισκάροντας το πολιτικό του μέλλον του ίδιου και της κυβέρνησής του.
Καταρχάς έχουμε να πούμε ότι τα έξοδα του κράτους για μισθούς και συντάξεις ανέρχονται περί τα 2.5 δις ευρώ το μήνα κάτι που θα σφίξει πολύ την στρόφιγγα της ρευστότητας το επόμενο διάστημα αφού τα διαθέσιμα τελειώνουν!!!
Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά... 3,6 δισ ευρώ χρωστάμε στο σε ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Γι αυτό λέμε ότι είναι μια.... δύσκολη απόφαση για τον Τσίπρα. Ή θα ρισκάρει να πάει τα μέτρα ύψους... 9 δις ευρώ στην βουλή για ψήφιση αφού οι δανειστές δεν υποχωρούν μέχρι στιγμής ή θα κάνει οικουμενική και εκλογές ή κάτι άλλο που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής. Πάντως το πολιτικό κόστος είναι... δεδομένο από τον κόσμο αφού οι κινήσεις έχουν σχολιαστεί έντονα αρνητικά....

Δύσκολα τα πράγματα!

4 σχόλια

  1. Τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, σε μια προσπάθεια να καρπωθούν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια που γεννά η κυβερνητική πολιτική...

    Ο εργαζόμενος λαός, μπορεί να μην έχει πολλά να περιμένει από τη σχεδόν ανύπαρχτη και ανεμική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση σε αυτή είναι καθήκον για το λαό, ο οποίος δεν έχει πει την τελευταία λέξη...

    Η συσσωρευμένη αγανάχτηση που γεννά η πολιτική της φτωχοποίησης και της ανεργίας για μεγάλο τμήμα του λαού μας θα οδηγήσει τους εργαζόμενους να βρουν τον τρόπο και τον δρόμο να εκφράσουν την αντίθεσή τους και θα απαιτήσουν την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και όλων αυτών που την στηρίζουν....

    Τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι γίνονται για το καλό του οι ανατροπές στο ασφαλιστικό, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που έχει κατάθεση στη Βουλή με την έγκριση των «λύκων», έρχεται το βαθύ κράτος – έκθεση Γενικού Λογιστηρίου αρ. 141-16-2016- που δείχνει με οικονομικά στοιχεία ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο και να καθησυχάσει τους «αστούς που τρομάξανε» από την ταξική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα.
    Συνολικά η αφαίμαξη του λαού θα ξεπεράσει τα 9,5 δις αφού η προβλεπόμενη εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος σωρευτικά για την τετραετία 2016-2019 ανέρχεται στα. 9 δις 947 εκ. ευρώ.

    Για να γίνει αυτό χρειάζεται ο εργαζόμενος άνθρωπος να υπερβεί όλους τους μηχανισμούς διαμεσολάβησης και χειραγώγησης, αναζητώντας την ατομική, κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωσή του.

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε διλλήματα του τύπου ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής του 3ου και ενδεχομένως του 4ου αντεργατικού, αντιλαϊκού μνημονίου αλλά να βρούμε τρόπους και δρόμους που θα ανατρέψουμε την πολιτική τους....

    Όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον....ΜΕ ΤΡΌΠΟ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΊΜΑ Η ΤΟ ΔΙΚΌ ΜΑΣ Η ΤΟ ΔΙΚΌ ΤΟΥΣ...

    Για να γίνει αυτό χρειάζεται ο εργαζόμενος άνθρωπος να υπερβεί όλους τους μηχανισμούς διαμεσολάβησης και χειραγώγησης, αναζητώντας την ατομική, κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΝΤ Εσωτερική Συνάντηση Προβλέπει Έλληνες «καταστροφή», απειλεί να αφήσει Τρόικα..

    από τον Julian Assange
    Σήμερα, 2, Απριλίου, 2016, το WikiLeaks δημοσιεύει τα αρχεία της 19 Μαρτίου 2016 τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ που είναι επιφορτισμένες με τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους - Poul Thomsen, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, και Delia Velkouleskou, τον Επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ προβλέπει μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία συν-που συμπίπτει με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ( «Brexit»).

    "Αυτή πρόκειται να είναι μια καταστροφή», παρατηρεί ο Velkouleskou στη συνεδρίαση.

    Σύμφωνα με την εσωτερική συζήτηση, το ΔΝΤ σχεδιάζει να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την τρόικα (που αποτελείται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αν το ΔΝΤ και η Επιτροπή δεν καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με ελληνικά ελάφρυνση του χρέους.

    Thomsen: "Θα δούμε, η κα Μέρκελ, θα έχει να αντιμετωπίσει μια ερώτηση: έχετε να σκεφτείτε τι είναι πιο δαπανηρή, να προχωρήσει χωρίς το ΔΝΤ - θα το Bundestag πούμε« Το ΔΝΤ δεν είναι επί του σκάφους; », ή [να ] επιλέξετε το ελάφρυνση του χρέους που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται για να μας κρατήσει στο πλοίο; "

    Παραμένοντας στην Τρόικα φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να πωλήσει εσωτερικά για το ΔΝΤ, γιατί μη ευρωπαϊκές χώρες πιστωτή του ΔΝΤ δείτε τη θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα ως παραβίαση των πολιτικών της σε άλλο σημείο της να μην κάνει τα δάνεια σε χώρες με μη βιώσιμα χρέη.

    Τον Αύγουστο το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε 86 δις € ελληνική διάσωση του περασμένου έτους, η οποία καλύφθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε κατά τη χρονική στιγμή που η μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτιόταν από Ελλάδα λαμβάνει «σημαντική ελάφρυνση του χρέους» από τους πιστωτές. Lagarde ανακοίνωσε ότι μια ομάδα θα πρέπει να αποστέλλονται στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Velkouleskou.

    Thomsen είπε εσωτερικά ότι η απειλή μιας επικείμενης οικονομικής catstrophe είναι απαραίτητη για να αναγκάσει τους άλλους παίκτες σε ένα "σημείο απόφασης". Για τη Γερμανία, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και στην περίπτωση της Ελλάδα, να αποδεχθούν «μέτρα» του ΔΝΤ λιτότητας - συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των φόρων και μείωση των ελληνικών συντάξεων και των συνθηκών εργασίας....

    Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο "Brexit" δημοψηφίσματος στα τέλη Ιουνίου θα παραλύσει ευρωπαϊκή απόφαση για την κρίσιμη στιγμή.

    "Δεν πρόκειται να δεχθεί μια δέσμη των μικρών μέτρων. Δεν είμαι ...", δήλωσε ο Thomsen. "Τι πρόκειται να φέρει όλα σε ένα σημείο της απόφασης; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μία φορά, όταν η απόφαση έχει ληφθεί και, στη συνέχεια, ότι ήταν όταν [οι Έλληνες] ήταν έτοιμος να ξεμείνει από χρήματα στα σοβαρά και να προεπιλογή. [ ...] και ίσως αυτό είναι ό, τι πρόκειται να συμβεί και πάλι. σε αυτή την περίπτωση, το τραβά σε μάκρος μέχρι τον Ιούλιο, και σαφώς οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν κανένα συζητήσεις για ένα μήνα πριν από τις Brexits ... "

    Πέρυσι Έλληνας υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος κατηγόρησε το ΔΝΤ για την επιβολή «δρακόντεια μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ενώ Velkouleskou παραδέχεται στη συνάντηση ότι «Αυτό που είναι ενδιαφέρον όμως είναι ότι [Ελλάδα] έδωσε στο ... έκαναν δώσει λίγο τόσο για την φορολογική μεταρρύθμιση και την .... τόσο για την έκπτωση φόρου και τη συμπληρωματική συντάξεις. ".

    ΑΥΤΆ ΕΊΝΑΙ......ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΚΌΤΩΣΑ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλά η άποψή Thomsen είναι ότι οι Έλληνες «δεν έχουν ακόμα πάρει κοντά [σε προσεχή] γύρω για να αποδεχθούν [ing] απόψεις μας." Velkouleskou υποστηρίζει ότι «εάν [η ελληνική κυβέρνηση] να πιεστεί αρκετά, θα έκαναν ... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, έτσι ώστε να είναι το πρόβλημα."

    Velkouleskou:. «Πήγαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη λανθασμένη στρατηγική, επειδή διαπραγματεύτηκε με την Επιτροπή μια ελάχιστη θέση και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο [ενώ] η Επιτροπή αρχίζει ακριβώς από αυτό και είναι πρόθυμοι να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο λοιπόν, ότι είναι το πρόβλημα. δεν είχαμε διαπραγματευτεί με την Επιτροπή και στη συνέχεια να τεθεί σε κάτι πολύ χειρότερο Έλληνες, έχουμε θέσει στους Έλληνες το ελάχιστο που ήμασταν πρόθυμοι να εξετάσουν και τώρα οι Έλληνες λένε [ότι] δεν είμαστε διαπραγμάτευση ».

    Ενώ η Επιτροπή επιμένει στην Πρωτοβάθμια κυβέρνηση πλεόνασμα του προϋπολογισμού (συνολικός φόρος μείον όλα τα εξαιρουμένων των κρατικών δαπανών αποπληρωμή του χρέους) 3,5%? το ΔΝΤ πιστεύει ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να καθοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Όπως το θέτει ο Thomsen, «αν [Ελλάδα] έρθουν κοντά για να μας δώσει 2,5% [του ΑΕΠ στις φορολογικές αυξήσεις και περικοπές συντάξεων-μισθών-οφέλη] ... πρέπει να είμαστε πλήρως πίσω τους." - Πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα, σε αντάλλαγμα για αυτή τη νέα δέσμη μέτρων λιτότητας, υποστηρίζει τη μείωση του στόχο για πρωτογενές έλλειμμα που τους επιβλήθηκε από το 3,5% που επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το 1,5%.

    Οι στόχοι αυτοί περιγράφονται ως "πολύ σημαντικό" στο ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ζητήσει Thomsen "για να ενισχύσει το μήνυμα σχετικά με τη συμφωνία για το 2,5%, γιατί αυτό δεν διαπερνά και δεν βουλιάζει πολύ καλά με την Επιτροπή."

    Σε ένα σημείο, Velkouleskou αναφέρεται σε μια ασυνήθιστη λύση: να χωρίσει το πρόβλημα σε δύο προγράμματα με δύο διαφορετικούς στόχους: «Το ερώτημα είναι αν [οι Ευρωπαίοι] θα μπορούσε να δεχθεί τις μεσοπρόθεσμους στόχους της Επιτροπής, για τους σκοπούς του προγράμματος, και τους στόχους μας για τους σκοπούς της μείωσης του χρέους. " Thomsen εξηγεί περαιτέρω ότι «ουσιαστικά πρέπει να συμφωνήσουν να κάνουν τους στόχους μας τη βασική γραμμή και, στη συνέχεια, έχουν κάτι που ελπίζουν ότι θα overperform. Αλλά αν δεν το κάνουν, θα εξακολουθούν να εκταμιεύσει».

    Το EWG [Ομάδας Εργασίας του Ευρώ] πρέπει να «λάβει θέση σχετικά με το αν πιστεύουν ότι οι προβλέψεις μας ή τις προβλέψεις της Επιτροπής." Προβολές για την αύξηση του ΔΝΤ είναι το ακριβώς αντίθετο της Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%, και το ΔΝΤ μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% (ακόμα και αν η Ελλάδα αποδέχεται όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ).

    ΑΥΤΆ ΕΊΝΑΙ......ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΚΌΤΩΣΑ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδα ένα όραμα (έτρωγαν αυγά μάτια ο Μητσοτάκης με τον Αδωνι)...Και έλεγαν λες ρε ο μαλάκας ο Τσίπρας να βγει και να πει (εγώ δεν υπογράφω άλλα μέτρα και την εξόντωση του λάου μου, και τα πρώτα μέτρα τα υπέγραψα εκβιαστικά και πάμε σε εκλογές και ότι πει ο ΛΑΟΣ;;;)...

    Μητσοτάκης: Ρε Αδωνι αν θα κερδίσουμε εμείς τι κάνουμε θα περάσουμε τέτοια μετρά;;

    Αδωνις: Ναι πρόεδρε θα τα περάσουμε και θα πούμε ότι Ελλάδα την έκαναν μπουρδέλο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όλα μέλι γάλα....

    Μητσοτάκης: Καλά ρε είσαι μεγάλος εσύ ρε μπορείς να πούλησης άμμο στην Σαχάρα...

    Αδωνις: Άκου πρόεδρε εγώ όμως θέλω να είμαι τίμιος μαζί σου ..αν λέω ΑΝ χάσεις τις εκλογές αυτομάτως γίνομε αρχηγός το έχω απωθημένο από μικρο παιδί ΝΑ ΔΙΑΤΆΖΩ, μόνο στο κρεβάτι με διατάζει η Ευγενία μου, ΜΗΝ με δεις απέναντι σου και με παρεξηγήσεις εεεεε..

    Μητσοτάκης: Καληνύχτα αντιπρόεδρε μου....

    Αδωνις: Καληνύχτα προεδρα μου ( μέχρι πότε )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση