GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς πρέπει να είναι ο επόμενος, καλός πρωθυπουργός του Ερντογάν

Χαμηλών τόνων, υπάκουος και κυρίως ακατάλυτα πιστός στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: ο διάδοχος του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου,...


Χαμηλών τόνων, υπάκουος και κυρίως ακατάλυτα πιστός στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: ο διάδοχος του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει έπειτα από διαφωνίες με τον ισχυρό άνδρα της χώρας, θα επιλεγεί σύντομα μεταξύ των πιστών στον πρόεδρο.
Ο Ερντογάν ψάχνει να βρει πάνω απ΄ όλα έναν επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας που δεν θα τον επισκιάζει. Αυτός θα είναι ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο οποίος θα γίνει αυτόματα πρωθυπουργός, και θα προκύψει στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, στις 22 Μαΐου.
Όποιος κι αν εκλεγεί, η κύρια αποστολή του θα είναι να φέρει σε πέρας το σχέδιο για την εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος που επιθυμεί ο Ερντογάν- ο Νταβούτογλου διαφωνούσε κάθετα με την συγκέντρωση των εξουσιών.
«Δεν ήταν αρκετά πειθήνιος όπως προβλεπόταν και έγινε πολύ ανεξάρτητος», υπογράμμισε ο Άντονι Σκίνερ, διευθυντής της εταιρίας εκτίμησης κινδύνων Verisk Maplecroft με έδρα τη Βρετανία, ο οποίος προσθέτει πως ένας «πρωθυπουργός που τα σπάει με τον Ερντογάν για ένα θέμα κινδυνεύει να του δείξουν την πόρτα».

Νταβούτογλου: Παραιτούμαι στο τέλος του μήνα

Ήδη τα φαβορί έχουν κάνει την εμφάνισή τους και έχουν ένα κοινό σημείο: είναι πιστοί στον πρόεδρο.
Ακόμη και πριν από την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, κυκλοφορούσαν πολλά ονόματα.
Κατ΄αρχάς αυτό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, νυν υπουργού Μεταφορών, ο οποίος ξεκίνησε τα φαραωνικά έργα υποδομής που αγαπά ο Ερντογάν, του οποίου είναι συνοδοιπόρος στην πολιτική εδώ και πολλά χρόνια.
Στη συνέχεια το όνομα του Μπεκίρ Μποζντάγ, του πολύ πιστού αλλά καθόλου χαρισματικού υπουργού Δικαιοσύνης, αρχιτέκτονα της μάχης κατά του ορκισμένου εχθρού του Ερντογάν, του Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του και ηγέτη μιας αδελφότητας.
Ακούγεται τέλος το όνομα του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του δυναμικού υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου. Η απειρία του στην πολιτική είναι ένα μειονέκτημά του. Αλλά είναι ο γαμπρός του Ερντογάν και πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση