GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην τελική ευθεία για τα λογοτεχνικά βραβεία του "Αναγνώστη"

Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), θα ανακοινωθούν τα λογοτεχνικά βραβε...


Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), θα ανακοινωθούν τα λογοτεχνικά βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τις τέχνες «Ο αναγνώστης». Οι κριτικές επιτροπές ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα τις τελικές λίστες των υποψήφιων τίτλων και τα βραβεία βαδίζουν τώρα στην τελική ευθεία.
«Είναι η τέταρτη χρονιά που απονέμονται τα βραβεία και η καθιέρωσή τους αποδεικνύει τη διάρκεια και τη συνέχεια του θεσμού» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Μπασκόζος ο οποίος έχει την ευθύνη έκδοσης του περιοδικού:
«Τα βραβεία ξεκίνησαν να δίνονται όταν σταμάτησε το περιοδικό "Διαβάζω", επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν την παράδοση που είχε προηγηθεί. Η επιτυχία τους συνδέει το παρελθόν του "Διαβάζω" με το παρόν του "Αναγνώστη", που έχει δημιουργήσει την τελευταία τετραετία έναν πολιτιστικό πυρήνα, γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονται συγγραφείς όλων των γενεών: από τους παλαιότερους μέχρι τους νεότερους και τους πρωτοεμφανιζόμενους».
Μιας και ο λόγος για νεότερους και νεότατους συγγραφείς, πώς ακριβώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες σαν κι αυτές, ο «Αναγνώστης» και τα βραβεία του;
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται όλο και περισσότεροι νέοι συγγραφείς: συγγραφείς που ξεχωρίζουν με την πρωτοτυπία και τις αναζητήσεις τους τόσο στο επίπεδο της μορφοπλασίας, όσο και στο επίπεδο του θεματικού προσανατολισμού.
Σε αυτό, ωστόσο, το γεγονός θα πρέπει να πούμε πως έχει ιδιαιτέρως συμβάλει και η αλλαγή του εκδοτικού τοπίου - η εμφάνιση νέων εκδοτών, που δίνουν έμφαση στις καινούργιες προσπάθειες. Η προσπάθεια από την πλευρά του "Αναγνώστη" είναι να επιλεγούν και να βραβευτούν τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς που πέρασε. Και χρειάζεται εδώ να τονίσω πως πολλές φορές στις τελικές λίστες συγκατοικούν ισάξια βιβλία. Αλλά αυτή είναι η διαδικασία της βράβευσης».
Ο Γ. Μπασκόζος συμπληρώνει πως πολύτιμη αρωγή στη διαδικασία της βράβευσης προσφέρει και η προθυμία των εκδοτών να προμηθεύουν τα μέλη των επιτροπών με όλο το αναγκαίο υλικό.
Τα βραβεία του «Αναγνώστη» περιλαμβάνουν εκτός από τις γενικές και δύο ειδικές κατηγορίες: το Μεγάλο Βραβείο και το Βραβείο Νίκο Θέμελη (τα ονόματα των υποψηφίων δεν έχουν ανακοινωθεί).
Ποιος ακριβώς είναι εδώ ο στόχος;
«Με το Μεγάλο Βραβείο θέλουμε να τιμήσουμε έναν μυθιστοριογράφο, έναν ποιητή, έναν μελετητή ή έναν ερευνητή για το σύνολο του έργου του, για τη γενική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Με το Βραβείο Νίκου Θέμελη θέλουμε να τιμήσουμε συγγραφείς των οποίων των έργο αντανακλά κάτι από τον δικό του αισθητικό και ιδεολογικό κόσμο. Το σημαντικό με αυτό το βραβείο είναι ότι καλύπτει και υβριδικά βιβλία: βιβλία τα οποία αλλιώς δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθούν στις επιλογές των επιτροπών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση