GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι αποκάλυψε για το έλλειμμα του 2009 ο Σαχινίδης στην Κοζάνη

«Εάν η τάση αυτή συνεχίσει ανεξέλεγκτη, το ταμειακό έλλειμμα εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί από 12% εώς 14% του ΑΕΠ, ενδεχ...


«Εάν η τάση αυτή συνεχίσει ανεξέλεγκτη, το ταμειακό έλλειμμα εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί από 12% εώς 14% του ΑΕΠ, ενδεχομένως δε να φτάσει ακόμη και στο 15% του ΑΕΠ», ανέφερε επί λέξει η περίφημη, πλέον, απόρρητη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες της,  με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009, και είχε στη διάθεσή του πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο τότε διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος.
Στη σημαντική αυτή αποκάλυψη προχώρησε, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από την Κοζάνη και την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου «Game Over: Η αλήθεια για την κρίση», ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, δίνοντας, έτσι τη συνέχεια των όσων ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο ίδιος στη Λάρισα.
Για πρώτη φορά, ο κ. Σαχινίδης διάβασε το ακριβές απόσπασμα της εν λόγω απόρρητης τότε έκθεσης, η οποία αποκαλύπτει, ουσιαστικά, πως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και, ασφαλώς, ο ίδιος ο διοικητής της, ήξεραν για τον πλήρη εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας το 2009, αλλά, παράλληλα, καταδεικνύει και το πως τα στοιχεία που, τελικά, οδήγησαν στην αποτύπωση του ελλείμματος στο 15,4% ήταν αληθινά και κατέγραψαν πλήρως τη σκληρή πραγματικότητα των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καραμανλή στην οικονομία.
Τα επίμαχα αποσπάσματα που διάβασε στο Κοβεντάρειο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έχουν ως εξής:
«1. Από τα διαθέσιμα ταμειακά στοιχεία προκύπτει περαιτέρω σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής διαχείρισης κατά το μήνα Σεπτέμβριο.
2. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εννιάμηνου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου έφθασε στο 9,7& του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 4,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Το πρωτογενές έλλειμα αυξήθηκε επίσης στο 5,9% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείματος 1,4% το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2008.
3. Η περαιτέρω επιδείνωση οφείλεται τόσο στην αύξηση των δαπανών του ΤΠ του μηνός Σεπτεμβρίου κατά 25% έναντι των αντίστοιχων δαπανών του προηγούμενου έτους, όσο και στη μείωση των εσόδων του Σεπτεμβρίου 2009 κατά 24,2% έναντι των αντίστοιχων εσόδων του 2008.
4. Εάν η τάση αυτή συνεχίσει ανεξέλεγκτη, το ταμειακό έλλειμμα εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί από 12% εώς 14% του ΑΕΠ,ενδεχομένως δε να φτάσει ακόμη και στο 15% του ΑΕΠ…
Τέσσερις ημέρες πριν, στη Λάρισα, ο κ. Σαχινίδης είχε δώσει στη δημοσιότητα τα εξής αποσπάσματα της έκθεσης:
«Από τις έως σήμερα εξελίξεις προκύπτει ότι η δημοσιονομική εκτροπή η οποία άρχισε το 2007, είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την μικρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και είναι σαφώς διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Επίσης, είναι σαφές ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας είναι μη διατηρήσιμη.
Τέλος με βάση τις ως άνω εξελίξεις και προοπτικές, τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 στη Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης (5,9% του ΑΕΠ και 105,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) είναι εκτός πραγματικότητας».
ΠΗΓΗ: http://kozanimedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση