GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντέιβιντ Κάμερον: Φεύγω

«Δεν είναι σωστό να μείνω καπετάνιος» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τονίζοντας ότι απαιτείται νέα ηγεσία για να οδηγή...


«Δεν είναι σωστό να μείνω καπετάνιος» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τονίζοντας ότι απαιτείται νέα ηγεσία για να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε τη βούληση του λαού» επεσήμανε και έκανε λόγο για διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Τόνισε ότι ο ίδιος δεν ενεργοποιεί το άρθρο 50 για έξοδο από την ΕΕ, αλλά θα το κάνει ο νέος πρωθυπουργός.
Δεν είναι σωστό να μείνω ο καπετάνιος που θα οδηγήσει τη χώρα στον επόμενο προορισμό της είπε, ωστόσο δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την παραίτησή του αν και τόνισε ότι αυτό θα γίνει μέσα σε 3 μήνες. Η Βρετανία χρειάζεται νέο πρωθυπουργό μέχρι τον Οκτώβριο είπε.
Σημείωσε ότι «για τους Ευρωπαίους πολίτες και όσους μένουν εδώ, δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian από την πλευρά της θέτει οκτώ ερωτήματα προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στα οποία τον καλεί να απαντήσει στον λαό στη δήλωσή του μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα.

Τι θα γίνει για να ηρεμήσουν οι αγορές;
Με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση, θα επέμβει η Τράπεζα της Αγγλίας; Έχουν υπάρξει σκέψεις για προσωρινό κλείσιμο του χρηματιστηρίου για να αποτραπεί ο πανικός. Ο Κάμερον θα πρέπει να πει κάτι για να ηρεμήσει την κατάσταση.
Θα παραμείνει πρωθυπουργός;
Κανείς δεν περιμένει να παραιτηθεί σήμερα το πρωί, αλλά πιστεύει ότι θα είναι ικανός να επιβλέψει τη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια; Ίσως ναι. Πιθανότατα, θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Σε αυτή την περίπτωση, θα δηλώσει την παραίτησή του, αργότερα μέσα στη χρονιά, πιθανώς πριν από το συνέδριο των Τόρις.
Θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας αμέσως;
Είναι η διαδικασία που ξεκινά τη δύο χρόνων αντίστροφη μέτρηση για το Brexit. Πριν το δημοψήφισμα, ο Κάμερον είχε πει πως η χρήση του συγκεκριμένου άρθρου θα γίνει αμέσως και σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί από την στιγμή που ο λαός της Βρετανίας ξεκαθάρισε το τι θέλει. Θα ήταν σοφό να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.
Θα συγκαλέσει συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο;
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να γίνει το Σάββατο, για να επιβεβαιωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει ένα σχέδιο πριν ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές.
Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις απόσυρσης;
Πρόκειται για ένα από τα τεράστια ερωτήματα. Θα αναζητήσει ο Κάμερον διακομματική συμφωνία; Θα λάβει την ψήφο εξόδου από την ΕΕ ως ένα μανιφέστο που θα τιμήσει;
Θα υπάρξει προϋπολογισμός έκτακτης ανάγκης;
Ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αναγκαίο, τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι. Ισχύει αυτό ακόμη ή ο Κάμερον θα το απορρίψει ως κινδυνολογία;

Θα υπάρξουν εκλογές;

Υπάρχει η θεωρία πως ίσως χρειαστεί νέος πρωθυπουργός για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων εξόδου, ωστόσο είναι ελάχιστοι αυτοί τη στιγμή στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, που δείχνουν διάθεση να οδηγηθεί ο λαός σε νέα εκλογική διαδικασία.
Δέχεται το δικαίωμα των Σκωτσέζων για ένα νέο δημοψήφισμα;
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε πει πως το δημοψήφισμα θα διαρκέσει για μια γενιά αλλά υπήρξαν στιγμές που δέχθηκε πως οι Σκωτσέζοι ίσως έχουν δικαίωμα σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα αν επιλέξουν την παραμονή στην ΕΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει έξοδο. Και αυτό είναι που συνέβη τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση