GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΕ για το Brexit: Δεν παρεμβαίνουμε αλλά θα είναι τραγωδία αν φύγουν

Παρά τις συνεχόμενες, δυσοίωνες προειδοποιήσεις για την οικονομική καταστροφή και την ανεργία που περιμένει τους Βρετανούς πολίτες σε...


Παρά τις συνεχόμενες, δυσοίωνες προειδοποιήσεις για την οικονομική καταστροφή και την ανεργία που περιμένει τους Βρετανούς πολίτες σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, οι δημοσκοπήσεις και τα γραφεία στοιχημάτων τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν καθαρό προβάδισμα στην καμπάνια υπέρ της εξόδου, από 5 έως 10 μονάδες. 

Οι εταίροι – και ειδικά η Γερμανία – αν και μέχρι τώρα κρατούσαν δημοσίως μία ουδέτερη στάση, από χθες προχωρούν σε μία ομοβροντία εκκλήσεων προς τους Βρετανούς να μην ψηφίσουν Brexit, προειδοποιώντας για τις οδυνηρές, οικονομικές συνέπειες. Συμπληρώνουν όμως πάντα στο τέλος "αλλά".  

Από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ως τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τον άνθρωπο που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σημερινής Ένωσης, τον Ζακ Ντελόρ, όλοι υπογράμμισαν ότι η παραμονή της Βρετανίας θα ήταν η καλύτερη έκβαση και για τις δύο πλευρές. 

Η Άγγελα Μέρκελ - που κατέβαλε προσπάθειες να βοηθήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για το ειδικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ τον περασμένο χειμώνα- διεμήνυσε ότι το ΗΒ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ενιαίας αγοράς — αυτής από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο βρετανικός τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Επίσης, η όποια διαπραγμάτευση για τους όρους της μελλοντικής πρόσβασής της σε αυτήν θα γίνει υπό εντελώς νέες περιστάσεις, καθώς το Λονδίνο θα είναι εκτός.

Παρεπιπτόντως, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει 3% από την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μακροπρόθεσμα. 

Μετά τις δηλώσεις περί ακρωτηριασμού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε μια από τις πιο παθιασμένες εκκλήσεις στους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Η Ευρώπη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ πιο αδύναμη. Αυτό είναι προφανές. Εξίσου προφανές είναι όμως ότι το ΗΒ εκτός ΕΕ θα είναι επίσης πολύ πιο αδύναμο». 

Κάντε ότι θέλετε, αλλά εσείς θα χάσετε

Συνειδητοποιώντας πάντως ότι οι έξωθεν πιέσεις μπορεί όχι μόνο να είναι αντιπαραγωγικές αλλά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα - όπως συνέβη και στην Ελλάδα-  όλοι τελικά τόνισαν πως επαφίεται στους Βρετανούς εκλογείς να αποφασίσουν. 

Όμως, όπως και σε προηγούμενες δηλώσεις, το μήνυμα που θέλουν να περάσουν και το τονίζουν είναι ότι "και για τους δύο είναι ασύμφορο, αλλά η ΕΕ θα επίβιώσει και Βρετανία θα χάσει πολύ περισσότερα". 

"Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν  μια δυσκολία για την Ευρώπη αλλά πρώτα και κύρια μια τραγωδία για τη Βρετανία", υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Από την πλευρά του, ο  πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα Brexit και ότι δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης. 

"Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι πριν από μερικά χρόνια. Έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε σοκ που θα μπορούσε να προκληθεί", τόνισε από το Λουξεμβούργο

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση