GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΛΟΤΑΧΩΣ προς εκλογές...

Γράφει ο Μαυρογιαλούρος. Να που επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που σας μετέφερα από την περασμένη εβδομάδα, πριν ακόμη κατατεθεί το ...


Γράφει ο Μαυρογιαλούρος.

Να που επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που σας μετέφερα από την περασμένη εβδομάδα, πριν ακόμη κατατεθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο. Σας έγραφα συγκεκριμένα το εξής: «Ποιο είναι το μέχρι στιγμής συμπέρασμα; Ότι δεν μαζεύονται οι 200 ψήφοι που χρειάζονται από τη σημερινή Βουλή για να μπορέσει να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, δηλαδή από τις αμέσως επόμενες εκλογές, ο νέος νόμος».

Την Παρασκευή έγινε η ανακοίνωση του σχεδίου νόμου και ήδη υπάρχει μια πρώτη, αρκετά σαφής, εικόνα έστω και από το «απέναντι» στρατόπεδο, δηλαδή της καταψήφισης.

Συγκεκριμένα, όχι λένε -μέχρι στιγμής- η ΝΔ που έχει 75 βουλευτές, το Ποτάμι με 10 βουλευτές και από χθες επίσημα και το ΠΑΣΟΚ με 16 βουλευτές.


Αν δεν αντιμετωπίσουν διαρροές οι κοινοβουλευτικές ομάδες αυτών των τριών κομμάτων, σχηματίζεται άθροισμα 101 βουλευτών. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε σίγουρα τον Λ. Γρηγοράκο και τον Χ. Θεοχάρη από τους ανεξάρτητους, πιθανότατα και τον Στ. Παναγούλη, οπότε τα όχι φτάνουν τουλάχιστον τα 103-104.


Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά, από αριθμητικής πλευράς, δεν έχει αξία πόσα θα είναι τελικά τα ναι, από την άλλη πλευρά, ή ακόμη και τα παρών. Το Σύνταγμα ορίζει ρητώς ότι για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή στο εκλογικό σύστημα από τις αμέσως επόμενες εκλογές πρέπει να συγκεντρώσει οπωσδήποτε 200 ψήφους, ούτε μια λιγότερη. Επομένως από τη στιγμή που σχηματίζεται μπλοκ 100 + 1 αρνητικών ψήφων, ο συσχετισμός είναι πια δεδομένος…


Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα: Θα πειθαρχήσουν όλοι αυτοί οι βουλευτές; Σας έχω πει ήδη και επ΄ αυτού, ότι στο Μαξίμου ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διασπάσουν τα δύο μικρότερα κόμματα του κέντρου. Βασικά, από το Ποτάμι έχουν ρίξει δίχτυα σε τουλάχιστον δύο βουλευτές αλλά μένει να φανεί αν αυτή (αυτός και αυτή...) θα ανταποκριθούν και με ποια ανταλλάγματα. Για το ΠΑΣΟΚ, υπήρχε η επιδίωξη να αντιδράσει θετικά η ηγετική πλευρά της Φ. Γεννηματά και η διάσπαση να περιοριστεί στην πλευρά των βενιζελικών.

Οι πληροφορίες λένε όμως ότι η Φώφη έγειρε τελικά προς το όχι για να αποφύγει τη διάσπαση και για να διατηρήσει την ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει, έστω και τυπικά ενωμένο, να περάσει κάπως ευκολότερα από τις εκλογικές συμπληγάδες.

Αυτά ως προς τους αριθμούς. Πολιτικά όμωε τι σηματοδοτούν ο νέος εκλογικός νόμος και η ψήφισή του από τη Βουλή ακόμη και με μικρή, κάτω των 200 βουλευτών, πλειοψηφία;

Προσέξτε τώρα: Αυτοί που κινούνται στα κομματικά παρασκήνια λένε ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για εκλογές!

Είτε εφαρμοστεί αμέσως είτε όχι, αυτός ο εκλογικός νόμος –και εφόσον μείνει ως το τέλος έτσι- σημαίνει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχτεί και η ίδια ότι είναι δεύτερο κόμμα. Το αμέσως επόμενο ερώτημα που συζητείται είναι αν τη συμφέρει να περιμένει κι άλλο ή θα πρέπει να βιαστεί να στήσει κάλπες πριν κατρακυλήσουν πολύ περισσότερο τα ποσοστά τους...

Καθώς μάλιστα το φθινόπωρο προβλέπεται ακόμη πιο δραματικό για εκατομμύρια Έλληνες και θα είναι αδύνατο να ετοιμαστεί προϋπολογισμός για το 2017, πάει να ενεργοποιηθεί το εναλλακτικό σχέδιο για κάλπες όσο η ΝΔ είναι μην πρώτη αλλά όχι δυνατή. Οπότε, ακόμη και με το μπόνους δεν θα μπορεί να σχηματίσει εύκολα κυβέρνηση. Κι έτσι θα είναι θέμα χρόνου οι νέες εκλογές με την απλή αναλογική και τη χώρα σε ακυβερνησία στα «καλούπια» του ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση