GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΗΣΕ

Γράφει ο  Χριστοδουλίδης Μιχάλης Τομέαρχης Ενέργειας και Υποδομών ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Λίγα 24ωρα πριν την επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμ...

Γράφει ο Χριστοδουλίδης Μιχάλης
Τομέαρχης Ενέργειας και Υποδομών
ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Λίγα 24ωρα πριν την επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας, με φοβερά προβλήματα τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στους εξωτερικούς χώρους, λίμνες, ακτές κλπ., προβλήματα που φέρνουν ακόμη και σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών, η πρόταση της Γ.Δ. του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, μια πρόταση – ιδέα και του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 θεωρώ ότι βρίσκει σύμφωνούς τους περισσότερους Έλληνες καθώς μια τέτοια υλοποίηση είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει ριζικά την εικόνα της χώρας μας και ταυτόχρονα να δώσει ένα τέλος στην ύφεση και να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

Αποτελεί μύθο η ερμηνεία ότι με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων μια χώρα κινδυνεύει από δημοσιονομικό εκτροχιασμό και ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας που δεν έχει περάσει ούτε μια 20ετία από την διεξαγωγή τους το 2004.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 που ήταν οι πρώτοι μετά το 1896 στην Αθήνα έπρεπε να γίνουν πολλά έργα μαζί αλλά και εγκαταστάσεις οι οποίες σήμερα αν και παραμελημένες με σχετικά μικρές δαπάνες μπορούν να επανέλθουν σε χρήση αλλά και να αποτελέσουν ακόμη και υλικό ιδιωτικοποιήσεων καθώς επίσης και στρατηγικής επένδυσης τι στιγμή που παγκοσμίως οι επενδύτες θα προτιμούσαν η επένδυση τους να γίνει σε περιβάλλον σταθερής οικονομίας και με σιγουριά στα οφέλη που θα έχει η υπεραξία τους.

Η τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και το 8ο θαύμα του κόσμου, καθώς η χώρα θα μετατραπεί σε μία διαρκή γιορτή που δεν θα τελειώνει στην λήξη και που δεν περιμένουν όλοι οι στυλοβάτες της οικονομίας τέσσερα χρόνια για την έναρξη των επόμενων αγώνων.

Τα σκάνδαλα της εποχής του 2004 μπορούν να εκλείψουν αν η ίδια η πολιτεία καταφέρει να απομακρύνει εκείνους τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές αλλά και εκείνη την πολιτική τάξη που βλέπει πίσω από τέτοιες προτάσεις το εύκολο κέρδος.

Το δε πολιτικό σύστημα είναι ανάγκη να ταυτιστεί χωρίς αγκυλώσεις σε μία τέτοια ιδέα και επιτέλους σε μια τέτοια στρατηγική πρόταση να υπερψηφιστεί η ιδέα των Ολυμπιακών ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου.

Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι στις προ-ολυμπιακές περιόδους οι χώρες που πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες όλοι οι δείκτες της οικονομίας είχαν θετικό πρόσημο. Το ποσοστό ανεργίας μειωμένο, το εμπόριο και οι συναλλαγές ανεβασμένες αλλά και περισσότερα από 150 επαγγέλματα σε οργασμό!!

Τα οφέλη από μια τέτοια πρόταση είναι βέβαιο ότι θα έχουν αντίκτυπο και στην πολύπαθη διεθνή σκηνή. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει γεωστρατηγικός πόλος στις εξελίξεις που διαμορφώνονται κατά καιρούς με αποτέλεσμα να είναι σε πολλά φόρουμ κεντρικός εισηγητής της διαμόρφωσης της αναδιανομής του πλούτου αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από το διεθνές εμπόριο.

Στα έξι αυτά χρόνια της κρίσης, η αδυναμία δημιουργίας νέου παραγωγικού ιστού είναι εμφανής καθώς η χώρα μπήκε σε περιπέτειες εξαιτίας του γεγονότος ότι ωρίμασε μαζί με την διαφθορά και ένα ολόκληρο πελατειακό σύστημα το οποίο παραδόθηκε στις ορέξεις του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού τραπεζιτικού συστήματος γιατί δεν είχε ιδέες προς υλοποίηση όπως η μόνιμη τέλεση των ΟΑ στην χώρα που τους γέννησε.

Οι πολιτικοί σε ομηρία των εσωκομματικών αγκυλώσεων στα ίδια τους τα κόμματα και των κατά καιρούς επίδοξους προμηθευτές έργων, η αίσθηση του κρατικοδίαιτου μοντέλου και η παροχές σε κομματικά στελέχη είναι γροθιά στο μαχαίρι αν θέλει μια χώρα να έχει εξωστρέφεια. Και οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι βέβαιο πως θα πετύχουν αυτόν τον σκοπό.

Όλα τα έργα, οι υποδομές, η συντήρηση και διατήρηση όλου του εξοπλισμού δίνουν την ευκαιρία σε μία χώρα να προσελκύσει ακόμη και τους πιο ισχυρούς επενδυτές που ίσως να έχουν αμφιβολίες για την οικονομική κατάσταση της ίδιας της χώρας.

Η δυνατότητα έκδοσης Ολυμπιακού «ομόλογου» αλλά και ένα πολιτικό περιβάλλον (παρά τις όποιες διαφωνίες θα έχουν κυβέρνηση & αντιπολίτευση) θα πρέπει να είναι ένα με την ΔΟΕ η οποία θα επιβλέπει και θα χαράσσει στρατηγικές χωρίς να θίγονται θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Από διαφορές μελέτες έχει προκύψει πως σε αναπτυγμένες οικονομίες τα οφέλη στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης, του Λονδίνου και στο Σίδνεϊ οι πολίτες των πόλεων αυτών είχαν πολλαπλά κέρδη γιατί οι άνθρωποι που σχεδίασαν την στρατηγική της διεξαγωγής τους δεν είδαν τους Ολυμπιακούς αγώνες μόνο ως ιδέα αλλά και ως πράξη στην καθημερινή οικονομία.

Κλάδοι όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι εξαγωγές, η ναυτιλία, η ενέργεια και πολλοί άλλοι παραπλήσιοι όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, νυχτερινά κλαμπ, παραλίες, αρχαιολογικά μουσεία, ιστορικοί τόποι, θα πρέπει και θα είναι σε μόνιμη ανάπτυξη ακόμη και σε επίπεδα παγκόσμιου ανταγωνισμού….

Για όλα αυτά λοιπόν την μεγάλη ευθύνη θα έχει το εν ενεργεία πολιτικό σύστημα το οποίο παρά τις όποιες προσπάθειες κάνει για να λύσει ένα πρόβλημα που δεν λύνεται εύκολα όπως το δημόσιο χρέος της χώρας, ωστόσο θα εκλείψουν από την χώρα η ανάγκη δημοσιονομικού «κόφτη» αλλά και μια σειρά από απάνθρωπα μέτρα για να κρατήσουμε σε θετικό δείκτη τα πλεονάσματα.

Πολύ πρόχειρα και με αίσθηση της ευθύνης για την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης που πολύ πιθανόν να είδε και η κα Λαγκαρντ αποτυπώνει ένα ελαφρύ προβάδισμα στα οφέλη τα οποία μπορούν να κινηθούν ακόμη στο 25% του ΑΕΠ δηλαδή τόσου όσο έχουμε χάσει από τα τρία μνημόνια. Η μεγάλη ευκαιρία για επιστροφή στις αγορές και ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα έρθει σε χρόνο πολύ πιο γρήγορο από αυτόν που έχουν διαλέξει οι κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών.

Είναι ανάγκη να γίνει παγκόσμια απαίτηση από τον απανταχού Ελληνισμό, οι δε θεσμικοί παράγοντες, οι πολιτικοί, τα κόμματα, οι εφοπλιστές και οι εκπρόσωποι όλων των κλάδων να καθίσουν σε ένα τραπέζι να συμφωνήσουν και να πιέσουν με οιοδήποτε τρόπο αμέσως μετά την λήξη των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο που θα γίνουν στη σκιά των σκανδάλων για το ντομπάρισμα για τις άθλιες εγκαταστάσεις ακόμη και για την ασφάλεια των αθλητών

Η Ελλήνων Πολιτεία εκ των προτέρων θα συμπεριλάβει στο δικό της πρόγραμμα, την μόνιμη διεξαγωγή των αγώνων στην Ελλάδα και δεδομένου ότι δεν είναι κοινοβουλευτικό κόμμα στέλνει απευθείας το μήνυμα ακόμη και στον Πρωθυπουργό. Είναι δεδομένο ότι η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος θα τον γράψει η ιστορία ως ένα από τα επιτεύγματα του ανεξάρτητα εάν έχει η όχι τη σύμφωνη γνώμη ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση