GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρκία: Παύουν να ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιωμάτα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης

Η Τουρκία άρει προσωρινά (ουδέν μονιμότερον βέβαια)την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κα...


Η Τουρκία άρει προσωρινά (ουδέν μονιμότερον βέβαια)την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία! 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι έτσι θα επιτραπεί στις αρχές να δράσουν αποτελεσματικότερα για την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη. Η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δημοσιεύτηκε τα μεσάνυχτα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και το απόγευμα θα ψηφιστεί στην Εθνοσυνέλευση.

Ουσιαστικά όμως, η κατάσταση ανάγκης θα επιτρέψει στον Ερντογάν και την κυβέρνηση να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την ψήφιση νέας νομοθεσίας και να περιορίσει ή να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες "εάν αυτό κριθεί αναγκαίο". 

Ο Τούρκος πρόεδρος – που ανακοίνωσε ο ίδιος σε ζωντανή σύνδεση τα ξημερώματα της Πέμπτης την κατάσταση έκτακτης ανάγκης – δήλωσε ότι αυτό το μέτρο είναι πλήρως εναρμονισμένο με το σύνταγμα της χώρας και δεν παραβιάζει τη νομιμότητα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Αυτό που έχει θορυβήσει περισσότερο απόλα τη Δύση, είναι η ξεκάθαρη πρόθεση του Ερντογάν να επαναφέρει τη θανατική ποινή στη χώρα, ειδικά για τους "προδότες τρομοκράτες" όπως χαρακτηρίστηκαν οι παξικοπηματίες, αλλά και η ευκολία που στο εξής οποιοσδήποτε αντιφρονών θα χαρακτηρίζεται τρομοκράτης - όπως απειλεί να κάνει και με τους βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος. 

Διαβάστε σχετικά: Τουρκία: Το... σουλτανάτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Τι αλλάζει

Από την Παρασκευή, όταν έγινε το πραξικόπημα, περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή διερευνώνται από τις αρχές. Γύρω στο ένα τρίτο από τους περίπου 360 Τούρκους στρατηγούς εν ενεργεία κρατούνται από τότε, σύμφωνα με αξιωματούχο. Από τους στρατηγούς, στους 99 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ κρατούνται 14.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση