GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H Ρένα Δούρου και η αμαρτωλή Siemens...

Τρία χρόνια μετά την επαίσχυντη και ζημιογόνα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού της κυβέ...

Τρία χρόνια μετά την επαίσχυντη και ζημιογόνα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου με τη Siemens, η οποία, εκτός των άλλων, λειτούργησε και ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον εξαγνισμό της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου ανοίγει εκ νέου τις πόρτες του Δημοσίου στην αμαρτωλή πολυεθνική.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε το περιοδικό Unfollow (διαβάστε αναλυτικά εδώ) τον Ιούλιο του 2015 και την επαναφέρει τώρα λόγω των εξελίξων με την υπόθεση της Siemens. 
Οι Γερμανοί συμμετείχαν σε διαγωνισμό και με προσφορά περίπου 3,5 εκατ. ευρώ έβαλαν και πάλι το δάχτυλο στο μέλι του κρατικού κορβανά... Και όλα αυτά τη χρονική περίοδο κατά την οποία η Επιτροπή της Βουλής προχωρά στην αναψηλάφηση του σκανδάλου και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει «άκυρο» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Με απόφασή της, στις 8 Ιουνίου 2015, η Περιφέρεια Αττικής έσπευσε να κατοχυρώσει σύμβαση υπέρ της γερμανικής εταιρείας για το έργο «Συντήρηση Εξοπλισμού Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και λειτουργίας Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας». Η Siemens των μαύρων ταμείων, της μίζας και των γνωστών υποθέσεων διαφθοράς με την εμπλοκή «γαλαζοπράσινων» πολιτικών αξιωματούχων βρήκε τον τρόπο να ξαναρχίσει τις μπίζνες με το ελληνικό δημόσιο. Αυτήν τη φορά με τη βούλα της αυτοπροσδιοριζόμενης ως αριστερής ηγεσίας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Η απόφαση της ηγεσίας της Περιφέρειας να δώσει το έργο της συντήρησης του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ) στη Siemens δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, αφού, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της, η παράταξη της Ρένας Δούρου «Δύναμη Ζωής» είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή: δηλαδή, από την παράταξη του Γιάννη Σγουρού.

Παρότι η περιφερειάρχης είχε τα χρονικά περιθώρια ακύρωσης και επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού με διαφορετικούς όρους –όπως είχαν εισηγηθεί και αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας–, η απόφαση να δοθεί τελικά το έργο στους Γερμανούς μοιραία προκαλεί –τουλάχιστον– προβληματισμό. Έπαιξε ρόλο στην απόφασή της η συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα ενόσω ο διαγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη; Πιθανότατα.

Εξίσου περίεργο είναι και το γεγονός ότι, παρά την ύπαρξη τριών γνωματεύσεων –ακόμα και από την ίδια τη Siemens–, σύμφωνα με τις οποίες η λειτουργία του ΚΔΚ δεν σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία των φαναριών στους δρόμους της πρωτεύουσας, η Περιφέρεια Αττικής, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επιλογή της, ισχυρίστηκε ότι «στην περίπτωση που ακύρωνε τη διαδικασία» θα «παρατηρούνταν πολύμηνο κυκλοφοριακό χάος, με αποτέλεσμα να απειλούνται ζωές πολιτών στους δρόμους», καθώς δεν θα λειτουργούσαν οι φωτεινοί σηματοδότες στην πόλη… Ωστόσο, από τις 15 Ιουνίου 2015, όταν και έληξε η προηγούμενη σύμβαση, το ΚΔΚ υπολειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας χωρίς κανένα πρόβλημα και αναμένεται να τεθεί ξανά σε πλήρη λειτουργία τον Αύγουστο, όταν θα τεθεί σε ισχύ η νέα σύμβαση.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται όμως και για τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στις πρωτοβουλίες της Ρένας Δούρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενήμερος για τις ενέργειες της Περιφέρειας ήταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη της τα οποία στήριζαν την υπογραφή της σύμβασης. Ωστόσο είχε και εισηγήσεις από αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέρριπταν τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας περί του «κατεπείγοντος» της ανάθεσης του έργου στη Siemens. Ενήμερα ήταν και στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου. Ωστόσο, βάσει των εξελίξεων, φαίνεται ότι τα στοιχεία δεν συγκίνησαν τους κυβερνώντες, αφού προφανώς επέλεξαν να εμπιστευτούν το πολιτικό κριτήριο της Ρένας Δούρου.


Επιλογή της κυβέρνησης είναι μάλλον να κάνει τα στραβά μάτια και να μην κακοκαρδίσει τους Γερμανούς πολιτικούς, κλείνονταςτην πόρτα σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας τους, προφανώς στο πλαίσιο του εξευμενισμού των Μέρκελ και Σόιμπλε για την επίτευξη του επώδυνου (έντιμου;) συμβιβασμού…

Σε κάθε περίπτωση, η νυν περιφερειάρχης και άλλοτε στενή συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο στο παρελθόν σήκωσαν μαζί τη σημαία κατά της διαπλοκής ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων σχετικά με τα μαύρα ταμεία της Siemens, φαίνεται ότι χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Ακόμα και όταν κλείνει δουλειές με μια εταιρεία η οποία στην Ελλάδα έχει συνδέσει το όνομά της με δωροδοκίες και μίζες πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων!

Φωτογραφικές διαδικασίες από την αρχή ως το τέλος

Το έργο για τη συντήρηση και τη λειτουργία του ΚΔΚ, παρότι μικρό από οικονομική άποψη για τα μεγέθη της Siemens, αποτέλεσε για τους Γερμανούς μήλον της Έριδος. Μετά τα σκάνδαλα των προηγούμενων δεκαετιών, οι Γερμανοί δεν μπορούσαν εύκολα να κλείσουν συμπράξεις με το Δημόσιο. Παρότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, αλλά και οι διάφορες εκδοχές των συγκυβερνήσεών τους έβαζαν πλάτη όσο μπορούσαν, ο ντόρος που ξέσπαγε κάθε φορά που ακουγόταν το όνομα της Siemens για την ανάληψη έργων πάγωνε τις εξελίξεις. Βλέπετε, οι λέξεις «Siemens» και «μίζες» έχουν γίνει πλέον συνώνυμες στη χώρα μας και ο φόβος φύλαγε τους «γαλαζοπράσινους» ηγήτορες. Κλείνοντας μια σύμβαση με τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, την οποία ελέγχει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κατά τη διακυβέρνησή του, οι Γερμανοί ουσιαστικά επιδίωξαν να πετύχουν την «έναρξη» μιας νέας περιόδου χρυσοφόρων συμβάσεων με πολιτειακά στελέχη που δεν έχουν ασκήσει εξουσία σ’ αυτό τον τόπο.

Το έργο με το ΚΔΚ μοιάζει να τους στρώνει το δρόμο. Πρόκειται για το γνωστό σύστημα καμερών που μας φόρτωσαν στις πλάτες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μετατρέποντας τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας σε ένα μεγάλο «big brother», το οποίο κατέγραφε κίνηση ανθρώπων και οχημάτων καθ’ όλο το 24ωρο στο όνομα κάποιας δήθεν ασφάλειας… Ένα σύστημα το οποίο είχε πολλές φορές καταδικάσει στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, μοιράζοντας υποσχέσεις ακόμα και για την κατάργησή του. Αυτά βέβαια παλιά, γιατί τώρα, στην εποχή της διακυβέρνησης και των real politics, κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη του συμφώνησαν την απρόσκοπτη λειτουργία του και μάλιστα με πάροχο τη Siemens.

Το ΚΔΚ βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου του ΟΤΕ επί της Γ΄ Σεπτεμβρίου, απ’ όπου ελέγχονται 208 κάμερες επίβλεψης κυκλοφορίας, 24 πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, 76 κάμερες ανίχνευσης της κυκλοφορίας κ.ά.

Τη δημιουργία του ΚΔΚ είχε εγκρίνει η κυβέρνηση Σημίτη με το ΦΕΚ 165/24-7-2001. Έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή, η Siemens ανέλαβε τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου. Η γερμανική εταιρεία κατέχει κατ’ αποκλειστικότητα το κεντρικό λογισμικό για τη λειτουργία του ΚΔΚ, έχοντας εξασφαλίσει μάλιστα το δικαίωμα να μην επιτρέπει σε καμία άλλη εταιρεία να συμμετέχει σε διαγωνισμό χωρίς την έγκριση και την υποστήριξή της!

Η αρχική σύμβαση της Siemens, μετά από διαδοχικές ανανεώσεις, επρόκειτο να λήξει εντός του 2014. Την τελική απόφαση για την έγκριση της νέας σύμβασης θα την έδινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Αρμόδιες υπηρεσίες για τη δημοπράτηση του έργου και τον έλεγχο της σύμβασης ορίστηκαν η Διεύθυνση Οδικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Δ9), η οποία συντάσσει τα τεύχη δημοπράτησης και είναι αρμόδια για τη δημοπράτηση των έργων, και η Διεύθυνση Κατασκευής Έργων Συντήρησης Οδοποιίας (ΔΚΕΣΟ), που εκτελεί και επιβλέπει τις συμβάσεις των έργων.

Στις 25/7/2014 κι ενώ είχαν πραγματοποιηθεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τη νίκη του συνδυασμού της Ρένας Δούρου, η Οικονομική Επιτροπή της Νέας Περιφερειακής Αρχής συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση με θέμα: «Έγκριση τευχών δημοπράτησης, διενέργειας διαγωνισμού και περίληψης διακήρυξης της παροχής υπηρεσιών “ΣΗΜ- 03/14: Συντήρηση εξοπλισμού συστήματος διαχείρισης κυκλοφορίας και λειτουργία ΚΔΚ” προϋπολογισμού 3.938.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ)». Την παρουσίαση των όρων του διαγωνισμού έκανε ο διευθυντής της Δ9 Ιωάννης Θεοφίλης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές των μηχανικών.

Στο σκεπτικό της εισήγησής του αναφέρεται ενδελεχώς η πολυπλοκότητα του «κεντρικού λογισμικού» του ΚΔΚ και σημειώνεται: «Ο πάροχος που θα επιλεγεί θα πρέπει να διαθέτει την απαιτούμενη τεχνική ικανότητα (τεχνογνωσία και εμπειρία) για τη διαχείριση τόσο σύνθετων λογισμικών αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης στον κατασκευαστή του Κεντρικού Λογισμικού και εξοπλισμού (σύστημα υπολογιστών) προκειμένου να τον υποστηρίζει τεχνικά στη συντήρηση και την παραμετροποίηση αυτών ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος». Πίσω από τις λέξεις και τις τεχνικές αναλύσεις, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι αυτή την τεχνογνωσία την κατέχει μόνο η Siemens που, όπως προαναφέραμε, είναι ιδιοκτήτρια του υπάρχοντος Κεντρικού Λογισμικού! Παρότι η παράταξη της Ρένας Δούρου δεν έχει αναλάβει ακόμα τα ηνία της Περιφέρειας, ένας συνδικαλιστής υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να παρουσιάσει την ειδική τεχνογνωσία που πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει ο νέος πάροχος… Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίνονται οι όροι δημοπράτησης του έργου.

Η Δούρου απορρίπτει εισηγήσεις για ακύρωση του έργου

Την 1η Σεπτεμβρίου 2014, η παράταξη «Δύναμη Ζωής» αναλαμβάνει επίσημα την εξουσία στην Περιφέρεια. Παρά τις εισηγήσεις που δέχεται η Ρένα Δούρου από στελέχη της παράταξης για την ακύρωση του διαγωνισμού, αποφασίζει να προχωρήσει, ισχυριζόμενη ότι «παρέλαβε σε προχωρημένο στάδιο τη διαδικασία διαγωνισμού»! Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της έχει και τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρήστο Καραμάνο, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Καραμάνος εγκαλούσε στελέχη του συνδυασμού όταν επιχειρούσαν να συναντήσουν την κυρία Δούρου και να την πείσουν να ακυρώσει το έργο. Στην αντίπερα όχθη, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος της ΔΚΕΣΟ Α. Κουτσουρής και ο διευθυντής Γιώργος Μαυρογιαννίδης είχαν προτείνει να ακυρωθεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός και να προκηρυχθεί νέος με διαφορετικούς, οικονομικά ευνοϊκότερους όρους για την Περιφέρεια. Η πρόταση έπεσε στο κενό.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του υπάρχοντος διαγωνισμού, κατατίθενται οι προσφορές των εταιρειών και η διαδικασία ξεκινά επίσημα. Στην αφετηρία μπαίνουν η Siemens A.E., η ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ και η ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ Α.Ε. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι με πρωτοβουλία της κυρίας Δούρου, η οποία δύο μέρες νωρίτερα (στις 23/09/2014) είχε συναντηθεί με τον Γερμανό πρέσβη, στο γραφείο της, στην Περιφέρεια. Αν και αρχικά η συνάντηση αναρτήθηκε επίσημα στο site της Περιφέρειας, στη συνέχεια κατέβηκε χωρίς να υπάρξει καμία περαιτέρω ενημέρωση. Μετά τη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις, ούτε έγινε γνωστό κάτι σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο αξιωματούχων. Ο διαγωνισμός, πάντως, προχώρησε κανονικά. Η γερμανική πρεσβεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιθυμούσε διακαώς την κύρωση της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Siemens. Και την πέτυχε!

Το ίδιο διάστημα στελέχη της Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει στο κόμμα η έγκριση της σύμβασης. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, ο σημερινός υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ενημερώθηκε στην Κουμουνδούρου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις, χωρίς όμως –όπως τα ίδια καταγγέλλουν– να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου να αλλάξει τις αποφάσεις της Περιφέρειας.

Διαγωνισμός για γέλια και για κλάματα

Στις 20/2/2015 και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον στην εξουσία, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ανοίγει τις προσφορές των τριών εταιρειών και αποκλείεται από τον διαγωνισμό η ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ Α.Ε. Η Siemens A.E. ήταν και παρέμενε το μεγάλο φαβορί, αφού η ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ ήταν ουσιαστικά το ταίρι της στο διαγωνισμό. Η συμμετοχή της στην πραγματικότητα αποσκοπούσε στη διαφύλαξη του «κύρους» του διαγωνισμού, καθώς με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπονταν τυχόν υποψίες για την καθαρότητά του…

Διόλου τυχαίο και το γεγονός ότι στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 η μητρική Siemens απέστειλε από το Μόναχο έγγραφη δήλωση προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, την οποία συνυπέγραφαν υψηλόβαθμα στελέχη της (Dr Matthieu Clouquer και Tamara Schmitt), όπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Την πρόθεσή μας να αποδεχτούμε τη συνεργασία με τη ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ σε περίπτωση που η παραπάνω εταιρεία κερδίσει το διαγωνισμό […] και σκοπεύουμε να εφοδιάζουμε την επιχείρηση ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασής της με τα ανταλλακτικά εξαρτήματα που θα είναι αναγκαία για τη συντήρηση και/είτε αναβάθμιση του υλικού και λογισμικού εξοπλισμού»! Τόσο μεγάλη «γενναιοδωρία» από τη Siemens A.E. προς τη δήθεν ανταγωνίστρια εταιρεία, η οποία υποτίθεται ότι απειλούσε να κερδίσει το διαγωνισμό!

Ενδεικτικό των στενών δεσμών των δύο εταιρειών είναι ότι αμφότερες κατέθεσαν, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, τα ίδια στοιχεία προσωπικού και την ίδια υποσχετική επιστολή από τη Siemens Γερμανίας, η οποία πιστοποιούσε την τεχνική τους επάρκεια για να αναλάβουν το έργο!

Η Siemens διαψεύδει τη Δούρου για την αναγκαιότητα της σύμβασης

Στη διάρκεια του διαγωνισμού καταγράφηκαν συγκρούσεις μεταξύ περιφερειακών συμβούλων και στελεχών της παράταξης «Δύναμη Ζωής», οι οποίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Είναι εκείνοι που τάσσονται κατά της συμφωνίας και οι άλλοι που θέλουν πάση θυσία να ολοκληρωθεί το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη ομάδα, η οποία βάσει των εξελίξεων φαίνεται ότι προωθούσε και τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Περιφέρειας, υποστήριζε ότι αν δεν υπογραφόταν η σύμβαση για τη λειτουργία του ΚΔΚ, το αποτέλεσμα θα ήταν «πολύμηνο κυκλοφοριακό χάος με αποτέλεσμα να απειλούνται ζωές πολιτών στους δρόμους», αφού, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, χωρίς τη λειτουργία του ΚΔΚ «δεν μπορούν να λειτουργήσουν και τα φανάρια». Οι έντονες αντιπαραθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στις 23 Μαρτίου 2015, όπου και επρόκειτο να ανοιχτούν οι προσφορές των εταιρειών.

Μετά τη συνεδρίαση η αντιπεριφερειάρχης Βασιλική Λάσκαρη-Κρασοπούλου, η οποία είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε σχέση με τη διενέργεια του διαγωνισμού, ζήτησε με επιστολή από τους εμπλεκόμενους φορείς Δ9 και ΔΚΕΣΟ να της απαντήσουν αν υπάρχει διασύνδεση της λειτουργίας του ΚΔΚ με την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της φωτεινής σηματοδότησης.

Η υπηρεσία Δ9 με έγγραφό της στις 3/04/2015 (αρ. πρωτ. Δ9/11287), το οποίο υπέγραφε ο αναπληρωτής προϊστάμενος διευθυντής Ευστράτιος Παγωτέλης, υποστήριξε τη διασύνδεση μεταξύ του ΚΔΚ και της ομαλής λειτουργίας των σηματοδοτών, υπογραμμίζοντας το«ενδεχόμενο, λόγω μη έγκαιρης έναρξης του διαδόχου έργου, να προκληθούν κίνδυνοι στην κυκλοφορία».

Αντίθετα, η ΔΚΕΣΟ με έγγραφο που απέστειλε στις 6 Μαΐου 2015 (αρ. πρωτ. 91796), το οποίο υπέγραφε ο διευθυντής της Γιώργος Μαυρογιαννίδης μεταξύ άλλων σημείωνε: «Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας δεν στοιχειοθετείται καμία εξάρτηση της λειτουργίας του Κέντρου Φωτεινής Σηματοδότησης (ΚΦΣ) από τη λειτουργία του Κέντρου Κυκλοφοριακής Διαχείρισης (ΚΔΚ)».

Η ΔΚΕΣΟ ζήτησε μάλιστα και την άποψη των δύο εμπλεκόμενων εταιρειών στη συντήρηση των ΚΔΚ και ΚΦΣ προκειμένου να μάθει αν υπάρχει διασύνδεση των δύο έργων. Συγκεκριμένα, με εμπιστευτικά έγγραφα που απέστειλε στις 6 Μαΐου 2015 (αρ. πρωτ. Εμπιστευτικό 14) στην εταιρεία Huber (θυγατρική της SWARCO και πάροχο του έργου συντήρησης ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης Αττικής με δύο μόλις εργαζόμενους στην Ελλάδα!) και στις 13 Μαΐου 2015 (αρ. πρωτ. Εμπιστευτικό 19) στη Siemens (παρόχου του έργου συντήρησης ΚΔΚ) ζήτησε την άποψη των δύο γερμανικών εταιρειών για το θέμα.

Οι δύο εταιρείες διασαφήνισαν ότι λειτουργούν και τα δύο συστήματα. Από τις έγγραφες αναφορές τους προκύπτει ότι δεν υφίσταται διασύνδεση των δύο έργων. Συνεπώς, δεν ήταν αναγκαία η άρον άρον υπογραφή της σύμβασης, εφόσον δεν υπήρχε κίνδυνος πρόκλησης κυκλοφοριακού κομφούζιου.

Μοίρασε «καθρεφτάκια» η Siemens

Οι αντιδράσεις ορισμένων μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας θορύβησαν τη Siemens, η οποία πιθανότατα διέγνωσε ότι η συμφωνία ήταν στον αέρα και προχώρησε στην παροχή έκπτωσης. Όπως σημείωναν άνθρωποι της Περιφέρειας που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην υπόθεση, «έπειτα από προσωπικές παραινέσεις-ικεσίες προς τα διευθυντικά στελέχη της Siemens από περιφερειακούς συμβούλους που ήθελαν να κλείσει το θέμα», η εταιρεία πείστηκε τελικά να προσφέρει έκπτωση 10%, προκειμένου να αναλάβει το έργο. Αξιόπιστες πηγές, μάλιστα, κάνουν λόγο για παζάρια έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, κατά τη σύσκεψη της 23ης Μαρτίου, όπου θα ανοίγονταν οι προσφορές, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, που βρισκόταν εκεί, να ανεβάζει την… προσφορά στο 10%!

Μετά την παροχή της έκπτωσης από τη Siemens, η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε εκ νέου στις 29 Απριλίου 2015, ενώ επρόκειτο να ανοιχθούν οι προσφορές. Κάποια από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής θέτουν ανοιχτά θέμα για τη ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η κυρία Πανάγου, προϊσταμένη της υπηρεσίας Δ9, αναλαμβάνει να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας του διαγωνισμού, ισχυριζόμενη ότι χωρίς τη λειτουργία του ΚΔΚ θα διαταραχθεί η λειτουργία των συστημάτων φωτεινής σηματοδότησης της Αθήνας. Με άλλα λόγια, στηρίζει την εισήγηση της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται και επαναλαμβάνει τους κινδύνους που δήθεν θα προκύψουν από τη μη λειτουργία των φαναριών! Ωστόσο, δεν πείθει τα μέλη της Επιτροπής και απόφαση δεν λαμβάνεται.

Οι άνωθεν παραινέσεις

Στο διάστημα που ακολούθησε υπήρξαν άνωθεν παραινέσεις προς τα μέλη της επιτροπής προκειμένου να κλείσει το θέμα.

Το κλίμα της «αναγκαιότητας» της επίτευξης συμφωνίας φρόντισε να τροφοδοτήσει με τη στάση του και το Μέγαρο Μαξίμου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια καλούσαν τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να σταματήσει ο διαγωνισμός. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τις ίδιες εισηγήσεις για ακύρωση του έργου δέχτηκε και ο Νίκος Παππάς. Κομβικό ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον αντιπερειφεριάρχη Καραμάνο, που του ζητούσε να δώσει την έγκριση του Μαξίμου για το κλείσιμο της συμφωνίας, την ίδια ώρα ωστόσο που ο Δ. Τζανακόπουλος ήταν ενημέρος και για τις ενστάσεις που υπήρχαν από άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να υιοθετήσει τις αντίθετες απόψεις των αυτοδιοκητικών στελέχων του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να τηρήσει σιγή ασυρμάτου και ουσιαστικά στήριξε τις κινήσεις της Ρένας Δούρου.

Εντέλει, η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει στις 6/5/2015 και κατοχυρώνει το διαγωνισμό στη μειοδότρια εταιρεία Siemens αντί 2,881 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καραμάνoς, σε κλειστή σύσκεψη των μελών της Οικονομικής Επιτροπής που πρόσκεινται στη «Δύναμη Ζώης», τους δηλώνει ότι έλαβε με SMS (!) έγκριση από το Μέγαρο Μαξίμου για την υλοποίηση της σύμβασης. Ακολουθεί η ψηφοφορία στην Επιτροπή και τα μέλη της πλειοψηφίας δίνουν το έργο στη Siemens. Η αρχική προσφορά της Siemens ήταν 3,105 εκατ. ευρώ, αντί 3,137 εκατ. ευρώ της ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ. Η ΒΙΟΛΙΑΠ ΑΤΕΒΕ δεν έδωσε έκπτωση, κι έτσι, μετά τη μείωση των περίπου 275.000 ευρώ (της έκπτωσης του 10%) στην οποία προχώρησε η Siemens, κατάφερε να πάρει το έργο. Η τελική δαπάνη του έργου μετά και την προσθήκη του ΦΠΑ έφτασε τα 3.544.199,99 ευρώ.

Παρότι ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε υπέρ της Siemens το Μάιο του 2015, δεν υπήρξε άμεση υπογραφή της σύμβασης, αφού εκκρεμούσε η κατάθεση μιας σειράς εγγράφων από τη γερμανική εταιρεία, αλλά και οι γνωματεύσεις που είχε ζητήσει η ΔΚΕΣΟ από τις Huber και Siemens σχετικά με τη διασύνδεση των ΚΦΣ και ΚΔΚ, που δόθηκαν αντίστοιχα στις 8 και 16 Μαΐου 2015.

Προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι

Η τελική απόφαση λαμβάνεται από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας στις 8/6/2015 και στις 9/9/2015 αναρτάται στη Δι@υγεια. Μεταξύ άλλων, στο έργο περιλαμβάνεται:

– Η επιτήρηση, συντήρηση, άρση βλαβών και εν γένει η απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ) της Περιφέρειας Αττικής και του Θαλάμου Επιχειρήσεων, Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) της Τροχαίας.

– Η επιτήρηση, συντήρηση, άρση βλαβών και εν γένει η απρόσκοπτη λειτουργία όλου του εξοπλισμού που συνιστά το Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας (κάμερες επίβλεψης, πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων, συστήματα βίντεο ανίχνευσης, θέσεις μέτρησης επαγωγικών βρόχων, τηλεπικοινωνιακοί κόμβοι, εξοπλισμός κτλ.).

– Η προληπτική καθολική συντήρηση όλου του εξοπλισμού και γενικότερα όλων των εγκαταστάσεων του Συστήματος Διαχείρισης Κυκλοφορίας.

Την ανάρτηση της απόφασης στη Δι@υγεια ακολούθησε πλήθος δημοσιευμάτων που ασκούσε κριτική στους χειρισμούς της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα η ηγεσία της να υποχρεωθεί να προβεί σε γραπτή ανακοίνωση για να χρυσώσει το χάπι.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωσή που εξέδωσε στις 9/9/2015, έκανε λόγο για «υποκρισία των αυτόκλητων εισαγγελέων», και έσπευσε να επικαλεστεί την επιχειρηματολογία της υπηρεσίας Δ9, υποστηρίζοντας ότι «η ακύρωστης συμφωνίας θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας» και ότι θα «απειλούνταν ζωές πολιτών στους δρόμους». Φυσικά απέφυγε να απαντήσει, όπως ο διάολος το λιβάνι, γιατί προχώρησε στη σύμβαση-συγχωροχάρτι με τη Siemens, τη στιγμή που η γερμανική εταιρεία αποφεύγει να εκπληρώσει ακόμα και τις ελάχιστες και προκλητικές απαιτήσεις που προβλέπονταν βάσει του εξωδικαστικού συμβιβασμού του 2012 και ακριβώς την περίοδο που η υπόθεση αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τη Βουλή.

Η Περιφέρεια ισχυρίζεται πως με τους χειρισμούς της η Οικονομική Επιτροπή πέτυχε να αποσπάσει από την εταιρεία έκπτωση 10%, αντί 3% που ίσχυε τα τελευταία χρόνια, και ότι αποκόμισε όφελος για τους πολίτες και το Δημόσιο Ταμείο ύψους 275.000 ευρώ. Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς χαρακτηρίζουν την έκπτωση «ψίχουλα», ιδίως μπροστά στη σημειολογική επικράτηση που κατάφερε να πετύχει η Siemens. Η αμαρτωλή γερμανική εταιρεία κατάφερε να κλείσει μια συμφωνία με μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους ενός κόμματος που μέχρι χθες στηλίτευε τις βρώμικες πρακτικές του γερμανικού μονοπωλίου, προκειμένου να κλείσει τις δουλειές του. Κανεί δεν μπορεί να γνωρίζει αν η Siemens χρησιμοποίησε, στην προκειμένη περίπτωση, πρακτικές από το ένδοξο «μαύρο» παρελθόν της. Όμως σε μια περίοδο κατά την οποία στην εξουσία βρίσκεται «πρώτη φορά η Αριστερά», ίσως ο ελληνικός λαός να περίμενε άλλους χειρισμούς απέναντι σε μια εταιρεία που έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί για υποθέσεις εξαγοράς πολιτικών προσώπων. Εκτός και αν αυτό το σύνθημα, μαζί με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έγιναν θυσία στο βωμό της επίτευξης του επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση