GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών κατά του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Δια στόματος του Προέδρου του Συλλόγου  Κωνσταντίνου Λάσκου και του εκπροσώπου τύπου Μιχαήλ Χριστοδουλίδη στην συζήτηση που διεξήχθη στη...

Δια στόματος του Προέδρου του Συλλόγου  Κωνσταντίνου Λάσκου και του εκπροσώπου τύπου Μιχαήλ Χριστοδουλίδη στην συζήτηση που διεξήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποδόμησαν όλες τις σχετικές διατάξεις που αφορούσαν τις ενεργειακές επιθεωρήσεις στην χώρα, ως προβληματικές και κυρίως μη λειτουργικές στην πράξη.

Συγκεκριμένα ο κος Χριστοδουλίδης ανέφερε οτι οι σγκεκριμένες διατάξεις άρθρων που σχετίζονται με το ποιοι πρέπει να έχουν δικαίωμα άσκησης της δραστηριότητας του ενεργειακού επιθεωρητή, ήταν σαφής και κατηγορηματικός, μόνο αυτοί οι μηχανικοί που έχουν ολοκληρώσει τον προβλεπόμενο κύκλο σχετικών σεμιναρίων κατάρτισης και έχουν πιστοποιηθεί μέσα από εξετάσεις, υποχρέωση που προκύπτει απο σχετική ευρωπαική οδηγία, όπου η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εναρμονίσει στην εθνική της νομοθεσία.

Ανέφερε επίσης ότι η μη συμμόρφωση με την  Ευρωπαικής οδηγία 31/2010 που αφορά θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων - συστημάτων και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 17 αυτής της οδηγίας, η οποία αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι , τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού να διεξάγονται με ανεξάρτητο τρόπο από εξειδικευμένους ή/και διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες. Η μη εφαρμογή αυτή της διάταξης θέτει σε κίνδυνο την μη εκταμίευση ευρωπαικών κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 για επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης, αφού αποτελεί προαπαιτούμενο (αιρεσιμότητα) για την αποδέσμευση αυτών των κονδυλίων.
Ανέφερε επίσης ότι ο πρώτος εθνικός ενεργειακός κανονισμός (Κ.Εν.Α.Κ.) τέθηκε σε ισχύ μόλις το 2010 μετά από καθυστέρηση έξι ετών, ενώ η Ελληνική Πολιτεία για να δικαιολογήσει αυτή την καθυστέρηση προέβαλε ως δικαιολογία στην Ε.Ε , ότι στη χώρα μας, οι μηχανικοί δεν ήταν καταρτισμένοι επί του συγκεκριμένου αντικειμένου, και υιοθετεί ως προαπαιτούμενο για την εφαρμογή της, την εγγραφή στα μητρώα των ενεργειακών επιθεωρητών, την παρακολούθηση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος και την πιστοποίηση της αποκτηθείσας γνώσης μέσω εξετάσεων.
Η ερώτηση που τέθηκε στον κο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν σαφής και συγκεκριμένη << Σήμερα μετά απο πέντε χρόνια καταργώντας τα σεμινάρια κατάρτισης, τι θα πούμε στην Ε.Ε?  ότι η προθεσμία που ζητήθηκε και τα χρήματα που λάβαμε για να εξειδικεύσουμε τους μηχανικούς μας ως ενεργειακούς επιθεωρητές, δεν χρειαζόνταν, διότι σήμερα αντιληφθήκαμε ότι μόνο και μόνο με την κτήση ενός πτυχίου απο μια πολυτεχνική σχολή και της χορηγηθείσας επαγγελματικής άδειας απο το  ΤΕΕ, ήταν αρκετά, ώστε να καλυφθεί η ειδική απαίτηση για την εξειδίκευση  ή και διαπίστευση του  ενεργειακού επιθεωρητή?
Τέλος αναφέρθηκε οτι δεν μπορεί ένα σύστημα πιστοποίησης και διαπίστευσης να το γκρεμίζουμε, αντί να το βελτιώνουμε , μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν συντεχνιακά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και πολύ περισσότερο δημιουργώντας  καταστάσεις οπισθοδρόμησης σε αυτόν τον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος της χώρας.


                

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση