GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαψεύδει την Bild o Μουζάλας: Τι (δεν) είπε για "Σχέδιο Β"

Διαψεύδει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την απόδοση των λεγομένων του στη γερμανική εφημερίδα Bild,...


Διαψεύδει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την απόδοση των λεγομένων του στη γερμανική εφημερίδα Bild, αναφορικά με το προσφυγικό.

Όπως ανέφερε σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα, ο Γ. Μουζάλας σε δηλώσεις του φερόταν να είχε δηλώσει πως η Αθήνα “είναι εξαιρετικά ανήσυχη” από την επαπειλούμενη κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, και “σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα Plan B”, τονίζοντας πως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει ξανά τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το αυθεντικό κείμενο της τοποθέτησης του κ. Μουζάλα που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο το απόγευμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για ένα “Plan B” - αντίθετα, αν και η ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας αναφέρεται σε ένα “Plan Β” (“Πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B για την περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό;”), ο ίδιος απαντά πως μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται, η Ελλάδα είναι προσηλωμένη σε αυτήν, και μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ωστόσο οι προσφυγικές ροές παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Μουζάλα, η επίμαχη ερώτηση της Bild και η απάντησή του σε αυτήν έχουν ως εξής:

“Ερ.: Πρέπει η Ευρώπη να καταρτίσει σύντομα ένα Plan B για την περίπτωση που η Τουρκία αποχωρήσει από τη συμφωνία για το προσφυγικό; (με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου καθώς και το ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό)
Απ.: Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο.
Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. Έχουμε μια ροή προσφύγων η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη μη τήρησης της συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά, κάποιες μέρες είναι μηδενικές, κάποιες μέρες είναι κοντά στους 100. Είναι ένας αριθμός ανθρώπων στον οποίον έχουμε έτσι κι αλλιώς στραμμένο το ενδιαφέρον μας. Ενδεικτικά όμως σας λέω ότι το ποσοστό των ανθρώπων σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο είναι μειωμένος κατά 95-97%. Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης.
Μέχρι τώρα έχει υπάρξει οικονομική στήριξη προς την χώρα μας, έχει υπάρξει στήριξη σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όμως η καίρια απάντηση είναι η κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ’ αναλογία. Δεν γίνεται όλο το προσφυγικό βάρος να το επωμίζονται τρεις-τέσσερις χώρες και οι υπόλοιπες να ασκούν κριτική τι κάναμε σωστά και τι όχι, με τα σύνορα τους κλειστά και χωρίς να υποδέχονται κανέναν πρόσφυγα από όσους τους αναλογούν. Πλέον όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και όλοι ξέρουμε τις προτεινόμενες λύσεις. Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι. Είναι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν από την χώρα τους γιατί βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Να τερματιστεί ο πόλεμος είναι το βασικό ζητούμενο. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουμε τις χώρες οι οποίες βρίσκονται κοντά σε αυτές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Πρέπει να συμβάλλουμε ώστε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και άλλες γειτονικές να μπορούν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα εδάφη τους με βάση την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συνέχεια να υπάρχει η δυνατότητα στους πρόσφυγες από την Τουρκία να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων, πληθυσμιακών και άλλων. Το ίδιο να συμβεί κι από την Ελλάδα ώστε να διανέμονται στις χώρες της Ε.Ε. κατ’ αναλογία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση