GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρκία: Ανήλικος καμικάζι του ΙΚ πίσω από το μακελειό του Γκαζίαντεπ

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) βρίσκεται πίσω από την επίθεση που αιματοκύλησε το κουρδικό γαμήλιο γλέντι του Γκαζίαντεπ. Ο εκρηκτικός μηχ...


Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) βρίσκεται πίσω από την επίθεση που αιματοκύλησε το κουρδικό γαμήλιο γλέντι του Γκαζίαντεπ. Ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε από τον ανήλικο καμικάζι είναι του ιδίου τύπου με το μηχανισμό που είχε χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις του 2015 στη διάρκεια ειρηνευτικής συγκέντρωσης στην Άγκυρα, καθώς και στο Σουρούτς, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ήταν παραγεμισμένη με μέταλλο. Πρόκειται για τον ίδιο τύπο εκρηκτικού που είχε χρησιμοποιηθεί και στις επιθέσεις στη μεθοριακή πόλη Σουρούτς (άφησε πίσω της 34 νεκρούς) και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας (όπου σκοτώθηκαν 103 άτομα).

Ο απολογισμός της επίθεσης, που ήταν η φονικότερη που έχει πραγματοποιηθεί φέτος στην Τουρκία, αυξήθηκε από 51 σε 54 νεκρούς - 66 πρόσωπα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, τα 14 από τα οποία σε σοβαρή κατάσταση.

Η πλειονότητα των νεκρών είναι παιδιά ή έφηβοι, αναφέρει σήμερα ο Τύπος, και 29 από τους 44 νεκρούς, που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, ήταν κάτω των 18 ετών. Τουλάχιστον 22 από τους νεκρούς ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών.

Οι νιόπαντροι -ένα ζευγάρι που διέφυγε από τις μάχες στην περιοχή του Σιίρτ για να έρθει στην Γκαζιάντεπ με την ελπίδα ότι εκεί τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα- επέζησαν.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένα ανήλικο αγόρι, ηλικίας μόλις 12 με 14 ετών, ζωσμένο με γιλέκο εκρηκτικών, τα οποία είτε ανατίναξε ο ίδιος, είτε αυτά πυροδοτήθηκαν από απόσταση. 

Διαβάστε ακόμη: Το ISIS αναγκάζει διανοητικά καθυστερημένα παιδιά να γίνουν καμικάζι!

Τώρα οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν την ταυτότητα του ανήλικου καμικάζι με τέστ DNA.  

Το αγόρι μπορεί να έφθασε από τη Συρία, όμως το ΙΚ έχει εμφυτεύσει πυρήνες και στην Τουρκία, κυρίως στην Γκαζιάντεπ και την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την Hurriyet. 

Οι αρχές καταζητούν επίσης δύο πρόσωπα που φέρεται ότι συνόδευσαν τον νεαρό καμικάζι στον τόπο της επίθεσης και στη συνέχεια διέφυγαν. 

Εκκαθάριση των συνόρων αλλά όχι κομμάτιασμα της Συρίας θέλει η Τουρκία

Εν τω μεταξύ,ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε σήμερα πως η Τουρκία θα εντείνει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με στόχο την εκκαθάριση των τουρκοσυριακών συνόρων από το ISIS.  

Ο Tούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε την Κυριακή ότι η ISIS προσπάθησε να «εγκατασταθεί» στην Γκαζίαντεπ, που βρίσκεται μόλις 60 χλμ. βόρεια των συνόρων με τη Συρία και όπου συρρέουν νέοι σύροι πρόσφυγες.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν επιθυμεί εθνοτική διάσπαση της Συρίας καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «απόνερα» με το κουρδικό ζήτημα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση