GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΕΘ: Στρώνοντας πάνω από 40.000 τ.μ μοκέτας σε μία νύχτα

Αν οι άνθρωποι που εργάζονται για να προετοιμαστεί, να στηθεί και να λειτουργήσει η 81η Διεθνής 'Εκθεση Θεσσαλονίκης κατοικούσαν όλ...


Αν οι άνθρωποι που εργάζονται για να προετοιμαστεί, να στηθεί και να λειτουργήσει η 81η Διεθνής 'Εκθεση Θεσσαλονίκης κατοικούσαν όλοι μαζί σε μια πόλη, θα μπορούσαν κάλλιστα να εκλέξουν και δήμαρχο! Στη διάρκεια των εννέα ημερών της διοργάνωσης πάνω από 10000 άτομα συνολικά θα κάνουν τη ΔΕΘ δεύτερο σπίτι τους: εκθέτες κι εργαζόμενοι στα περίπτερα, τεχνικοί, "μοκετάδες", μεταφορείς, ελαιοχρωματιστές, οδηγοί κλαρκ και χειριστές γερανών, συνεργεία καθαρισμού, υπάλληλοι security, ταμίες κυλικείων, promoters, συνεργεία καθαρισμού και ουκ έστι τέλος στη λίστα.
Για να το διανύσει κάποιος από άκρη σε άκρη το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ, πρέπει να έχει δεινότητα στο ...σλάλομ: φορτηγά, βαν και κλαρκ, πάνελ γυψοσανίδων, φυσικά και τεχνητά φυτά, βουνά από ...ρολά μοκέτας, κατασκευές αλουμινίου, προβολείς και φωτιστικά σώματα, τέντες και υπόστεγα, κάνουν αναγκαίες τις παρακάμψεις για όποιον κινείται εντός του εκθεσιακού κέντρου στο "παρά πέντε" των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Μια διαδικασία που ξεκινά έως και δυο χρόνια πριν
 Το τι βλέπει σήμερα όμως ο επισκέπτης του εκθεσιακού κέντρου είναι απλά το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει σχεδόν δύο χρόνια πριν. 'Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, η διαδικασία για την άρτια οργάνωση της εκάστοτε γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου αρχίζει πριν καν ξεκινήσει ...η προηγούμενη.
"Την 81η ΔΕΘ τη δουλεύαμε πριν οργανωθεί η 80ή. Η δε πρόταση για να γίνει η Ρωσία τιμώμενη χώρα έγινε από την 79η. Για τα μικρότερης σημασίας θέματα, η προετοιμασία αρχίζει έναν χρόνο πριν, δηλαδή αμέσως μόλις τελειώσει η προηγούμενη, αρχίζεις να σχεδιάζεις την επόμενη" σημειώνει.
Ο δε σχεδιασμός των σταντ τους ξεκινά περίπου δύο-τρεις μήνες νωρίτερα, όταν οι εταιρείες αποφασίζουν ποιους κωδικούς των προϊόντων τους θέλουν να προωθήσουν στην έκθεση. "Το σταντ δεν είναι απλά μια όμορφη κατασκευή, αλλά ένα μέσο ανάδειξης των προϊόντων σου, οπότε θέλει προσεκτικό σχεδιασμό" λέει ο κ.Ποζρικίδης, σύμφωνα με τον οποίο για τις τυποποιημένες κατασκευές οι εταιρείες-εκθέτες έρχονται και "στήνουν" περίπου πέντε ημέρες πριν από τα εγκαίνια (για τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές η διαδικασία ξεκινά εβδομάδες πριν, για λόγους συμπίεσης του κόστους).
Στρώνοντας πάνω από 40.000 τ.μ μοκέτας σε μία νύχτα
   Για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του εκθεσιακού κέντρου και τον διοργανωτή μιας έκθεσης όπως η 81η ΔΕΘ, το κατασκευαστικό κομμάτι αρχίζει πάντως πολύ νωρίτερα, το αργότερο τον Ιούλιο (για την έκθεση του Σεπτεμβρίου). Φυσικά, κάποιες από τις προετοιμασίες γίνονται αναγκαστικά στο παρά πέντε. Η μοκέτα για παράδειγμα, που καλύπτει πάνω από 40.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, δεν στρώνεται πριν από το βράδυ της παραμονής των εγκαινίων, όπως εξηγεί ο κ. Ποζρικίδης. "Τόσες χιλιάδες τετραγωνικά μοκέτας στρώνονται σε μια νύχτα, γιατί αν στρωθούν νωρίτερα, όσο οι κατασκευές είναι ακόμη υπό εξέλιξη, η μοκέτα θα λερωθεί ή θα σκιστεί και δεν θα έχει νόημα" λέει.
 Η προετοιμασία της 81ης ΔΕΘ με αριθμούς
   -Πάνω από 1500 άνθρωποι εργάζονται στα συνεργεία που "στήνουν" τα περίπτερα της ΔΕΘ: τεχνικοί, μοκετάδες, μεταφορείς, οδηγοί κλαρκ και γερανών, συνεργεία καθαρισμού, προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας κτλ
   -Στη φετινή έκθεση μετέχουν 1.015 εκθέτες, καθένας από τους οποίους θα απασχολήσει στη διάρκεια της ΔΕΘ κατά μέσο όρο από τρία-τέσσερα άτομα έως και δέκα. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στα περίτπερα θα εργάζονται στη διάρκεια της ΔΕΘ περίπου 3500 άνθρωποι, χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι δουλεύουν στα κυλικεία που έχουν στηθεί, οι promoters κτλ. Συνολικά για την προετοιμασία και λειτουργία της 81ης ΔΕΘ, από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, θα απασχοληθούν περίπου 10.000 άτομα, δηλαδή ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης!
   -Το τελευταίο βράδυ πριν από τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, τα συνεργεία θα κάνουν την τελευταία κίνηση προετοιμασίας της φετινής διοργάνωσης: θα απλώσουν μοκέτα σε περισσότερα από 40.000 τετραγωνικά μέτρα!
   -Έως και δύο χρόνια πριν ξεκινά η προετοιμασία κάθε γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου, ενώ η ΔΕΘ-Helexpo αρχίζει τα "μερεμέτια" και τις κατασκευές στο εκθεσιακό κέντρο το αργότερο τον Ιούλιο. Ο σχεδιασμός των σταντ από τις συμμετέχουσες εταιρείες γίνεται δύο-τρεις μήνες πριν από το "κόψιμο της κορδέλας", ενώ οι τυποποιημένες ιδιωτικές κατασκευές στήνονται 15 ημέρες πριν από τα εγκαίνια.
   -Μόνο το 30% του κόστους μιας εκθεσιακής συμμετοχής στη ΔΕΘ αφορά το ενοίκιο του χώρου καθεαυτό, ενώ το υπόλοιπο 70% σχετίζεται με κόστος promotion, ανακαινίσεις κατασκευών, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστίαση κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση