Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

  Μουζάλας: Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας


  "Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αν για κάποιους λόγους καταπέσει η Συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές, όπως αυτές που είχαμε πέρυσι" σημείωσε ο  αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Προσωπικά" της Έλενας Κατρίτση.

  Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι με τη Συμφωνία "παρατηρείται ένας υπερπληθυσμός στα νησιά και αυτό δημιουργεί δυσκολίες" και για το λόγο αυτό παίρνονται μέτρα στα νησιά.

  Για τους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε. για τις δομές που θα δημιουργηθούν. "Η Ε.Ε. αποφάσισε η οικονομική βοήθεια να δοθεί μέσα από την Ύπατη Αρμοστεία και τις ΜΚΟ. Εμείς θέλαμε να δοθεί στο κράτος" και συμπλήρωσε ότι "αυτό που μας απασχολεί είναι οι οργανώσεις που ανέλαβαν να βοηθήσουν, να παραδώσουν τα έργα τους εγκαίρως".

  Μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί λιγότεροι από 500 μετανάστες στην Τουρκία, τόνισε ο κ. Μουζάλας και παραδέχτηκε ότι "θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός" αλλά "εφαρμόζουμε τις αρχές του δικαίου που σημαίνει ότι η αίτηση ασύλου για τον κάθε ένα εξετάζεται προσωπικά". Συμπλήρωσε επίσης ότι "αρχίζει να υπάρχει μια ομαλότητα στην επιστροφή προς την Τουρκία".

  Ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα, Οδυσσέα Βουδούρη.

  "Ο Πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα για μένα σταματάει εδώ. Ποτέ δεν κριτικάρω κανέναν, πού υπήρξε δίκαιο και πού άδικο, δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε παρακάτω" σημείωσε.

  Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Ωραιόκαστρο, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι "τα παιδιά στο Ωραιόκαστρο θα πάνε σχολείο και θα πάνε σχολείο όχι με τα ΜΑΤ. Είναι οι γονείς των άλλων μαθητών που θα προστατεύσουν αυτά τα παιδιά. Η δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να απαλύνει, να κρατήσει ισορροπία σε αυτές τις καταστάσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά θα τα στείλουμε σχολείο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα είναι μια επιβάρυνση".

  Σχετικά με τους 8.000 ανθρώπους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι "δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει 8.000 ανθρώπους". "Κάναμε μια προκαταγραφή και έχουμε με ακρίβεια καταγεγραμμένους 54.000. Το νούμερο των 6.000 που δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε με επιστημονικά κριτήρια, μπορεί κανείς να το αποδώσει σε ένα αριθμό που δεν ήθελε να καταγραφεί. Ένας άλλος αριθμός απορροφήθηκε στις παράνομες και νόμιμες κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα".

   Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε "λογικό αριθμό" ότι το 10% των προσφύγων δεν έχει καταγραφεί. "Είναι μη καταγεγραμμένοι, αλλά είναι ελέγξιμοι. Έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, τις φωτογραφίες τους".

  Για τα ασυνόδευτα παιδιά ο κ. Μουζάλας παρατήρησε ότι από τα 2.200 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, το 80% είναι 15-18 ετών και το 20% είναι κάτω των 15 ετών, ενώ ένα 2% είναι κάτω των 8 ετών. Όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση υπήρχαν δομές φιλοξενίας για 300 παιδιά και σήμερα οι θέσεις φιλοξενίας ανέρχονται σε 800. Για να φιλοξενηθούν όλα τα ασυνόδευτα παιδιά ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 90 δομές. Κάθε δομή κοστίζει 440.000 ευρώ το χρόνο. "Το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε μέσα στα camps ζώνες ασφαλείας, όπου τα παιδιά αυτά δεν θα είναι μαζί με όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό", πρόσθεσε.

  Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσει τη θητεία του στην πολιτική, ο κ. Μουζάλας απάντησε αρνητικά. "Είμαι σε μια συγκεκριμένη θητεία, θέλω να βοηθήσω και οφείλω να ανταποκριθώ στην τιμή που μου έγινε. Αν η ερώτηση είναι αν την υπόλοιπη ζωή μου θα την περάσω στην πολιτική με την έννοια των πολιτικών θέσεων, η απάντηση είναι όχι", κατέληξε.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  1 σχολια:

  Ανώνυμος είπε... 25 Σεπ 2016, 9:57:00 μ.μ.

  ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΓΚΟΥΤ ΟΖΑΛ (πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας):
  *********************************************
  Η άρνηση της Ευρώπης να δεχθεί την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε έχει δημιουργήσει ΑΜΕΤΡΗΤΑ προβλήματα στους Τούρκους πολιτικούς.
  Σε μια συζήτηση ο τότε πρόεδρος Οζάλ και προκειμένου να απαντήσει σε στρατιωτικές πηγές, ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί, δεν φοβόμαστε τους Τούρκους , απάντησε με νόημα:
  "Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες.
  Αρνήθηκαν να μπούμε στην Ευρώπη. Κάθε μέτρο έχει και αντίμετρο. Αν μπορούν ας μας… σταματήσουν !
  Αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια μουσουλμάνους από την από εδώ μεριά και να τελειώνουμε πια με αυτούς".
  2008: Συνελήφθησαν στην Ελλάδα 146.337 μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες.
  Αν συνεχιστεί η είσοδος με τέτοιον ρυθμό, στην Ελλάδα το 2018 θα έχουμε 5.000.000 μουσουλμάνους λαθρομετανάστες.
  ΣΧΟΛΙΟ: Τι έκανε λοιπόν ο Σύριζα από την πρώτη στιγμή? Με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, σε κάθε συζήτηση ‘’διευκόλυνε’’ την λαθρομετανάστευση, της οποίας ΓΝΩΡΙΖΕ τις συνέπειες. Σήμερα τι μας λέει? Ξέχασε ότι η(βαλτή?) συμπεριφορά του οδηγούσε και καθοδηγούσε και διευκόλυνε το παιχνίδι των τούρκων?
  Πότε ‘’ΑΝΟΙΞΑΝ΄΄ οι ,,,πύλες της Ελλάδας και ο καθένας μπορούσε Α-Ν-Ε-Τ-Α να μπεί στην πατρίδα μας από όποιο σημείο ήθελε?
  Που είναι τα σύνορά μας κ. Τσίπρα και ποιος τα φυλάει?
  Που είναι το κράτος και η πολιτεία να περιφρουρήσουν τα σύνορά μας ?
  Κύριε Τσίπρα, η πολιτική σου( οι εντολές που έπαιρνες?) οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή πραγματικότητα.
  Έγινες και ‘’ΕΣΥ’’ λαθρέμπορας μεταναστών με ότι μπορεί να συνεπάγεται τόσο η έννοια όσο και τα συνεπακόλουθα.
  Σήμερα , φιλάς εκεί που έφτυνες και μιμείσαι την ‘’πόρνη εν κλαυθμώ’’ που ανεβόα οικτίρμων…’’
  Η Παρουσία σου με την εκτέλεση των εντολών , οδηγεί την νεολαία μας στον αφανισμό και τη χώρα σε γενοκτονία.
  Ποτά άλλοτε Έλληνας πολιτικός, δεν απεδείχθη τόσο ΨΕΥΤΗΣ , επικίνδυνος και ανίκανος και τόσο ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ!

  Item Reviewed: Μουζάλας: Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας Rating: 5 Reviewed By: Press- gr