GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το σχέδιο της ΝΔ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Τις προτάσεις της ΝΔ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση του πλαστικού χρήματος, παρουσίασαν σήμερα ο αντιπρόεδρο...


Τις προτάσεις της ΝΔ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση του πλαστικού χρήματος, παρουσίασαν σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, ο συντονιστής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος Φορολογικής Πολιτικής, Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης, ανέφερε ότι η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί τμήμα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση και της «Συμφωνίας Αλήθειας», που παρουσίασε ο πρόεδρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΔΕΘ. Σημείωσε, δε, ότι το σχέδιο της ΝΔ βασίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, μικρότερες δαπάνες, αποτελεσματικότερο κράτος.

«Σήμερα εξειδικεύουμε ένα τμήμα του προγράμματος που είναι και ένα κλειδί στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η αρνητική εξέλιξη των capital controls είχε ως θετικό ότι διεύρυναν αναγκαστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αλλά, παρά τον διπλασιασμό, είμαστε τρίτοι από το τέλος στην ΕΕ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Στόχος είναι να φθάσουμε, με ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, στον μέσο όρο της ΕΕ. Για το κράτος και την οικονομία, το όφελος θα είναι η πατάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Για τις επιχειρήσεις, το όφελος θα είναι ότι θα εκσυγχρονιστούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Για τους πολίτες, θα διευκολυνθούν οι συναλλαγές τους και θα μειωθεί το βάρος των έντιμων φορολογουμένων. Έχει υπολογιστεί ότι με την επέκταση των ηλεκτονικών συναλλαγών μπορούν να αυξήσουν τα φορολογικά κατά 1,5 δισ. ευρώ σε ενάμισι χρόνο», πρόσθεσε. Κλείνοντας, τόνισε ότι το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να είναι δυσάρεστο για τους φοροφυγάδες, όμως θα είναι χρήσιμο για τους έντιμους φορολογούμενους και για το κράτος.

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τέσσερις βασικές παραδοχές:

- Η καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί σύνθετη μεταρρύθμιση, με πολλά ποιοτικά και ποσοστικά οφέλη για τους πολίτες, το κράτος και τις επιχειρήσεις. Μία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 10% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

- Η Ελλάδα είναι ουραγός στη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην ΕΕ.

- Η επιβολή capital controls, αν και είχε εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες, συνετέλεσε στην αλλαγή των συνηθειών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αύξησε τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

- Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί. Από πέρυσι έχει τη δέσμευση για σχέδιο σχετικά με την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά ακόμη τίποτε. Θα έπρεπε να το έχει κάνει μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Συμπερασματικά, είπε ότι «αν και τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά, η κυβέρνηση αδρανεί. Η ΝΔ έρχεται να καλύψει το κενό με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με διοικητικά μέτρα και οικονομικά κίνητρα. Σχέδιο, που καταρτίστηκε με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Απαιτεί, όμως, τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, της ΤτΕ του επιχειρηματικού κόσμου, των καταναλωτών».
Ακολούθως, παρουσίασε τα κρίσιμα σημεία του σχεδίου:

- Υποχρεωτική διάθεση τερματικών POS σε όλες τις επιχειρήσεις.

- Υποχρεωτική καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις επιχειρήσεις. Στόχος η καθολική καθιέρωση σε τρία χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και σταδιακά για τις μικρότερες και τα ατομικά επαγγέλματα.

- Υποχρεωτική καθιέρωση για προμηθευτές Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Μείωση του ορίου χρήσης μετρητών. Άμεσο όριο τα 500 ευρώ με προοπτική περαιτέρω μείωσης, ενώ σήμερα είναι 1.500 ευρώ.

- Σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το αφορολόγητο να συναρτάται με τις δαπάνες που έχουν γίνει με ηλεκτρονικές πληρωμές.

- Υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας ηλεκτρονικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τα οικονομικά κίνητρα:

- Λοταρία αποδείξεων, όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτοκίνητο ή σπίτι.

- Επιστροφή αναλογούντος ΦΠΑ για συναλλαγές, σε τομείς που ανθεί η φοροαπαλλαγή. Όχι σε σούπερ μάρκετ, αλλά σε συναλλαγές για ιατρικές, νομικές υπηρεσίες ή υδραυλικές κ.λπ.

- Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απαιτείται σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και παροχή κινήτρων.

- Θεσμοθέτηση ενός ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που θα είναι μερικώς ακατάσχετος. Αυτός θα τροφοδοτεί συγκεκριμένες δαπανές της εταιρείας, όπως η μισθοδοσία.

- Μείωση των χρεώσεων των τραπεζικών συναλλαγών.
Τέλος, επεσήμανε ότι τα οφέλη θα είναι 1,5 δισ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε βάθος διετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση