GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΚΟΨΟΧΕΡΗΣ! ΠΟΙΟΣ γνωστός παρουσιαστής στρέφεται τώρα κατά της κυβέρνησης...

Athanasios L. Chondrogiannis ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΚΟΨΟΧΕΡΗΣ :) :) :) Ο καθένας ας κάνει την αυτοκριτική του. Εγώ δεν θα καταλογίσω ευθύνες σε συγ...

Athanasios L. Chondrogiannis
ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΚΟΨΟΧΕΡΗΣ :) :) :)
Ο καθένας ας κάνει την αυτοκριτική του. Εγώ δεν θα καταλογίσω ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και κανάλια. Ο καθένας ας τσεκάρει κατά πόσο έχει ήσυχη τη συνείδησή του. Γιατί είναι πολύ σοβαρό το να διαμορφώνεις την κοινή γνώμη. Και κακά τα ψέματα, η τηλεόραση σε μεγάλο βαθμό την επηρεάζει και τη διαμορφώνει. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα ή που δεν έχουν τη δυνατότητα.

Γιώργος Παπαδάκης: «Αγγίζει τα όρια του παραλογισμού ο διαγωνισμός για τις άδειες» 
Ο παρουσιαστής τού «Καλημέρα Ελλάδα» μιλάει για τις εξελίξεις στα κανάλια, για το Mega αλλά και για τα λάθη των δημοσιογράφων
«Είναι σχεδόν η μισή μου ζωή. Τα μισά χρόνια της ζωής μου κάνω αυτή την εκπομπή». Ετσι ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον Γιώργο Παπαδάκη με αφορμή την επιστροφή τού «Καλημέρα Ελλάδα» από αύριο, Δευτέρα, στον ΑΝΤ1. Μόνο που εφέτος η χρονιά δεν είναι ίδια με τις άλλες. Με το κλίμα να είναι βαρύ λόγω των εξελίξεων που έχει προκαλέσει ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και η συνεχής και έντονη οικονομική κρίση, οι τόνοι είναι χαμηλοί και απλώς η εκπομπή θα επιστρέψει αναμένοντας τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό και όχι μόνο τοπίο. Ο δημοσιογράφος μίλησε αποκλειστικά στο «Βήμα της Κυριακής» για τις άδειες, τα κανάλια, το Mega και τα λάθη των δημοσιογράφων.  

Εργάζεστε σε ένα κανάλι το οποίο έχει τηλεοπτική άδεια. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;
«Κακά τα ψέματα, δεν μπορείς να είσαι εσύ χαρούμενος που έχεις δουλειά την ώρα που τόσοι συνάδελφοί σου κινδυνεύουν να τη χάσουν. Και αυτό δεν είναι υποκριτικό, είναι αληθινό. Θα ήμουν ηλίθιος, θα ήταν διαστροφή να αισθανόμουν χαρά δίπλα στη θλίψη όλων αυτών που έρχονται να προστεθούν στο 1 εκατομμύριο και παραπάνω ανέργων. Αλλωστε κι εγώ προσωπικά αλλά και η εκπομπή στο θέμα της ανεργίας είμαστε και θα είμαστε κοντά σε όσους την αντιμετωπίζουν. Με έχουν κατηγορήσει για λαϊκισμό, αλλά δεν πειράζει».

Ποια είναι η άποψή σας για τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο διαγωνισμός;
«Ο τρόπος που έγινε όλο αυτό αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Κανείς δεν διαφωνεί με το ότι έπρεπε να μπει μια τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά με έναν τρόπο ο οποίος δεν θα άφηνε τη δυνατότητα και το περιθώριο να γίνουν όλα αυτά τα οποία έγιναν. Αυτό ήταν ένα παιχνίδι σκληρού πόκερ για το οποίο έπρεπε να έχεις γνώσεις χαρτοπαικτικές και όχι επιχειρηματικές. Τέλος πάντων, είναι μια ιστορία η οποία δεν ξέρω αν δίνει τέλος σε αυτό που συμβαίνει σε αυτόν τον καταταλαιπωρημένο χώρο, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί και από τους άλλους αλλά και από εμάς. Γιατί ευθύνες αναμφισβήτητα υπάρχουν και σε εμάς, τα πρόσωπα της τηλεόρασης».

Ποιες είναι οι ευθύνες; Τι εννοείτε;
«Ο καθένας ας κάνει την αυτοκριτική του. Εγώ δεν θα καταλογίσω ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και κανάλια. Ο καθένας ας τσεκάρει κατά πόσο έχει ήσυχη τη συνείδησή του. Γιατί είναι πολύ σοβαρό το να διαμορφώνεις την κοινή γνώμη. Και κακά τα ψέματα, η τηλεόραση σε μεγάλο βαθμό την επηρεάζει και τη διαμορφώνει. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα ή που δεν έχουν τη δυνατότητα. 'Η που την έχουν αλλά δεν εξυπηρετούν τον σκοπό της ενημέρωσης. Είναι όμως πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δεν ξέρουμε το μέλλον των υπολοίπων καναλιών».

Εσείς πιστεύετε ότι οι τέσσερις που πήραν τις άδειες θα είναι και τα μόνα κανάλια που θα εκπέμπουν στο άμεσο μέλλον;
«Υπάρχει η εκκρεμότητα της Δικαιοσύνης, οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δεν τελειώνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχει το θέμα των συνεργασιών που δεν ξέρουμε αν θα ευοδωθούν ή όχι. Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και θα αναμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Αυτό που συνέβη με το Mega το περιμένατε;
«Με τίποτα! Είχαν αρχίσει να ακούγονται κάποια πράγματα αλλά δεν περίμενα ότι θα είχε αυτό το τέλος το Mega. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν ξέρω για τους μετόχους του, τους οποίους κατηγορούν οι συνάδελφοί μου, οι εργαζόμενοι, και εκείνοι θα ξέρουν καλύτερα. Ξέρω ότι δεν πληρώνουν τους εργαζομένους άνθρωποι οι οποίοι έχουν χρήματα».

Σας υπενθυμίζω πως τα χρήματα, οι λογαριασμοί του Mega, κύριε Παπαδάκη, είναι δεσμευμένοι από τις τράπεζες.
«Ναι, το γνωρίζω. Οχι όμως η προσωπική τους περιουσία, αυτή δεν είναι δεσμευμένη. Αυτό λένε και οι εργαζόμενοι. Ας βρεθεί μια λύση και ας εξαιρεθεί το ποσό που θα δοθεί για τις πληρωμές των εργαζομένων. Εφόσον καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες, το ποσό που τους αναλογεί ας το πάρουν για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί και το κανάλι».

Κανάλια όπως ο Σκάι και ο ΑΝΤ1 τα οποία αδειοδοτήθηκαν έδωσαν πολλά εκατομμύρια για να πάρουν άδεια έπειτα από χρόνια περικοπών και προσπαθειών εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί σας έχουν μειωθεί κι άλλο για την εφετινή σεζόν;

«Εχουμε υποστεί μεγάλες μειώσεις και ήταν λογικό. Για μείωση εφέτος δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση. Είναι δύσκολη η διαχείριση των καναλιών που πήραν άδεια, όπως ο ΑΝΤ1, ο οποίος πρέπει να δώσει 75 εκατομμύρια. Οταν η διαφημιστική πίτα είναι 200 εκατομμύρια και εσύ θα δώσεις 75, καταλαβαίνεις πως οι κινήσεις θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να βγουν τα χρήματα αυτά και μάλιστα ενώ υπάρχει και η χατζάρα του "θα σου πάρω την άδεια αν δεν πληρώσεις". Ομως, επιμένω, θέλω να δω τις εξελίξεις. Είναι τόσο απρόβλεπτα όσα έγιναν που πιστεύω ότι όλα είναι ρευστά. Περιμένω κι εγώ όπως και όλοι να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Επίσης είναι και οι πολιτικές εξελίξεις. Αν δεν τα καταφέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα γίνουν εκλογές. Οι ίδιοι λένε όχι, εκλογές το '19. Αν συμβεί οτιδήποτε και γίνουν εκλογές, η ΝΔ, η οποία δείχνει να έχει προβάδισμα τώρα στις δημοσκοπήσεις, σε περίπτωση που βγει πρώτο κόμμα, έχει πει ότι θα καταργήσει τον νόμο. Οπότε πώς να βγάλεις άκρη; Μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας».

Από την εμπειρία σας με την επαφή με τον κόσμο νιώθετε ότι εφέτος είναι πιο δύσκολη η κατάσταση για την κοινωνία;
«Ε, βέβαια. Είναι πολύ πιο έντονη. Και λόγω των μειώσεων που έχουν υποστεί αυτοί οι οποίοι με το ζόρι τα βγάζουν βόλτα και λόγω της αύξησης των φόρων. Ο κόσμος πια δουλεύει για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, οι οποίες είναι πρόσθετες. Είναι δύσκολες οι εποχές, πάρα πολύ δύσκολες. Και σοβαρή η ευθύνη η δική μας. Κι εδώ βγάζω ένα παράπονο και μια πίκρα. Οχι μόνο για εμένα αλλά για όσους κάνουν αυτή τη δουλειά. Ο κόσμος αυτόν που βλέπει και ασχολείται με όσα τον απασχολούν θέλει να τα γνωρίζεις και να βοηθήσεις και στη δημοσιοποίησή τους και στην επίλυσή τους. Είναι φοβερά μεγάλο το άγχος και η ευθύνη. Στέλνουν μηνύματα και mail και ασχολείσαι με όλους και με όλα και πριν και μετά τις εκπομπές. Γι' αυτό μερικές φορές υπάρχει αυτή η ένταση. Μου λέει ο άλλος "το παίζεις"... Δεν παίζω τίποτα, διαχειρίζεσαι το πρόβλημα ενός ανθρώπου. Και όταν διαχειρίζεσαι την αγωνία του δεν μπορείς να είσαι παθητικός παρουσιαστής ο οποίος θα διατηρήσει την ψυχραιμία του και θα παρουσιάσει το θέμα. Εγώ πολλές φορές τη χάνω γιατί αυτά που ακούω είναι παράλογα και μου δημιουργούν την αίσθηση ότι κάποιοι εξ αυτών που μιλάω ή δεν ξέρουν πού ζουν ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ζούμε σε άλλη χώρα μάλλον. Εγώ έτσι θα συνεχίσω».


Σε τι θα δώσετε προτεραιότητα;
«Στην κοινωνία. Τώρα πια είναι πολύ εύκολο να κάνεις ένα μαγκαζίνο με ποικιλία θεμάτων αλλά είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθείς με την κοινωνία. Χρειάζεται γνώση, ευαισθησία και να αντιλαμβάνεσαι αυτό που ζει ο άλλος, όχι μόνο να το ξέρεις».


Η κοινωνία τι περιμένει πλέον από τους δημοσιογράφους και τις εκπομπές;
«Αντικειμενικότητα και απόσταση από τα κέντρα εξουσίας. Αυτό σε κάποιο βαθμό γίνεται, σε κάποιο δεν γίνεται. Αν προσδιορίζουν τη δουλειά σου αυτά, τότε είσαι στρατευμένος. Δεν κάνω αυτή την κουβέντα για να καταλήξουμε αν εγώ είμαι αντικειμενικός. Εχω κάνει φοβερά μεγάλες προσπάθειες για να τα καταφέρω. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό τα έχω καταφέρει αλλά όχι απολύτως».



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση