GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνδιάσκεψη του ΟΑΣΕ: Αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο για να προστατευθεί ο Ελληνισμός...

Από τον Εθνικό Σύλλογο "Βόρειος Ήπειρος 1914" http://esvh1914.blogspot.gr Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Εθνικός Σύλλογ...

Από τον Εθνικό Σύλλογο "Βόρειος Ήπειρος 1914"

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 έδωσε το παρών στην ετήσια Συνδιάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στην Βαρσοβία από τις 19 Σεπτεμβρίου, εκπροσωπώντας διεθνώς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Στην συνεδρία 10 που πραγματοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες, το πρωί της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος του ΕΣΒΗ 1914 κ. Νικόλαος Κολίλας, με καταγωγή από τη Χιμάρα, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση στο πλαίσιο των δυόμισι λεπτών που δόθηκε από τον συντονιστή σε κάθε έναν από τους ομιλούντες.
«Ευχαριστώ κύριε συντονιστή. Αξιότιμοι εκπρόσωποι, το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, η οποία διαβιεί στην περιοχή με την ιστορική ονομασία Βόρειος Ήπειρος, είναι αυτό της ιδιοκτησίας.
Τα Δικαστήρια και άλλοι αλβανικοί κρατικοί φορείς, ευνοούν τους πλαστογράφους που εμφανίζονται ως πρώην ιδιοκτήτες και ωφελούνται τεράστιες εκτάσεις που κανονικά ανήκουν σε Έλληνες μειονοτικούς.
Για παράδειγμα στον Δήμο Φοινίκης που έχει αμιγή ελληνικό πληθυσμό, η Κρατική Υπηρεσία Επιστροφής Περιουσιών αναγνώρισε περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα σε αλλοεθνείς που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η Χιμάρα, απ' όπου κατάγομαι, όπου η αλβανική πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει στους κατοίκους της το στάτους και τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Με πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη αυτής της παραθαλάσσιας περιοχής, η κυβέρνηση του Έντι Ράμα καταστρώνει τα τελευταία χρόνια σχέδιο εθνοκάθαρσης των Ελλήνων και εκδίωξης μας από τις πατρογονικές εστίες μας.
Το σχέδιο έχει ως πρώτο στάδιο να χαρακτηριστεί όλη η γη της Χιμάρας σε τουριστική, να αποσπαστεί από τους Έλληνες φυσικούς ιδιοκτήτες της, να αποδοθούν εκτάσεις, ακόμα και με πλαστογραφίες τίτλων, σε φιλοκυβερνητικούς "επιχειρηματίες" και σε τελική φάση, να εγκατασταθούν εκεί πληθυσμοί από άλλες περιοχές της Αλβανίας για να εξαφανιστεί το ελληνικό στοιχείο!
Το αποκορύφωμα της τρομοκρατίας σε όσους θέλουν να υπερασπιστούν τη γη τους ή ακόμα και τα σπίτια τους από την λεγόμενη "τουριστική ανάπτυξη", ήταν η βίαιη επίθεση που δέχτηκαν νόμιμοι ιδιοκτήτες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας στις 30 Ιουνίου 2016 από ανθρώπους των αποκαλούμενων "επενδυτών".
Ζητούμε να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Κερκύρας που υπέγραψε η Αλβανία το 1914 με το καθεστώς αυτονομίας καθώς και η Σύμβαση - Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εθνικές μειονότητες ώστε να προστατευτούν αποτελεσματικά οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου».
Αργότερα κατά τις τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών των κρατών - μελών του ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο του ενός λεπτού, η αντιπροσωπεία της Αλβανίας έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
«Ευχαριστώ κύριε συντονιστή. Στην πραγματικότητα δεν είχαμε προγραμματίσει να συμμετάσχουμε σε αυτή την συνεδρία το πρωί αλλά στην επόμενη το απόγευμα, αλλά τέλος πάντων. Υπήρξε μία παρέμβαση από τον Εθνικό Σύλλογο "Βόρειος Ήπειρος 1914" που άγγιξε θέματα της κατάστασης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Στην πραγματικότητα αυτά είναι θέματα και ιστορίες που έχουν ξανακουστεί και συζητηθεί και πέρσι και άλλες προηγούμενες χρονιές. Αυτού του είδους οι σύλλογοι για εμάς δεν δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και δεν συνεργάζονται με τις αλβανικές κρατικές αρχές. Επί του παρόντος την Αλβανία υπάρχουν ειδικοί νόμοι για τις μειονότητες, γεγονός που καθιστά την Αλβανία ένα από τα λίγα κράτη στην περιοχή με ολοκληρωμένη νομοθεσία για τον σεβασμό των μειονοτήτων. Η Αλβανία δείχνει σεβασμό στις μειονότητες και είναι σε συνεργασία με τους σχετικούς μειονοτικούς φορείς καθώς και με ακαδημαϊκούς κύκλους, ενώ συνεργάζεται και με διεθνείς οργανισμούς όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες στην οποία έχουμε εκφράσει την ευγνωμοσύνη μας.
Συνεπώς εικάζω ότι και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" θα διαπιστώσει τη νέα πραγματικότητα στην Αλβανία και θα καταλάβει πραγματικά την έννοια αυτού του σεβασμού».
Η αλβανική αντιπροσωπεία θα ήταν απούσα λοιπόν από τη συνεδρία που θα αφορούσε τις εθνικές μειονότητες, αλλά στο άκουσμα της παρουσίας του ΕΣΒΗ 1914 μετέβη εσπευσμένα στο χώρο της Συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ, καταφτάνοντας μισή και πλέον ώρα μετά την έναρξη των εργασιών.
Ασφαλώς αφήνουμε στην κρίση του καθενός τα λεγόμενα του Αλβανού αντιπροσώπου. Μόνο που θέλουμε να τονίσουμε ότι ο εκπρόσωπος του ΕΣΒΗ 1914 Νικόλαος Κολίλας, έχει διαπιστώσει τη "νέα πραγματικότητα στην Αλβανία" και έχει καταλάβει πραγματικά την "έννοια αυτού του σεβασμού" πάρα πολύ καλά, μιας και πρόκειται για τον ανιψιό του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος δολοφονήθηκε από Αλβανούς εθνικιστές επειδή επέμενε να μιλάει ελληνικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Να υπενθυμίσουμε ότι πολιτικός κόσμος, ΜΜΕ και μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην Αλβανία αντιμετώπισαν λίγο πολύ τους δράστες ως ήρωες...
Η νέα πραγματικότητα και η έννοια του σεβασμού των μειονοτήτων όπως την αντιλαμβάνονται οι Αλβανοί...
Χαιρετίζουμε την παρουσία και τις παρεμβάσεις στην ίδια συνεδρία της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εδρεύει στις ΗΠΑ, καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης ο οποίος κατήγγειλε την τρομοκρατική δράση των Τούρκων εθνικιστών στα μειονοτικά μουσουλμανικά χωριά της Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση